60-årig kvindes død udløste 'meget svær beslutning', siger Brostrøm

De ældre skal prioriteres i vaccinationerne over personale i sundhedssektoren og ældreplejen.

I de næste to uger kan danskerne ikke få en vaccine fra AstraZeneca.

Og det var en "meget svær beslutning" at træffe, siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi står midt i den største vaccineudrulning midt i en pandemi, så det med at sætte en vaccine på pause, er ikke en beslutning, vi har taget let, siger han til TV 2.

Styrelsen slog bremsen i vaccinationerne med AstraZeneca torsdag morgen, da der har været indberetninger fra Danmark om blodpropper efter, at personer har fået vaccinen. Der er en 60-årig kvinde, der er død en uge efter at have modtaget den.

- Der er tale om en person, der cirka en uge efter vaccinationen med AstraZeneca, får blodpropssygdom adskillelige steder i kroppen - både i små og store blodkar. Det er et meget alvorligt symptombillede, og fordi der er den tidsmæssige relation, er det bekymrende, siger direktøren.

Andre landes myndigheder har fået lignende indberetninger. Fem lande har suspenderet brugen af vaccinen.

- Jeg kan ikke give flere detaljer end, at indberetningen fra Danmark og andre lande har tegnet det samme billede.

I løbet af de næste to uger skal Den Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) undersøge, hvorvidt der er sammenhæng mellem bivirkningerne og vaccinen. Det kan være en tilfældighed, siger Søren Brostrøm, og peger på, at 140.000 danskere har modtaget vaccinen.

De ældre skal prioriteres

Direktøren "kan ikke spå om, hvilken beslutning EMA træffer", siger han. Men det mest radikale ville være, at de trækker godkendelsen tilbage.

Det kan også være, at AstraZeneca-vaccinen bliver frikendt.

- Eller de lander et sted midt i mellem, hvor de siger, at man laver en særlig forsigtighedsregel om, at patienter med tendens til blodpropper ikke skal vaccineres (med den vaccine, red.), siger Søren Brostrøm.

140.000 danskere har modtaget vaccinen, og lige præcis AstraZeneca har særligt været brugt til personale i sundhedssektoren og ældreplejen.

Og der kommer ikke til at blive taget vacciner, der var planlagt til ældre og udsatte, fra de grupper og givet til frontpersonale. Ifølge Brostrøm har knap to tredjedele af personalet i sektoren modtaget en vaccine, og at sundhedsvæsenet derfor har en "okay robusthed".

- Der er knap en million ældre danskere over 65 år, der ikke har fået en vaccine endnu. Vi er nødt til, at hvis vi – gud forbyde det – får en tredje bølge, at sørge for, at de er vaccinedækkede, siger Søren Brostrøm.

Alle, der har fået vaccinen inden for de sidste 14 dage, vil modtage et brev fra Lægemiddelstyrelsen. 14 dage er vinduet for, hvornår man vil se bivirkningerne, siger Søren Brostrøm.

- Der skriver de, hvad personerne skal være opmærksomme på i forhold til symptomer fra blodpropper, og at de skal tale med deres læge, hvis de oplever nye eller overraskende symptomer fra deres krop (efter vaccinen, red.), lyder det.

Landets læger vil også alle modtage et brev fra Lægemiddelstyrelsen.

Slutningen for sidste vaccination bliver skudt

Langt de fleste har kun modtaget første stik, siger Sundhedsstyrelsens direktør til TV 2.

- Det er ikke godt for den gruppe, der ikke har fået andet stik blandt frontpersonale, men vi er bare nødt til at prioritere.

Direktøren garanterede i januar, at man modtager samme vaccine med begge stik. Men hvis der går længere end de anbefalede 12 uger mellem første og andet stik, eller hvis det ikke bliver besluttet at genindføre AstraZeneca, får man tilbud om en anden vaccine.

- Hvis man er nødt til at skifte vaccine, starter man forfra med første og andet stik, lyder det fra Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen meldte i samme ombæring ud, at worst case-scenariet for en revurderet vaccinationskalender viser, at alle danskere først er færdige i 15. august fremfor 18. juli. Det er dog ikke fastlagt – det kommer an på EMA's vurdering.