Nyheder

Voksne kan ikke længere skrive til unge under 18 år på Instagram

Instagram har lanceret en række nye initiativer for at beskytte unge brugere bedre.

Der er et problem med børn og unge, der får beskeder, følgeanmodninger og invitationer fra fremmede voksne på Instagram, som ikke vil dem det godt.

Sådan lyder begrundelsen for, at Instagram har iværksat en række nye initiativer, der skal skærme unge fra uønsket kontakt fra fremmede voksne.

Et af initiativerne går blandt andet ud på at forhindre brugere over 18 år i at sende en privat besked til en bruger under 18 år, som ikke i forvejen følger den ældre bruger.

- Vi ser desværre, at der er nogen, der benytter platformen til at komme i kontakt med børn og unge med dårlige hensigter, og det har vi kun en interesse i at sætte ind over for, siger Martin Ruby, der er politisk chef for Facebook i Norden. Facebook ejer Instagram.

- Typisk er det ældre mænd, der skriver til unge piger og drenge og forsøger at lokke dem til at sende ting til dem. Det kunne være nøgenbilleder, siger Martin Ruby.

Nogle af de nye initiativer er allerede trådt i kraft for danske brugere, mens andre bliver testet i udvalgte lande, før de bliver udrullet til alle lande.

Alle initiativer vil formentlig nå de danske Instagram-brugere inden for et par uger.

Herunder får du et overblik over alle de nye initiativer.

En forældreguide

En ny guide til forældre til teenagere på Instagram skal hjælpe forældre til at tale om sikkerhed og privatlivsindstillinger med deres børn.

Guiden indeholder også gode råd og samtalestartere, der hjælper forældre til at snakke med deres børn om børnenes digitale liv.

Bedre registrering af folks alder

Man skal være fyldt 13 år for at oprette en konto på Instagram. Men mange snyder med deres alder, når de opretter sig.

Ved hjælp af ny teknologi vil Instagram blive bedre til at forhindre folk i at snyde med deres alder.

Voksne kan ikke sende beskeder til unge under 18 år

For at beskytte teenagere mod uønsket kontakt fra fremmede voksne introduceres en ny funktion, der forhindrer voksne i at sende beskeder til brugere under 18 år, der ikke følger dem i forvejen.

Funktionen skal forebygge grooming, hvor en krænker opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på at begå et seksuelt overgreb.

Denne funktion er afhængig af arbejdet med at fastlægge brugernes rigtige alder.

Opspore og advare om mistænkelig adfærd

Hvis en bruger over 18 år sender mange beskeder eller venneanmodninger til unge under 18 år, vil brugeren af Instagram kunne blive kategoriseret som "mistænkelig".

Hvis en person under 18 år modtager noget fra en mistænkelig bruger, bliver den unge med en notifikation advaret af Instagram og oplyst om, hvordan man kan afslutte samtalen eller blokere brugeren.

En bruger med mistænkelig adfærd vil også blive afskåret fra at se brugere under 18 år i deres "udforsk"-univers eller under foreslåede konti samt automatisk skjule deres kommentarer til opslag fra teenagere.

Opfordrer unge til at have en privat konto

Instagram har tilføjet et trin, der giver brugere under 18 år mulighed for at vælge, om deres profil skal være offentlig eller privat.

Formålet er at opfordre flere unge til at vælge en privat konto.