Coronavirus

Mette Frederiksen løfter sløret for genåbningsplan - festivaler er inden for rækkevidde

Koncerter og festivaler er inden for rækkevidde.

Den plan for genåbningen, statsminister Mette Frederiksen (S) håber lander senest 23. marts, kommer til at rumme konkrete datoer for, hvad der kan åbne hvornår.

Det siger hun torsdag morgen i 'Go’ morgen Danmark'.

- Så kan alle se (i planen for genåbningen, red.), at her ligger de liberale erhverv, her ligger udendørsserveringen, her ligger biograferne, og alle de andre i Danmark, der vil have viden om rækkefølgen med alle de forbehold, der er, siger statsministeren.

Hun er "meget optimistisk" og siger, at blandt andet sommerens festivalprogram er ”inden for rækkevidde”.

- Jeg tror på som statsminister, at det er inden for rækkevidde, at vi kan sidde igen og lytte til en koncert, og at der kommer festivaler igen, hvor vi står tæt, og at vi får et kulturliv, der lever. Det tror jeg, siger Mette Frederiksen.

- Det hænger meget sammen med vaccinationer, og at vi danskere er blevet vanvittig gode til at lade os teste.

Vacciner er vores "frihedsbrev"

Oprindeligt var det 27. juni, alle danskere, der vil tage mod en vaccine, ville være færdigvaccineret. Det blev for nylig rykket til 18. juli.

Og statsministeren vil ikke garantere, at det er sidste gang, datoen bliver rykket.

- Vi er dybt afhængige af få medicinalvirksomheder, og når de skubber deres leverancer, bliver vores plan også skubbet, siger hun og tilføjer, at det er derfor, hun er ”utrolig optaget af at få sikret noget mere produktionskapacitet”.

Vaccinerne ”er vores frihedsbrev”, siger statsministeren. Og det er ikke nødvendigvis kun dårligt nyt, at vaccinekalenderen bliver ændret. Det kan nemlig godt gå hurtigere.

- I går kom der en nyhed om, at vi heldigvis får flere vacciner fra Pfizer, og det kan givetvis gøre, at vi kan rykke kalenderen i den rigtige retning.

Børn og unge i fokus

Onsdag meldte Mette Frederiksen ud, at planen for genåbningen frem mod sommeren vil komme senest 23. marts. Det landede, efter hun havde haft drøftelser med Folketingets partier.

- Der er et stort ønske om gennemsigtighed, og at vi, så vidt det er muligt, giver danskerne et overblik over, hvad der kommer til at ske frem til sommer, sagde hun.

På fredag begynder de indledende forhandlinger om genåbningsplanen.

Hun understregede, at børn og unge er et stort fokus i den videre genåbning af Danmark.

- Selvfølgelig er der politiske uenigheder, men der er også nogle ret store enigheder, og det er ikke mindst, at det er vigtigt og nødvendigt med et fortsat stærkt fokus på børn og unge, lød det.

Hun ville dog ikke svare klart på, om det betyder, at børn og unge står først for ved den næste genåbning. Hun henviste til, at der i øjeblikket er ved at blive regnet på alle de elementer, der endnu ikke er genåbnet i Danmark.

- Beregningerne er ikke færdige endnu, men jeg kan godt sige, at det er et bredt politisk ønske for Folketingets partier, at børn og unge snart igen får så normal en hverdag som muligt, sagde Mette Frederiksen.