GO'

Naturstyrelsen politianmeldt - dyrlæge havde aldrig set noget lignende

Udover Naturstyrelsen er også Molslaboratoriet, der har kvæg og heste gående i et reservat i Mols Bjerge, anmeldt til politiet.

Det var chokerede borgere i Kronjylland, der henover vinteren oplevede, hvordan Naturstyrelsens kvæg i Naturpark Mols Bjerge var udsat for grov misrøgt.

Naturstyrelsens kvæg har nemlig sultet så voldsomt, at flere er døde, og drægtige køer har aborteret dødfødte kalve. Dyrene har fremstået afmagrede med dunet pels, og flere har i desperation ædt barken af træer i op til to meters højde.

Det har nu ført til, at Naturstyrelsen Kronjylland er blevet politianmeldt. Bag anmeldelsen står blandt andet Dorthe Brauner Jensen.

- Jeg fik en besked fra en meget bekymret borger, som mente, at det her skulle simpelthen anmeldes. Ud fra billederne af de udsultede og døde kreaturer på Naturstyrelsens arealer, så var jeg dybes talt rystet, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.

Kvægene har græsset på Naturstyrelsen Kronjyllands arealer i Mols Bjerge.

I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende

Dyrlæge i tilsynsrapport

Men noget er tydeligvis gået galt i Nordjylland, lyder det fra Dorthe Brauner Jensen:

- Det er jo meget, meget grov vanrøgt af dyr, der er indhegnet og overladt til sig selv. Det er jo ikke vilde dyr. De er plantet bag et hegn, så de er overladt til ejernes omsorg. De kan jo ikke vandre efter føde, forklarer hun.

Dyrlæge slog alarm

Det var en dyrlæge, der i februar slog alarm og konstaterede i sin tilsynsrapport, hvor grelt det stod til.

I en rapport, der er blevet lækket til flere medier, står blandt andet:

- Det er ekstremt alarmerende, at kvæget henover vinteren har forsøgt at spise bark samt giftig gyvel i desperation over for lidt foder.

I en sidebemærkning skrives:

- I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende.

Jeg vil gerne understrege, at det er fuldstændigt uacceptabelt

Lea Wermelin (S), miljøminister

Direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsøe, erkender da også på Naturstyrelsens hjemmeside, at "der burde være handlet tidligere", og "at der vil blive fulgt op på den konkrete sag."

Miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet tager ligeledes afstand fra den konkrete episode:

- Jeg vil gerne understrege, at det er fuldstændigt uacceptabelt, det der er sket, lyder det.

Ministeren fortæller, at statens dyr fra Mols Bjerge er kommet på stald, og at de nu bliver fodret.

I Socialdemokratiet fastholder de dog målsætningen om, at flere dyr skal sættes ud i den danske natur henover de næste år.

Mere præcist har regeringen afsat 888 millioner til 15 nye dyrereservater. Lea Wermelin lover dog, at dyrevelfærden her vil være i orden.

- Vi har sagt meget klart, at vi ikke kommer til at gå på kompromis med dyrevelfærden. Det, vi gerne vil med de nye naturreservatparker, er, at vi giver naturen plads til at være natur, og der ved vi, at de her store græssende dyr både kan være med til at sikre en mere mangfoldig natur, lyder det fra ministeren i 'Go' aften LIVE'.

Dyrlæge anmelder også misrøgt i Mols Bjerge

Det er ikke kun Naturstyrelsen, der er blevet politianmeldt for misrøgt af dyr som græsser på marker eller i naturparker.

Guldborgsund Kommune er tidligere blevet politianmeldt for vanrøgt af heste, og senest har dyrlæge og Ph.d. Jens Kristoffersen anmeldt Molslaboratoriet, der er drevet af Naturhistorisk Museum Aarhus, for at bryde dyreværnsloven.

I sin anmeldelse, som TV 2 er i besiddelse af, henviser Jens Kristoffersen blandt andet til, at Molslaboratoriet ikke vinterfodrer deres dyr som er en overtrædelse af dyreværnsloven.

Molslaboratoriet har som et rewilding projekt heste og kvæg græssende i Mols Bjerge. Rewilding betyder, at dyr sættes ud i naturen for at forbedre biodiversiteten.

Men Jens Kristoffersen skriver i sin politianmeldelse:

- I TV 2 Østjyllands nyhedsudsendelse søndag den 28. februar kl. 19.00 udtaler Morten D. D. Hansen (biolog og museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Aarhus, red.): "Vi fodrer ikke, vi har ikke fodret, og vi kommer aldrig til at fodre”.

Derudover sætter han spørgsmålstegn ved aflivningsmetoder, dyretransport, tilsynsrapporter, og hvor mange dyr, der udgår af besætningerne og ender som løvefoder.

Jens Kristoffersen mener, at der pyntes på tallene hos Naturhistorisk Museum Aarhus.

Molslaboratoriet har ifølge Jens Kristoffersen angivet et for lavt antal af kvæg, der er endt som foder i Ree Park, fordi de ikke kunne klare sig i naturreservatet.

- Oplysningerne fra Naturhistorisk Museum Aarhus er derfor "pyntet" betydeligt, og ikke korrekte, skriver Jens Kristoffersen i sin anmeldelse til politiet.

Med den lovgivning der er nu, har det tydeligvis ikke fungeret

Dorthe Brauner Jensen, frivillig dyreredder

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Molslaboratoriet, men de har ikke ønsket at kommentere sagen.

Til landbrugsavisen siger Bo Skaarup, der er direktør hos Naturhistorisk Museum:

- Jeg har hverken hørt fra Jens Kristoffersen eller Østjyllands Politi – endnu, men er opmærksom på, at der angiveligt er sket en formel politianmeldelse og ser frem til en eventuel politiefterforskning med sindsro.

Han udtaler ligeledes:

- Molslaboratoriet skal naturligvis overholde alle love og regler - også på dette område. Vi ønsker sunde og raske dyr, der trives og samtidigt øger danskernes viden og erfaringer med en mere mangfoldig dansk natur for alle.

Molslaboratoriet har tidligere været politianmeldt i forbindelse med behandlingen af deres heste, men politiet valgte ikke at sigte dem.

Stoler ikke på statens evner

Dorthe Brauner Jensen er generelt imod at sætte dyr ud i den vilde natur, og hun er bekymret for de mange projekter, som de næste år vil sætte endnu flere dyr ud i naturen.

- Med den lovgivning, der er nu, har det tydeligvis ikke fungeret. Staten har jo bevist, at de ikke er særligt gode til at have dyrehold, lyder det.

Hun, dyrlæge Jens Kristoffersen og formand i Dansk Dyrlægeforening Hanne Knude Palshof kritiserer, at Folketinget skal stemme om et nyt forslag, som de mener vil lempe reglerne for tilsyn med dyr i danske naturreservater.

Forslaget bygger på, at dyr i naturnationalparker skal leve så vildt som muligt.

Se interviewet med Dorthe Brauner Jensen og Lea Wermelin i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY