Coronavirus

Pfizers topchef lover corona-vaccine til børn indenfor få uger - Israel gør sig klar

Forskerne ved endnu ikke i, hvilken grad børn kan bære smitten videre.

Israel planlægger at begynde vaccination af børn fra 12 år og opefter omkring maj-juni.

Det sagde Chezy Ley, generaldirektør i det israelske Sundhedsministerium tidligere i denne uge.

Han understreger, at beslutningen vil afhænge af de kliniske tests, som vaccineproducenten Pfizer regner med, vil være klar i slutningen af foråret eller i begyndelsen af sommeren.

Nu bekræfter Pfizers direktør, Albert Bourla, at en vaccine til børn er på trapperne.

I et interview med den israelske tv-kanal Channel 12 siger Bourla, at en vaccine til børn mellem 12 og 16 år vil være klar ”i løbet af nogle uger”. Samtidig vil yngre børn kunne vaccineres ved årets udgang.

Albert Bourla understreger, at udrulningen af vaccinationerne til børn afhænger af myndighedernes godkendelse.

Israel har allerede vaccineret 600 børn mellem 12 og 16 år med Pfizer-vaccinen, fordi de er i risikogruppen.

Det drejer sig om børn med diabetes, lunge- eller hjertesygdomme, immunforsvars-relaterede sygdomme, cancer og fedme. Ifølge de israelske myndigheder har der ikke været nogen væsentlige bivirkninger blandt de vaccinerede.

Dansk samarbejde med Israel

Danmark har for nylig indgået et samarbejde med Israel omkring coronavirussen.

Statsminister Mette Frederiksen besøgte sammen med Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, Israel, i sidste uge.

Med sig hjem havde statsministeren en aftale om en fælles forsknings- og udviklingsfond i coronavirus og en bestræbelse på sammen at producere vacciner. De nærmere detaljer om aftalen er endnu ikke blevet afsløret.

USA satser på børnevacciner

Ingen af de nuværende vacciner er godkendt til børn, men Pfizer har i noget tid været i gang med at teste vaccinen på børn ned til 12 år.

2000 børn mellem 12 og 15 år har deltaget i det kliniske forsøg, hvis endelig resultater forventes klar lige inden sommer. Disse resultater skal danne grundlag for, om man kan begynde at teste endnu yngre børn.

Også medicinalfirmaet Moderna har startet forsøg med 12-15-årige, men vil først have valide data klar i 2022. Tre øvrige firmaer, Johnson & Johnson, Novavax og AstraZeneca, har også annonceret, at de vil begynde test på børn. AstraZeneca har oplyst, at de vil teste børn ned til seksårs-alderen.

Mens Israel vil vaccinere børn til foråret eller begyndelsen af sommeren, satser USA på at kunne vaccinere børn i alderen 12 til 17 år til efteråret, mens yngre børn vil følge efter i første kvartal ad 2022.

Det sagde den amerikanske regerings topsundhedsrådgiver og leder af USA's Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, Anthony Fauci, i onsdags til CBS.

- Vi forventer at gymnasieelever vil kunne blive vaccineret til efteråret. Måske ikke den første dag af efteråret, men helt sikkert i den tidligere del af efteråret, sagde Fauci.

Videnskaben er uenige

Forskerne er stadig ikke enige om, i hvilken grad børn bærer coronasmitten videre.

Derfor vil man i Danmark endnu ikke vaccinere børn. Ifølge Statens Serum Institut er der nemlig ”meget begrænset data” om vaccinernes påvirkning af børn.

Kun i helt særlige tilfælde kan børn blive tilbudt vaccinen efter en konkret lægefaglig vurdering.