Nyheder

USA isolerer Boris Johnson

Irland og EU trækker briterne for EU-domstolen for at sikre Nordirland Protokol og får støtte fra Joe Biden.

Premierminister Boris Johnson kom onsdag på St. Patrick’s Day under hårdt pres fra USA for at opgive sit sidste nye slagsmål med EU, efter at briterne har besluttet at løbe fra den såkaldte Nordirland Protokol. Denne protokol er en del af Brexit-aftalen og sikrer, at Nordirland forbliver i EU’s indre marked og derfor får en toldgrænse for varer mellem provinsen og Storbritannien.

Den irske nationaldag St. Patrick’s Day samler topfolk med irske rødder i amerikansk politik i solidaritetserklæringen. Hovedbegivenheden er mødet mellem præsident Joe Biden og Irlands premierminister Micheál Martin. Ifølge ABC News startede Biden dagen med morgenmesse i St. Patrick’s Church hjemme i Delaware, før han tog til eftermiddagens virtuelle møde med Micheál Martin.

USA's irske rødder

Men også vicepræsident Kamala Harris uden irske rødder og formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, som har irske børnebørn, er med i møder med både irere og nordirere, skriver Irish Times.

I de virtuelle møder understreger præsident Biden, at USA og Irland står sammen om at styrke ”USA-EU-partnerskabet”, skriver CNN

USA’s trusler

Men det mest kontante udspil kommer i resolutionen fra både demokrater og republikanere i den amerikanske kongres. Her truer amerikanerne med, at der ikke kommer nogen frihandelsaftale mellem USA og Storbritannien, hvis den britiske premierminister bringer fredsaftalen fra 1998 i Nordirland i fare. Det skriver Financial Times.

Og her spiller Nordirland Protokollen en afgørende rolle, fastholder både den irske regering og EU-kommissionen.

EU-kommissionen har mandag trukket det tunge skyts frem med sit udspil, da den lagde op til et sagsanlæg ved EU-domstolen over for Storbritannien. Årsagen er, at den britiske Brexit-minister og tidligere Brexit-forhandler, Lord David Frost, i sidste uge meddelte, at briterne ensidigt forlænger overgangsperioden for handelen mellem Storbritannien og Nordirland.

Londons trusler

De nye Brexit-regler træder altså ikke i kraft 1. april. Det betyder, at den aftalte sundhedskontrol af fødevarer og levende dyr ikke bliver til virkelighed. Og at toldkontrollen også undlades, fremgår det af Financial Times.

Bladet citerer EU-kommissær Maroš Šefčovič for advarslen om, at Storbritannien var på en farlig vej med ”et bevidst brud på forpligtelser i international lov”.

Briterne fastholder, at de har handlet i god tro, og at det er normalt med mindre ændringer, når man tilpasser sig en ny traktat.

Lord Frost

Men hjemme i London peger stærke kræfter på, at problemerne er skabt af netop den nye Brexit-minister, Lord Frost, som er kendt for en kontant holdning til EU.

Tidligere vicepremierminister og Nordirland-minister for oppositionspartiet Labour, Lord Peter Mandelson, skriver i et brev til Financial Times, at den britiske regering selv har valgt at få en toldgrænse i Det Irske Hav mellem Nordirland og Storbritannien.

Det har skabt enorme problemer for handelen med provinsen og voldsom uro i provinsen, som blev hærget af en blodig borgerkrig frem til fredsaftalen i 1998, hedder det. Så Brexit-ministeren må se at få en ordentligt forhold til EU i en fart, skriver Mandelson. Dermed burde en sag ved EU-domstolen kunne undgås.

Den tidligere minister håber, at EU-parlamentet til gengæld snarest vil ratificere Brexit-traktaten. Denne handling bliver netop holdt tilbage i parlamentet på grund af briternes forlængelse af overgangsordningen.

Dobbeltspil

Men foreløbigt har EU kommissionen truet med både bøder og straftold for at tvinge regeringen i London til at overholde Nordirland Protokollen. Dog har EU et dobbelt udspil. Kommissær Šefčovič sendte i mandags to breve til London:

  1. Det forsonlige brev med et politisk budskab om, at briterne skal overholde deres løfter – det ses som invitation til samtaler.
  2. Det skarpe brev med det juridiske grundlag for en ”overtrædelses-procedure” – altså truslen om en sag med EU-domstolen.

Så er der noget at tænke over i London.

St. Patrick’s dag

Men dagens budskab på St. Patrick’s Day-møderne mellem irerne på den ene side og præsident Joe Biden, vicepræsident Kamala Harris, speaker Nancy Pelosi og deres mange irske venner i amerikansk politik på den anden side byder på et endnu skarpere valg for Boris Johnson: Opfør dig ordentligt. Ellers får du ingen aftaler med USA.

Den slags vil gøre ondt i Downing Street, hvor netop udsigten til en frihandelsaftale med USA er blevet præsenteret som den største gevinst ved Brexit. Irland var en britisk koloni indtil 1922. Bruddet kom efter et blodigt oprør. Det gør ondt endnu.