Syrien-børn kan ende med at koste vores støtte til regeringen, siger radikale

Regeringen er med til at øge terrortruslen mod Danmark, hvis de lader de danske børn blive i Syrien. Så alvorlig er situationen, ifølge Lidegaard.

Sagen om de 19 børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre er så alvorlig, at støttepartiet Det Radikale Venstre nu truer med i sidste ende at trække støtten til regeringen.

- Jeg vil faktisk ikke udelukke, at det kan ende der. Det siger næstformand i partiet Martin Lidegaard onsdag i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Den markante melding fra den tidligere udenrigsminister og nuværende formand for Det Udenrigspolitiske Nævn kommer, efter Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan Islamisk Stat har smuglet børn ud af lejrene i Syrien for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande. Børnene er helt ned til ti år.

Oplysningerne kommer fra Forsvarets Efterretningstjeneste, og ifølge Ekstra Bladet er regeringen blevet orienteret i september. Men Udenrigspolitisk Nævn, som Lidegaard sidder i, har først fået kendskab til oplysningerne nu.

Regeringen øger terrortruslen

- Det er dybt utilfredsstillende, at jeg skal læse om de ting i Ekstra Bladet. Det er meget, meget alvorligt. Hvis det er rigtigt, og vi i Udenrigspolitisk Nævn ikke har fået besked om det, er det meget mærkeligt, for jeg vurderer, at det er af stor sikkerhedspolitisk betydning for Danmark. Det er helt uforståeligt, at regeringen sidder advarslerne fra PET og FE overhørig. Jeg begriber ikke, at regeringen tør tage den her risici.

- Så det, du siger her, er, at regeringen reelt er med til at øge terrortruslen mod Danmark?

- Ja, men det er jeg enig i. Desværre.

- Det er da bemærkelsesværdigt, at formanden for Udenrigspolitisk Nævn siger, at regeringen er med til at øge terrrortruslen for Danmark? Det er ikke hverdagskost.

- Nej, det har du ret i. Jeg har heller ikke prøvet det før.

Vil ikke udelukke at trække støtten

Oplysningerne fra Forsvarets Efterretningstjeneste er ikke de eneste, der peger i retning af, at børnene kan udgøre en trussel mod Danmark. I marts 2020 kom Politiets Efterretningstjeneste (PET) med en vurdering, der slog fast, at børnene i Syrien lige nu ikke udgør en trussel på grund af deres lave alder. Men på sigt kan truslen vokse, hvis de bliver i lejrene. Pointen fra PET er, at jo længere tid børnene opholder sig i Syrien, jo større sandsynlighed er der for, at de bliver radikaliserede.

Det er de to sikkerhedsvurderinger, der nu får Lidegaard til at komme med en reel trussel om at trække regeringsstøtten på sigt.

- Problemet er bare, at hvis vi trækker støtten nu, så har vi jo ikke nogen som helst udsigt til, at det skulle betyde noget. Det ville ikke ændre nogen politik. I denne her situation, hvor der er så bredt et flertal i folketinget, som står bag regeringens politik, vurderer vi, at det ikke gavner børnenes sag, siger Martin Lidegaard i 'Lippert'.

Når Martin Lidegaard taler om et flertal, er det. fordi de blå partier er på linje med Socialdemokraterne. De vil heller ikke hente børnene hjem, selvom de er født i Danmark eller er børn af danske forældre.

- Hvad skal der ske for, at vi når dertil, at I trækker støtten til regeringen?

- Det kommer vi ikke nærmere her. Men jeg tror ikke, jeg kan gøre det mere klart, hvor alvorligt vi tager denne her sag. Jeg kan heller ikke gøre det mere klart, hvad vi forventer, der kommer til at ske. Og jeg kan heller ikke gøre det mere klart, hvor hårdt vi arbejder på det - både i offentligheden og bag kulisserne. Det afhænger af, hvordan det hele kommer til at spille, og om regeringen har tænkt sig at delagtiggøre os i, hvad plan A, B og C er. Det er nogle af de spørgsmål, der er, inden den fase, hvor man skal trække det ultimative kort.

- Hvorfor er I så bange for at gøre det og tage det folketingsvalg?

- Hvis vi havde håb om, at det kunne ændre situationen for børnene, ville vi da gøre det. Men når vi kan se, at hele blå blok bakker op om regeringens politik, er tanken om at udløse et folketingsvalg ikke til gavn. Jeg kan ikke se, hvad det skulle gavne at vælte regeringen her og nu, men det er klart, at det på et tidspunkt kan komme dertil. Og det er også det, jeg siger. Jeg vil ikke udelukke det. Det vil jeg ikke. Og det er alligevel også noget at sige. Vi er bare ikke der endnu, siger Martin Lidegaard.

Børnene skal hjem

Det Radikale Venstre har ellers lagt deres mange trusler om at vælte regeringen væk med indtrædelsen af deres nye ledelse, som Martin Lidegaard som næstformand i partiet er en del af.

- Jeg finder IS ligeså afskyeligt som alle andre. Jeg har ikke den fjerneste sympati med de folk, der er taget derned og har vendt Danmark ryggen. Men det handler om at gøre det, der er bedst for dansk sikkerhed. Det er en akut trussel mod dansk sikkerhed, hvis vi ikke får børnene hjem. Så det er ikke et spørgsmål, om vi skal hente dem hjem, men om hvornår og hvordan, På et eller andet tidspunkt må vi forvente, at de her mennesker kommer til Danmark, fordi de er danske statsborgere, siger Martin Lidegaard.

Foreløbig håber han dog, at det stigende pres mod regeringen kan få børnene til Danmark.