Stop hadbeskeder

- Det gør ligeså ondt på mig, siger statsministeren efter mobning af 'X Factor'-deltagere

Statsministeren svarede på spørgsmål om internetmobning og hård tone på sociale medier i dagens spørgetime i Folketinget.

Det er en ualmindelig vigtig diskussion.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag i Folketingets spørgetime skulle svare på spørgsmål om digital mobning af 'X Factor'-deltagere.

Da duoen Neva & Ida i fredags blev stemt ud af 'X Factor', reagerede Ida Aysel Jensen med lettelse og sagde, at hun ikke kunne klare mere hate på nettet.

Flere deltagere stod i programmet frem og fortalte om de mange hadbeskeder, de har fået på grund af deres deltagelse i 'X Factor'.

I spørgetimen var det formand for SF, Pia Olsen Dyhr, der bragte emnet op og spurgte statsministeren, om hun ville være med til at diskutere løsninger på den omfattende hadske tone på nettet.

- Det gjorde ondt i hjertet at høre den unge kvinde Ida ånde lettet op, da hun måtte forlade programmet, lød det fra Pia Olsen Dyhr.

- Tænk at man skal ånde lettet op, når ens drøm faktisk bliver knust.

- Det gør ligeså ondt på mig

Mette Frederiksen sad selv og så noget af programmet i fredags og har fulgt med i debatten om hård tone, som udsprang af programmet, fortalte hun i Folketinget.

- Det gør ligeså ondt på mig, lød det.

Ifølge statsministeren er den hårde tone taget til den seneste tid, og Folketinget bliver nødt til at diskutere, hvad der kan gøres ved det.

- Øjensynligt er det ikke nok at appellere til en god og ordentlig tone imellem os, lød det fra statsministeren, der mener, at det er nødvendigt at tage næste skridt.

- Hvad med udgiveransvar? Kan vi blive ved med at acceptere, at techgiganterne siger, at de ikke har noget ansvar for, hvad der bliver ytret?

Kunstig intelligens som middel

At pålægge eksempelvis Facebook og andre sociale medie platforme et ansvar i bekæmpelsen af hadbeskeder er også blevet nævnt af eksperter.

Blandet andet af Astrid Haug, der er selvstændig digital rådgiver og ekspert i sociale medier, da hun i lørdags kommenterede historien på TV 2.

- Med al den kunstige intelligens, som Facebook og de andre har, burde det være muligt for dem at kategorisere forskellige former for tilsvininger og sige, at det her får du simpelthen ikke lov til at lægge på, siger hun og foreslår at bygge en form for forsinkelse ind, når en hadefuld besked er på vej ind i et kommentarspor eller en anden brugers indbakke.

Samtidig burde det være muligt for de sociale medier at genkende og identificere den lille gruppe af personer, der spreder grove kommentarer, lyder det fra eksperten.

Politikere kan gå forrest

Mette Frederiksen lagde desuden vægt på, at det ikke er et problem, der kun går ud over unge mennesker.

- Det rammer rigtigt mange mennesker. Det rammer sundhedspersonale, som bliver udsat for spe og spot, fordi de forsøger at hjælpe samfundet igennem coronakrisen.

Hun kom i sit svar også ind på vigtigheden af, at politikere går forrest og viser, at man kan være uenig og kritisk på en saglig og ordentlig måde, og derfor kom hun med en opfordring til alle politiske kollegaer.

- Vi kunne gå foran her. Vi kan aftale, at vi ikke videregiver oplysninger om hinanden, som er forkerte. At vi ikke bruger fake news. At vi ikke bruger ord, der er nedsættende eller på anden måde ødelægger den politiske diskussion, vi skal have med hinanden, sagde hun.

- Jeg har været her i snart 20 år, og jeg har aldrig oplevet en politisk debat af den karakter, som jeg nogen gange hører i salen eller på sociale medier.

Et stigende problem

Også 'X Factor'-dommer Nanna Øland Fabricius og programmets vært, Lise Rønne, har delt deres oplevelser med hadske beskeder i indbakken på grund af deres deltagelse i programmet.

Men problemet er ikke isoleret til deltagere i underholdningsprogrammer på tv.

Ifølge Børns Vilkår, der driver BørneTelefonen, er digital chikane og mobning emner, der sniger sig ind i flere og flere samtaler.

- Det er et stigende problem og blandt de hyppigste emner, siger Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

I en ny Megafonmåling, som TV 2 har fået lavet, svarer 68 procent af danskerne, at de afholder sig fra at deltage i debatter og samtaler på sociale medier, fordi de synes, tonen er for hård.

Det er en stigning siden 2016, hvor en lignende undersøgelse konkluderede, at 50 procent af danskerne ikke blander sig i debatten på grund af en for hård tone.

7 procent af de adspurgte i den nye måling indrømmer, at de af og til kommenterer ting på sociale medier i en grov tone.