Coronavirus

Johnson & Johnsons vaccine godkendt i EU

EU har bestilt i alt 200 millioner vaccinedoser fra Johnson & Johnson til de 27 medlemslande.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indstillede torsdag Johnson & Johnsons coronavaccine til en betinget godkendelse i EU.

Få timer senere blev den også godkendt af Europa-Kommissionen, og derfor er vaccinen nu klar til brug på alle over 18 år i hele unionen.

Johnson & Johnsons vaccine er den, som Danmark har bestilt flest af - nemlig doser nok til at færdigvaccinere 8,2 millioner personer.

Derudover er det den fjerde vaccine til at blive godkendt af EMA. De øvrige er Pfizers, Modernas og AstraZeneca.

Den vaccine, Danmark har bestilt flest af

Johnson & Johnson-vaccinen adskiller sig fra vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, AstraZeneca og Moderna ved, at man kun skal have ét stik med den for at være vaccineret. De andre vacciner kræver to stik for at have fuld virkning.

Vaccinen har i et såkaldt fase 3-studie vist en effekt på 66 procent.

EU har bestilt i alt 200 millioner vaccinedoser fra Johnson & Johnson til de 27 medlemslande. Der er mulighed for at bestille yderligere 200 millioner.

Selskabet har tidligere oplyst, at man sigter mod at levere en milliard doser i 2021.

De første 100 millioner doser ventes at blive leveret til EU inden juni

Kun en betinget godkendelse

Både Pfizers, Modernas, AstraZenecas og nu Johnson & Johnsons coronavaccine har kun fået en betinget godkendelse.

Det betyder, at EU har kunnet godkende dem inden langtidsdata for virkning og bivirkninger er tilgængelig, hvilket typisk tager 2 til 3 år.

Godkendelsen er dog sket på baggrund af en vurdering fra EMA’s fageksperter om, at dokumentationen for vaccinens effekt og sikkerhed er tilstrækkelig solid, mens fordelene ved vaccinen er større end de teoretiske risici.

Producenterne skal efter den betingede godkendelse løbende forsyne EMA med yderligere data. Og når myndighederne har fået al den aftalte dokumentation, kan den betingede godkendelse ændres til en normal godkendelse.