Nyheder

Seks ting der kan skabe et tryggere byrum for kvinder

To eksperter fortæller, hvordan man med byplanlægning og arkitektur kan forhindre, at kvinder føler sig utrygge om aftenen.

De seneste dage har kvinder fortalt om, hvordan de holder nøglerne i hånden eller foretager et opkald, fordi de er utrygge ved at færdes alene om aftenen.

Debatten er opstået i kølvandet på en sag fra Storbritannien, hvor den 33-årige Sarah Everard forsvandt, mens hun var på vej hjem.

Hun blev senere fundet dræbt.

Premierminister Boris Johnson har efterfølgende annonceret en række tiltag, der skal øge trygheden.

Blandt andet civilklædte betjente i nattelivet, der skal spotte potentielle gerningsmænd samt penge til mere overvågning og gadebelysning.

Herhjemme har justitsminister Nick Hækkerup (S) også foreslået øget overvågning som løsning på problemet.

Tre ingredienser til en utryg situation

Men faktisk kan man gøre meget bare ved at tænke over, hvordan man indretter byens rum, lyder det fra Henriette Vamberg, der er direktør i Gehl Architechts, der arbejder med planlægning af byrum.

Det handler blandt andet om belysning og placering af busstoppesteder.

- I forhold til byplanlægning kan man skabe de bedst mulige rammer, men man kan ikke løse grundproblemet med utryghed, siger hun.

Hans Martin Skou, der er arkitekt og byplanlægger med særligt fokus på tryghed, forklarer, at der skal tre ingredienser til at skabe en utryg situation.

Der skal være en motiveret gerningsmand, et offer og en egnet situation.

- De to første kan vi ikke gøre så meget ved, men vi kan forhindre, at der opstår en egnet situation ved at indrette vores byer, så det kan undgås, siger han.

Og her kommer byplanlægning ind i billedet, for det kan have stor betydning for oplevelsen af tryghed i et område.

Ifølge Hans Martin Skou har der de senere år været et stigende fokus på tryghed i byplanlægning, så det er noget, der automatisk bliver tænkt ind, når nye områder bygges op, eller eksisterende renoveres.

- Men det betyder ikke, at der er gode trygge områder alle steder. Der er bestemt steder, hvor det kan gøres bedre, siger han.

TV 2 har bedt Hans Martin Skou og Henriette Vamberg, om at udpege seks ting, der skaber et trygt byrum.

Uformel overvågning

Hans Martin Skou peger på uformel overvågning som et vigtigt element til at skabe trygge byrum.

Det handler om at sørge for, at boliger har udsigt til potentielt utrygge steder, så man har oplevelsen af, at der er et publikum, der kan reagere i tilfælde af overfald.

Det kan eksempelvis tænkes ind i planlægningen af et boligområde, så det er muligt at overskue parkeringspladser, adgangsstier og indgange, så de ikke er utrygge og isolerede om aftenen.

Hvis man fra parkeringspladsen kan se lys og mennesker i vinduerne omkring, vil det skabe mere tryghed.

Aktivitet i øde områder

I områder med kontorbygninger er der ofte mange, store bygninger med massive facader på lange gader.

Efter klokken 17 er områderne øde, fordi der ingen anden aktivitet er. Og det kan gøre områderne utrygge om aftenen, fortæller Henriette Vamberg.

- Der er ikke så mange mennesker, og der er ingen lys i vinduerne, og så har vi de her lange strækninger, hvor der er mange porte, der skaber utryghed, fordi nogen kan ligge på lur, siger hun.

Hvis der er mennesker i et aftenmøde eller i en kantine i en kontorbygning, er de ofte ikke synlige fra gaden.

- Alle de potentielle funktioner, hvor du ser mennesker i gang med noget, er gemt væk langt inde i bygningen, siger hun.

Sådan et område kan blive mere trygt, hvis man lægger andre funktioner som beboelse eller et hotel ind blandt kontorerne, så der er aktivitet hele døgnet.

Aktivering af stueetagen

I områder der er øde om aftenen, gælder det ifølge Henriette Vamberg også om at aktivere stueetagen, så man har en oplevelse af, at der er mennesker i nærheden.

Det kunne være ved at placere arbejdspladsens kantine i stueetagen, så den er synlig fra gaden. Det kunne også være et fitnesscenter med glasfacader eller en café, der kunne give liv til et område, der er affolket om aftenen.

- Det handler om at få blandet ubehagelige mennesker op med en tilsvarende mængde normale mennesker, siger Henriette Vamberg.

- Det er oplevelsen af, at du kan råbe om hjælp, hvis der er brug for det, siger hun.

Overskuelighed

Et utrygt byrum er fyldt med kroge og passager, man ikke nemt kan overskue.

- Hvis man ikke kan se eller blive set på grund af beplantning og rækværk, skaber det grundlag for utrygge områder, siger Hans Martin Skou.

Det kan også være stisystemer, som man kan være nødt til at færdes på om aftenen, der kan opleves utrygge. Her kan det skabe mere tryghed, hvis stien ikke slår for mange skarpe sving, hvor der er mulighed for, at nogen kan gemme sig omkring næste hjørne.

- Men det er også en balancegang. Man skal jo også skabe steder, der er interessante at bevæge sig rundt i, siger Hans Martin Skou.

God belysning

Et andet sted, der kan opleves utrygt, er byparker.

Om dagen er de fyldt med løbere, gående og mennesker, der spiser frokost eller læser en bog på en bænk.

Men om aftenen er de dunkle, affolkede og utrygge.

Her er belysning vigtig for at skabe tryghed. Men ifølge Hans Martin Skou kan man også bevidst fravælge kraftig belysning og acceptere, at parken om aftenen er et mindre trygt sted, hvis man har mulighed for at vælge en anden rute og gå udenom parken.

- Problemet er, hvis parken er et sted, man er nødt til at gå igennem for at komme fra et sted til et andet om aftenen. Hvis der ikke er andre muligheder for passage, er det nødvendigt at sikre en god belysning, siger Hans Martin Skou.

Indretning af meget benyttede ruter

Det leder videre til næste punkt, som netop handler om at skabe trygge ruter, som man bliver nødt til at benytte om aftenen.

Det kan være ruter fra boligområder til stationer og busstoppesteder eller ruter til og fra store parkeringspladser eller cykelparkering.

Også her er uformel overvågning et vigtigt element.

Ifølge Henriette Vamberg er kvinder dem, der bruger offentlig transport mest, og derfor er placeringen af busstoppesteder og ruterne omkring dem vigtige i forhold til at skabe tryghed.

- Vi skal ikke stå og vente på bussen et meget utrygt og mørkt sted, siger hun.