Coronavirus

Coronaekspert Allan Randrup vil næsten altid have flere restriktioner – han er nervøs for, om han er i fare

Virolog Allan Randrup Thomsen er nervøs for, om personer fra Men In Black vil straffe ham for at tale coronarestriktionernes sag.

Det var nok ikke mange danskere uden for forskerkredse, der kendte til virologen Allan Randrup Thomsen, før coronavirussen kom til Danmark.

Men under pandemien har hans genkendelige runde briller, strittende gråhvide hår og bekymrede mine bevæget sig ind i stuerne som en nærmest fast figur i den daglige coronanyhedsstrøm.

Den bekymrede og sure virolog

Hele 1288 gange er han det seneste år tonet frem på TV 2 NEWS, og budskabet er nogenlunde det samme hver gang: Smittetallene er for høje, vi risikerer at tabe kontrollen, og vi skal passe på med for hurtig genåbning.

Kort opsummeret: Hellere én nedlukning for meget, end én for lidt.

Allan Randrup Thomsen er sjældent optimistisk i sine corona-prognoser. Klip fra programmet Bramfri. Video: Maja Langberg

- Jeg har fået at vide, at jeg er den bekymrede virolog. Nogle gange den sure virolog, siger han i TV 2 PLAY- programmet 'Bramfri', der giver et indblik i, hvad der former de personer, vi møder i medierne.

Den forsigtige type

Det er måske atypisk som ekspert at lade egne holdninger være en medspiller i sit arbejde.

Men den 67-årige virolog tænker i worst case scenarios. Han beskriver sig selv som en forsigtig type, og han mener ikke, at han kan undgå at lade sin personlighed påvirke de analyser, som han giver til tv-seerne derhjemme og til politikerne på Christiansborg, når han rådgiver regeringen i dens coronahåndtering.

BLÅ BOG

Navn: Allan Randrup Thomsen

Alder: 67 år (født 3. oktober 1953)

Bopæl: København

Arbejde: 

  • En del af den ekspertgruppe, der rådgiver regeringen om blandt andet genåbning.
  • Har siden 2004 været professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Universitet. Han beskæftiger sig især med virussygdomme, immunforsvar og vacciner.

Uddannelse:

  • Dr. med. fra Københavns Universitet i 1992
  • Cand. med. fra Københavns Universitet i 1980

Også selvom han "selvfølgelig forsøger at være så objektiv som muligt".

- Jeg er ikke en risk taker, siger han.

- Præmissen for mig er at fortælle dem, der tager beslutningerne, hvad det er for nogle risici, de løber.

De ældstes mand

Allan Randrup Thomsen forklarer, at han særligt taler de ældres sag. Vi hører ofte om, hvor meget børn og unge lider under coronaens favntag, mener han. Også virksomheders konkurs stjæler mange overskrifter.

Men det er ifølge virologen midlertidige konsekvenser af krisen. Det vigtigste er menneskeliv, understreger han, og "hvis en virksomhed går neden om og hjem, så opstår der en ny i morgen".

Når Allan Randrup Thomsen i dag kigger ud af vinduet fra sit kontor på Panum Instituttets 13. etage, ser han et samfund på vej mod genåbning. Men han ser også et samfund, der bør gå et ekstra skridt for de ældste og svageste.

- Vi er så tæt på mål nu, at det er dobbeltærgerligt, hvis nogen dør, fordi vi har for travlt med genåbningen, siger han.

- De liv, der nu går tabt nu, er, ligesom når mennesker dør på den sidste dag i krigen. Så kan det godt være, at de kun har et eller to år tilbage. Men det er dem, der har bygget samfundet op.

Befolkningens voksende modstand mod nedlukning

Allan Randrup Thomsen har før givet danskerne et indblik i, hvordan hans udtalelser om corona får indbakken til at flyde over med trusler og hadefulde beskeder.

Blandt andet nedladende bemærkninger om, at han er en "pædofil falsk jøde" og en trussel om, at han ikke vil blive glemt, "når regningen skal gøres op", fortalte han til TV 2 i november.

Siden er befolkningens modstand mod nedlukning og forsigtighedsprincipper kun taget til – i den mest ekstreme grad mobiliseret i gruppen Men In Black, der i december begyndte at indtage gaderne for at demonstrere mod regeringens restriktioner.

Hvad er prisen for at tale restriktionernes sag?

Til demonstrationerne er der blevet begået omfattende hærværk, og politiet har både trukket knipler mod demonstranter og anholdt flere personer. Også den meget omtalte dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) blev brændt under en Men In Black-demonstration.

- Man må gerne demonstrere og have en anden mening. Men det irriterer mig, hvis folk begynder at lave deres egne spilleregler. Det sætter det hele over styr, siger Allan Randrup Thomsen.

Og Men In Black har givet den erfarne virolog bekymringer. Bekymringer for, hvilke konsekvenser det kan få at tale restriktionernes sag.

- Min bopæl kan jo nemt findes

- Jeg er nervøs for at blive straffet af nogle af de her meget ekstreme mennesker, fordi jeg har været en af repræsentanterne for den måde, vi har håndteret krisen på, siger han.

Han har ikke lyst til at give hans kritikere for mange ideer, så derfor vil han ikke gå for konkret ind i sin frygt.

- Men min bopæl kan jo nemt findes, hvis man vil. Den er blevet fotograferet mange gange, siger han.

Én gang var han for forsigtig

Allan Randrup Thomsen er altså ikke i tvivl om, at han bliver opfattet som en fortaler for nedlukning, forsigtighed og rettidig omhu.

Og selv peger han på en enkelt situation, hvor han trykkede for hårdt på bremsen. Det var, da han advarede mod genåbning af skolerne i foråret 2020. En manøvre, der viste sig at forløbe uden store konsekvenser for smitten.

- Der var jeg for overforsigtig, siger han i dag.

Fejlvurderingen har dog ikke givet ham anledning til generelt at slække på forsigtighedens principper.

- Jeg mener stadig, at jeg havde mine grunde. For man havde ikke evidensen, så i en eller anden målestok var det jo et eksperiment, siger Allan Randrup Thomsen.

Se 'Bramfri' med Allan Randrup Thomsen på TV 2 PLAY.