Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

(ARKIV)

Torsdag har sundhedsstyrelsen forlænget suspenderingen af AstraZeneca, og flere kommuner lukker alle skoler fra fredag morgen.

Du kan se de seneste coronatal her.

Livebloggen opdateres ikke længere.

EU-formand: AstraZeneca skal leve op til aftalen

AstraZeneca skal leve op til den kontrakt, som vaccineproducenten har indgået med EU, før den eksporterer flere vacciner fra sine fabrikker i EU.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter et EU-topmøde torsdag aften.

– Jeg mener, at det er indlysende, at virksomheden for det første må indhente efterslæbet. Den må overholde den kontrakt, som det har med EU-landene, før den igen kan eksportere vacciner, siger von der Leyen.

AstraZeneca har i vid udstrækning levet op til sin kontrakt med Storbritannien. For at kunne gøre det har AstraZenecas fabrikker i EU bidraget med over ti millioner doser til briterne.

Men AstraZeneca har ikke sendt vacciner fra sine fabrikker i Storbritannien til EU, som det ellers fremgår af deres kontrakt, at de skal.

Hver anden positive lyntest er falsk

Hver anden positive lyntest giver falsk svar. Det viser en gennemgang af testsvar, som Statens Serum Institut (SSI) har foretaget, skriver Politiken.

- Risikoen for en falsk positiv er desværre ret stor, når smitten i befolkningen er lav, siger Henrik Ullum, der er direktør i SSI.

Derfor skal man også have bekræftet en positiv lyntest med en PCR-test, der giver et mere nøjagtigt svar.

SSI vurderer fortsat, at lyntest er et godt redskab til screening for virus i befolkningen.

Vil afvente EU-godkendelse af russisk vaccine

Mette Frederiksen bliver spurgt, om Danmark bør købe den russiske vaccine Sputnik V, hvis den bliver godkendt, eventuelt uden om EU-samarbejdet.

- Jeg synes, vi skal afvente og se, om Sputnik bliver godkendt af EMA (Det Europæisk Lægemiddelagentur, red.), og så tager vi stilling på baggrund af det, siger statsministeren.

Dermed slutter den korte seance.

Klar til at gå videre med eksportrestriktioner

På mødet har EU-lederne diskuteret vaccineeksport fra EU, særligt til Storbritannien.

- Der er ikke nogen i EU, der har et ønske om at ramme briterne, men vi har et ønske om, at der skal være et samarbejde på en ordentlig måde, siger Mette Frederiksen.

Den danske statsminister er dog parat til at gå videre med eksportrestriktioner, hvis det er nødvendigt

- Vi har støttet de restriktioner, der allerede er i dag, og vi er også parat til at gå videre, siger hun.

- Vi skal ganske enkelt have mere vaccinationskapacitet i Europa

Mette Frederiksen glæder sig på USA's vegne over, at der kan vaccineres i den hastighed, som der kan med over 100 millioner doser givet i løbet af Joe Bidens første 58 dage som præsident.

- Men jeg ærger mig fortsat over, at vi ikke er i stand til at vaccinere i samme omfang i Europa, siger hun.

Det er på mødet blevet diskuteret, at EU har brug for at højne vaccinationsproduktionen, tilføjer hun.

- Vi skal ganske enkelt have mere vaccinationskapacitet i Europa.

Mette Frederiksen taler

Mette Frederiksen taler nu til pressen på Marienborg efter et videotopmøde mellem EU’s 27 stats- og regeringschefer og USA's præsiden, Joe Biden.

Vacciner og covid-19 var højt på dagsordenen på mødet, men spørgsmålene handler lige nu om USA og Kina.

50 obduktioner i Danmark efter coronavaccination

50 danskere er blevet obduceret, fordi der har været en mistanke om relation mellem deres død og vaccination mod covid-19. Det viser en rundringning, som Radio4 har lavet til landets retsmedicinske institutter i Aarhus, Odense og København.

Styrelsen for Patientsikkerhed, der foranstalter og modtager resultater fra obduktionerne, oplyser, at det er for tidligt at konkludere noget om en eventuel sammenhæng mellem vaccinationer og dødsfald.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har på nuværende tidspunkt kun fået de første foreløbige resultater for enkelte obduktioner ind, og det er på nuværende tidspunkt ikke nok til at kunne drage konklusioner om dødsmåde eller -årsag, oplyser styrelsen i et skriftligt svar til Radio4.

Ifølge statsobducent og professor på Syddansk Universitet Peter Mygind Leth er der dog intet, der indtil videre tyder på en sammenhæng mellem vaccination mod covid-19 og dødsfald blandt de seks personer, der er blevet obduceret på retsmedicinsk institut i Odense.

- Vi har fundet en naturlig dødsårsag hos alle sammen. Så jeg tror ikke, der på nuværende tidspunkt er nogen grund til at tro, at de skulle være døde som følge af vaccinen, siger Peter Mygind Leth til Radio4.

EU har eksporteret 77 millioner vaccinedoser

EU har eksporteret 77 millioner vaccinedoser til 33 lande siden 1. december. Det skriver EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på Twitter.

- Mens vi fastholder vores åbenhed, er EU nødt til at sikre, at europæere får en rimelig del af vaccinerne, skriver hun.

Endnu en kommune lukker alle skoler

Høje-Taastrup lukker fra i morgen alle skoler og fritidsordninger i hele kommunen efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det bekræfter styrelsen over for TV 2.

Nedlukningen varer til og med 11. april og skyldes høje smittetal i kommunen.

Dermed har fire kommuner på Københavns Vestegn fået besked på at lukke alle skoler fra i morgen. De andre er Brøndby, Vallensbæk og Ishøj. Desuden lukker enkelte skoler i Ballerup.

Det er de fem kommuner i landet, der har de højeste incidenstal.

Universitet oprettet nyt pandemicenter

Roskilde Universitet opretter et nyt forskningscenter med navnet PandemiX, der skal indsamle viden, som kan danne grundlag for beredskabet mod nuværende og fremtidige pandemier. Det skriver Sjællandske.

Centret får professor i folkesundhedsvidenskab Lone Simonsen som leder.

Alle plejehjemsbeboere i hovedstaden tilbudt vaccine

Alle beboere på plejehjem i Region Hovedstaden er nu blevet tilbudt vaccination mod coronavirus. Det skriver Anne Skriver, der er direktør i regionens Center for Sundhed, på Twitter.

Biden hæver sit vaccinemål

USA har opfyldt Joe Bidens ambition om at uddele 100 millioner vacciner i løbet af hans første 100 dage som præsident. Han har været præsident i 64 dage og nåede målet for seks dage siden.

Derfor hæver han ambitionen til 200 millioer doser på de første 100 dage. Det siger han på sit første pressemøde som præsident.

Borgmester undrer sig over lukkede skoler

Vallensbæk Kommunes konservative borgmester har svært ved at forstå, hvorfor skoler og SFO'er skal lukke i kommunen.

- Det undrer mig lidt, fordi det er ikke hos vores mindste børn, at smitten er steget, siger borgmester Henrik Rasmussen til Ritzau.

Den forgangne uge har det kun været elever i 0.-4. klasse, som har været fysisk til undervisning i kommunen.

I sidste uge blev det besluttet, at afgangselever skulle sendes hjem et stykke tid på grund af høj smitte blandt 10-19-årige.

Pfizer håber at vaccinere børn i starten af 2022

Pfizer er begyndt at lave forsøg med sin coronavaccine til børn under 12 år og forventer at have resultaterne klar i anden halvdel af året. Det oplyser den amerikanske vaccineproducent ifølge Reuters.

Håbet er, at børn under 12 år kan begynde at blive vaccineret i starten af næste år, lyder det.

Samtidig forventer Pfizer at have data fra forsøg med vaccination af 12-15-årige klar i løbet af de kommende uger.

Island genoptager brug af AstraZeneca og lukker ned

Island genoptager brugen af AstraZeneca-vacciner til alle aldersgrupper, oplyser regeringen ifølge Reuters.

Vaccinen har ligesom i Danmark været på pause i Island siden 11. marts på grund af sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper.

Island lukker samtidig skoler, biografer, barer og træningscentre efter at have konstateret seks tilfælde af den britiske coronavariant B117.

Skoler får 80 millioner til selvtest for corona

I forbindelse med den gradvise genåbning forventes skoler og uddannelsesinstitutioner at skulle foretage coronatest ved selvpodning.

For at dække udgifterne til det arbejde kompenseres de med 80 millioner kroner, skriver Børne– og Undervisningsministeriet.

Midlerne fordeles på baggrund af de senest tilgængelige oplysninger om studie- og elevaktivitet på de enkelte institutioner.

Pressemødet er slut

Myndighedernes pressemøde er ovre. Det sluttede med en opfordring fra sundhedsminister Magnus Heunicke til at passe på hinanden i påsken.

Fem nye dødsfald i Danmark

Antallet af indlagte med coronavirus er faldet med 2 til 214, viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, der har været forsinket på grund af en ny måde at opgøre smittetal på.

Yderligere fem personer er døde med coronavirus det seneste døgn. Der er registreret 814 nye tilfælde af coronavirus.

Supersprederbegivenheder med salmesang

Søren Brostrøm redegør for Sunhedsstyrelsens anbefalinger til kirkerne og deres muligheder for at afholde gudstjenester i påsken.

Han siger, at der er rigtig mange veldokumenterede supersprederbegivenheder i forbindelse med salmesang og anden sang både i Danmark og udlandet.

Corona og influenza

En journalist spørger, om ikke dødeligheden matcher nogenlunde en almindelig sæsoninfluenza, og hvorfor myndighederne så ikke behandler den nuværende situation som en influenza.

Heunicke svarer, at den nuværende lave dødelighed og de lave indlæggelsestal er dét, myndighederne har gået efter. Derudover skal man kun kigge nogle nogler måneder tilbage, før Danmark havde overdødelighed og pres på sundhedsvæsenet, påpeger ministeren.

- Vores mål er, at dér skal vi ikke hen igen, siger han.

Derudover kan man på mange områder ikke sammenligne coronapandemien med almindelige influenza:

- Den vigtigste er, at coronapandemien har potentialet til at gå ud af kontrol meget, meget hurtigt, siger Heunicke og tilføjer, at det skal man bare kigge til andre lande i Europa lige nu for at se.

Henrik Ullum fra SSI erklærer sig meget enig med Heunicke. Han understreger, at der også er andre konsekvenser ved corona end dødelighed og nævner "rigtig meget sygelighed" og langtidskonkvenser efter infektion.