Nyheder

Bannerføreren for den hårde tone mod Meghan og Harry er fjernet – er det tid til selvransagelse i den britiske presse?

Det betændte forhold mellem den britiske tabloidpresse og parret eskalerede for alvor med et sagsanlæg i 2019.

Mandag morgen satte Piers Morgan sig i værtsstolen på det britiske morgenprogram ’Good Morning Britain’.

Her fyrede han endnu en af sine kritiske svadaer afsted mod prins Harry og hertuginde Meghan, som i et interview med talkshowværten Oprah Winfrey natten til mandag fortalte om Meghans selvmordstanker og beskyldte kongehuset for racisme.

Han var så vred over parrets tilsvining af kongehuset, at han var ved at koge over.

Men mandagens svada blev hans sidste. I hvert fald som vært på ’Good Morning Britain’.

For efter en storm af klager – og et hæsblæsende sammenstød med programmets mørkhudede vejrvært og Morgans udvandring fra studiet – er han ikke længere ansat på tv-stationen.

Men Piers Morgan var ikke bare en tilfældig kongehuskritisk morgenvært.

Han var bannerfører for den grove tone, som de britiske medier har ført over for prins Harry og hans amerikanske hustru.

Det vurderer Lone Theils, der er journalist og forfatter og tidligere korrespondent i London

Så betyder hans afgang, at den tv-stationen erkender, at tonen har været for grov, og at det er tid til selvransagelse i de britiske medier?

Skærpet kampgejst

For at svare på det spørgsmål er det nødvendigt at forstå baggrunden for konflikten mellem den britiske tabloidpresse og det royale par.

Lone Theils forklarer, at der har været en decideret krig mellem parret og pressen.

- Tabloidpressen har været grove, og de føler, at de ligger i krig med Harry og Meghan, siger hun.

Det betændte forhold eskalerede for alvor i 2019.

Her sagsøgte prins Harry og Meghan den britiske avis Mail on Sunday, fordi de havde bragt et personligt, håndskrevet brev, som Meghan havde skrevet til sin far i forbindelse med parrets bryllup.

Samtidig lagde parret sag an mod aviserne The Sun og The Daily Mirror for påståede hackerangreb på deres telefoner.

Med sagsanlægget brød parret med kongehusets normer for ikke at beskæftige sig med, hvad der står i pressen, forklarer Lone Theils, der kalder sagsanlægget mod Mail on Sunday "banebrydende".

- Den sag vandt hun (Meghan, red.), og det har skærpet kampgejsten hos tabloidmedierne, siger hun.

Brev til pressen

Da parret sidste år meddelte, at de ville træde tilbage som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus, angav de også den voldsomme mediebevågenhed som en af årsagerne.

Efterfølgende skrev parret et brev til pressen, hvor de erklærede, at de var færdige med at udtale sig til britiske aviser, og at de fremover ville have ”nul engagement” med dem.

Presset fra medierne adresserede parret også i dokumentaren 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse'.

Her fortæller en tydelig berørt hertuginde Meghan blandt andet, hvordan det har været en kamp at skulle håndtere den nærgående tabloidpresse, mens hun gennemgik en meget sårbar tid som gravid, nygift og nybagt mor.

- Jeg kender ingen i verden, der ville tænke, at det er okay, siger hun i dokumentaren om pressens behandling af dem.

Og i interviewet med Oprah Winfrey fortalte Meghan, at mediernes negative dækning havde resulteret i selvmordstanker.

Ofret på det politiske korrektheds alter

At tabloidmedierne lige nu fører en hård tone over for parret efter Oprah Winfrey-interviewet, skal altså ses i det lys.

Og bannerføreren Piers Morgan har siddet i sin værtsstol hos ITV News og sammenlignet Harry og Meghan med Kim Jong-un og Vladimir Putin, fordi de ifølge den tidligere vært kun tåler god medieomtale.

Han har kaldt interviewet et "skammeligt forræderi mod dronningen".

- Jeg synes selvfølgelig, at al presse har ret til at være kritisk, men jeg har sjældent set noget så giftigt og direkte ondskabsfuldt, som det man har set fra Piers Morgan, siger Lone Theils.

Men trods Piers Morgans afgang er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at tabloidpressen har tænkt sig at sænke paraderne og indstille kanonerne, vurderer Lone Theils.

- Jeg tror, at der vil være dele af den britiske tabloidpresse, der vil sige, at nu er vores heroiske Piers Morgan blevet ofret på den politiske korrektheds alter, siger hun og drager en parallel til mediernes reaktion på prinsesse Dianas død i 1997.

Her lovede de også ikke længere at bruge paparazzifotografer, men det løfte blev hurtigt glemt.

- Så selv hvis medierne skulle love bod og bedring nu, tror jeg ikke, at det holder ret længe, siger Lone Theils.

Et trængt segment

Men de 41.000 klager over Piers Morgan, som ’Good Morning Britain’ modtog efter hans udtalelser om Harry og Meghan, kan måske godt vise sig at få en betydning.

Ifølge Lone Theils repræsenterer Piers Morgan et segment i den britiske befolkning bestående af hvide midaldrende mænd, der føler sig trængte i det britiske samfund.

De vil bare have lov til at være mænd, som man var det i 70’erne uden den politiske korrekthed, der giver kvinder og farvede en større stemme.

Det er et segment, der har fået lov til at fylde relativt meget i de britiske medier.

Og et segment, der i øvrigt besidder de øverste poster på tabloidaviserne, lyder det fra Lone Theils.

Og at Morgan nu er fjernet fra skærmen kan være et lille signal om, at samfundet har flyttet sig, og det kan blive noget, som medierne bliver nødt til at tage alvorligt.

- Men det skulle alligevel ikke undre mig, hvis Piers Morgan inden så længe dukker op med et nyt lukrativt job, siger Lone Theils.