Coronavirus

Følg partilederdebatten her

Hvad skete der? Partilederne fra alle Folketingets partier mødtes torsdag aften til debat om coronakrisen på Statens Museum for Kunst under overskriften "et år med corona".

Hvad talte de om? Debatten var inddelt i tre runder med hvert sit emne. De tre emner var: Mental trivsel, økonomisk genopretning og sundhedsvæsenet.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ellemann-Jensen efterlyser handling: - Jeg er vanvittigt bekymret for dem

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres formand, mener ikke, det er nok, når Mette Frederiksen siger, at hun forestiller sig, at alle folkeskoleelever kan komme tilbage efter påske. Han mener, at udgangspunktet allerede nu bør være, at alle elever kommer tilbage. Opstår der smitte, må der så lukkes ned lokalt, siger han.

Venstres formand mener, at de unge er blevet glemt under coronakrisen og frygter for store trivselsproblemer.

 - Jeg er vanvittigt bekymret for dem. Der er også andre sygdomme end corona, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Vermund går hårdt til Frederiksen: - Det er et mediestunt

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, går hårdt til Mette Frederiksen. Statsministeren og Folketingets øvrige parige begynder fredag forhandlinger om en langsigtet genåbningsplan, og her lover hun at lytte og inddrage. Vermund har dog ikke de store forventninger.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det her bare er et mediestunt, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror, magten er steget statsministeren til hovedet.

Pape stærkt utilfreds med regeringen: - Det er fuldstændig overkill

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, erklærer sig enig med Venstre, der siger, at hele samfundet bør kunne åbnes op, når alle over 50 er vaccineret. Det sker forhåbentlig på et tidspunkt i juni, siger han.

Men inden da bør der laves mange flere lokaler genåbninger, lyder det fra Pape. Han forstår eksempelvis ikke, hvorfor kommuner med lav smitte, eksempelvis på Lolland og Falster, ikke kan kan få flere børn i skole, når de har meget lav smitte.

- Det er fuldstændig overkill, siger han om de nuværende regler.

Sofie Carsten Nielsen savner fadøl

Vi fortsætter med reaktioner efter debatten. Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen var med i sin første partilederdebat, og hun lægger ud med at sige, at hun savner at drikke en fadøl.

Fra fredag skal hun deltage i forhandlingerne om en langsigtet genåbningsplan, og her håber hun på mere kreativitet, så elever i 5. til 8. klasse eksempelvis kan ses mere end en dag om ugen. Den radikale leder lægger dog ikke op til, at gå meget længere end sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Det handler ikke op mod. Man kan ikke stemme imod pandemien, men det handler om, hvordan vi undgår en tredje bølge, for det orker vi ikke, siger hun.

Debat afsluttes med hurtigrunde - alle tror på, at frisører er åbne i april

Debatten slutter med en række spørgsmål, som skal besvares ved håndsoprækning.

Samtlige partiledere rækker hånden op på spørgsmålet om, hvorvidt frisørerne er genåbnet ved udgangen af april.

Et flertal af partilederne tror ligeledes på, at de kan tage til festival til sommer, og over halvdelen tror, de kan holde sommerferie i udlandet.

Dog er de alle lidt mere vævende, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt de er vaccineret efter sommerferien.

Mette Frederiksen påpeger, at det hele afhænger af vaccineleverancerne.

Ellemann stikker til Frederiksen: - Godt det ikke er dig og Mølbak, der udvikler vacciner

Debatten om, hvorvidt den danske stat skal kaste sig ind i vaccineproduktion, kører. Mette Frederiksen har for nyligt været i Israel for at blive klogere på, hvordan det er lykkes dem at vaccinere en langt større del af befolkningen end i Danmark. Og hun har også talt om muligheden for, at den danske stat måske skal stå for vaccineproduktion.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at Israel ikke selv producerer coronavaccine, men at de har succes, fordi det private tyske firma BioNTech og Pfizer har solgt israelerne mange vacciner. Derfor er det rigtige at styrke rammevilkårerne for private medicinalfirmaer, siger han:

- Det er godt, det er Pfizer og ikke dig og Mølbak, der udvikler vacciner, siger Ellemann.

Mette F.: - Vi kan ikke indrette vores sundhedsvæsen på pandemier 

Statsminister Mette Frederiksen erkender, at pandemien har blottet en række svagheder i det danske, sundhedsfaglige beredskab.

- Vi har ikke et pandemiberedskab i Danmark, så når der kommer 1000 patienter på kort tid, så går det galt, siger hun. 

- Men vi kan ikke indrette vores sundhedsvæsen på pandemier, lyder det.  

I stedet skal kræfterne bruges på at sikre bedre lægedækning i yderområder og dernæst sikre, at færre danskere bliver syge i fremtiden.

Ellemann går hårdt til Enhedslisten: - Lad nu være, det passer simpelthen ikke

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, beskylder de borgerlige partier for igennem mange år at have skåret ned på sundhedsvæsenet og dermed - ifølge hende - være skyld i, at der ikke er et reserveberedskab klar til pandemier.

Ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har beskyldningen om de borgerlige besparelser dog intet hold i virkeligheden. Han mener, at sundhedsvæsenet er blevet tilført flere penge.

- Lad nu være, det passer simpelthen ikke, siger Ellemann direkte henvendt til Mai Villadsen.

SF overveje at give løsere rammer i sundhedsvæsenet

SF's Pia Olsen Dyhr siger, at politikerne længe har prioriteret kræft og hjertekar-patienter i sundhedsvæsenet. Men hun lægger op til, at politikerne måske skal slippe tøjlerne lidt mere og overlader mere prioritering til det sundhedsfaglige personale.

Den konservative formand Søren Pape Poulsen fremhæver det bud på en ny sundhedsreform, som den daværende VLAK-regering fremlagde før valget i 2019. Her skal der laves nye sundhedscentre decentralt, som ifølge Pape vil fjerne noget af "det lette" fra sygehusene, så det kan koncentrere sig mere om det svære, siger han.

Kommentator: Oppositionen er mere konkret end støttepartierne

Lyn-analyse

Oppositionen får kommunikeret mere konkret politik end støttepartierne i aften. Alt fra Ole Birk Olesens ønske om at invitere turister til Danmark til sommer over Ellemanns forslag om at åbne landet, når alle over 50 er vaccineret. Dermed får de mere ud af aftenens partilederrunde end de fleste. Det lykkes dog i stor stil statsministeren at opsummere runderne i debatten, så hun alligevel tager det hele med sig videre og dermed alle stik hjem.

Sundhedsvæsenet til debat - læge med besked til partilederne

Nu skal partilederne i gang med aftenens sidste emne, som er sundhedsvæsenet. Vi lægger ud med, at hjertelæge Thomas Emil Christensen fra Roskilde Sygehus kommer med en besked til partilederne. Han har under pandemien også haft vagter på hospitalets coronaafsnit og er blevet overrasket.

Thomas Emil Christensen har oplevet, at sundhedsvæsenet ikke er gearet til spidsbelastninger, som vi har været igennem det seneste år, og at der ifølge ham ikke er et beredskab klar til at ekstra pres. Han savner derfor, at politikerne melder klart ud, hvem der skal prioriteres, hvis ikke sundhedsvæsenet får flere ressourcer.

Ellemann går efter Mette - vil have garanti for, at der ikke kommer flere skattestigninger

Jakob Ellemann-Jensen pointerer, at da partilederne for et år siden var samlet til debat, sagde statsministeren, at det ville være "besynderligt", hvis der kom skattestigninger og afgifter under krisen.

Men det kom der alligevel.

- Kan statsministeren garantere, at vi ikke resten af denne valgperiode skal møde af flere skattestigninger og afgifter, spøger V-formanden.

Mette Frederiksen minder om, at regeringen er lykkedes med at give skattelettelser gennem en grøn skattereform og et forskningsfradrag.

Mette Frederiksen varsler hjælp til oplevelsesøkonomien

Statsminister Mette Frederiksen siger, at hoteller og turistbranchen generelt er nogle af dem, der er absolut hårdest ramt under coronakrisen. Hun forholder sig ikke til kritikken fra Pernille Vermund om, at hjælpepakkerne ikke har været gode nok. Statsministeren varsler, at oplevelsesøkonomien fremover skal have en ekstra hånd, men bliver ikke særligt konkret. 

- Det kan ikke lade sig gøre at spare sig ud af krisen, siger statsministeren.

Staten har udbetalt over 30 milliarder kroner i direkte støtte til virksomheder, der har været ramt af nedlukningen siden marts 2020.

Kommentator: Usvigeligt sikkert håndteret

Lyn-analyse

Mette Frederiksen (S) uddeler ros til både Søren Pape (K) og Jakob Ellemann (V) og skaber en forventning om en snarlig bred aftale om genåbning. Det er usvigeligt sikkert håndteret af en statsminister, der først og fremmest kritiseres for at køre selv og åbne for langsomt.

Hotelejer med underskud på 26 millioner råber partilederne op: - Det har vendt op og ned på alt

Èt er, hvad coronakrisen har kostet danskerne på deres mentale helbred. Noget andet er, hvad det har kostet i kroner og ører. Det er nu blevet tid til debattens andet emne: Den økonomiske genopretning efter krisen. Til at indlede debatten får hotelejer Sandra Weinert ordet.

Hun og hendes mand har beskæftiget omkring 300 ansatte fordelt på 12 hoteller i Danmark og Norden, men coronakrisen har vendt et millionoverskud til et underskud på 26 millioner kroner. Hun er nervøs for, hvor længe der kommer til at gå, førend København og Danmark igen har en aktiv turistbranche, og hun mener, det er altafgørende for erhvervsdrivende som hende, at samfundet bliver genåbnet.

- Det har vendt op og ned på alt, siger hun.

Mette Frederiksen: Børn og unge kan få nogenlunde normale skoledage i april

I næste måned kan der være godt nyt til børn og unge, der higer efter at komme i skole igen.

- Jeg tror, at det i april er muligt at åbne op, så alle børn og unge i princippet har en nogenlunde normal skoledag, siger statsminister Mette Frederiksen (S) under partilederdebatten.

Både Pia Olsen Dyhr (SF) og Sofie Carsten Nielsen (R) tror også på, at elever kan komme tilbage efter påske.

Hvad kan man åbne? - Det hele siger, Ellemann

Jakob Ellemann-Jensen foreslår statsministeren, at hun tager Venstres foreslag til en langsigtet genåbningsplan, klipper logoet ud af den, og gør planen til regeringens egen. Forhandlingerne om en genåbningsplan begynder fredag, og i første fase af Venstres plan skal der kommer store ændringer, når alle over 50 år er blevet tilbudt vaccine.

Hvad kan man åbne? bliver Jakob Ellemann-Jensen spurgt om af vært Natasja Crone.

- Det hele, svarer Venstres formand og tilføjer at test og andre tiltag formentlig bliver nødvendige.

Thulesen-Dahl i angreb på Mette: - I skal hives til truget

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, det er vigtigt at huske de ældre, som også har siddet alene på landets plejehjem.

Derudover henvender han sig direkte til statsministeren, som han mener arbejder i to helt forskellige tempi:

- Når der skal lukkes ned, Mette Frederiksen, så er det med en kraft og en hastighed, der virkelig siger tjubang, men når vi skal genåbne, så skal I virkelig hives til truget. 

Mette Frederiksen svarer:

- Det, der er vores udfordring lige nu, er vi står med en mutation lige nu. Vaccinerne er vores frihedsbrev. 

Hun forventer at se et normaliseret Danmark om få måneder, når nok danskere er vaccineret.

- Så er nedlukninger forhåbentlig passé.

Stærk start af Ellemann

Venstres Jakob Ellemann-Jensen, der er presset af ringe meningsmålinger, kommer godt fra start, vurderer politisk analytiker Jesper Vestergren.

Lyn-analyse

Stærk og aggressiv start af Jakob Ellemann-Jensen (V). Han viser en klar og tydelig kant til regeringen og Mette Frederiksen. Han vil gerne have alle elever og studerende tilbage i skole, så de får en normal hverdag igen. Han tror på, at de unge er ansvarlige, så de ikke spreder smitten. Prisen for at holde dem hjemme er for stor med mistrivsel og manglende fælleskab, mener han.

Mette Frederiksen advarer de andre partiledere: - Vi skal passe på

Mette Frederiksen siger, at det er vigtigt at have for øje, at det langt fra er alle børn og unge, som har haft trivselsproblemer under coronakrisen. Det mener hun, at flere af de borgerlige partiledere giver indtryk af, og det, frygter hun, kan give faldende opbakning til restriktionerne i befolkningen.

- Vi skal passe på her, siger hun.

24 procent af eleverne i 9. klasse følte sig ensomme under nedlukningen i foråret 2020 ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet.