Harry og Meghans interview fĂĄr blandede reaktioner

Reaktionerne på det meget omtalte interview varierer lige fra ”ægte ædelt” til ”selvudleverende vrøvl”.

Mens amerikanerne har reageret overvejende positivt og medfølende på interviewet med prins Harry og hertuginde Meghan, er de britiske reaktioner noget mere kritiske.

Meghan er amerikaner, og parret bor i dag i Californien, hvor interviewet ogsĂĄ fandt sted.

Den amerikanske tennisstjerne Serena Williams giver på Instagram sin støtte til Meghan, som hun privat er venner med og som ”hver dag lærer hende, hvad det vil sige at være ægte nobel”.

- Jeg kender selv til den sexisme og racisme, som institutioner og medier bruger til at vanære kvinder og farvede med, minimere os, nedbryde os og dæmonisere os med, skriver tennisspilleren.

Også den amerikanske digter Amanda Gorman, der blev verdenskendt for sin digtoplæsning ved indsættelsesceremonien af den amerikanske præsident Joe Biden, bakker også Meghan op.

- Meghan var kongehusets bedste chance for forandring, genskabelse og forsoning i en ny æra. De mishandlede ikke kun hendes “lys” – de gik også glip af det, skriver den 23-årige poet på Twitter.

Bearnice King, der er datter af den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King skriver:

- Kongelighed er ikke et skjold mod racismens ødelæggelse og fortvivlelse.

Prins Harry og hans hustru hertuginde Meghan forlod sidste år det britiske kongehus for en mere tiltrukken tilværelse. I et interview med tv-værten Oprah Winfrey, der blev sendt natten til mandag dansk tid, åbnede de for første gang op om begrundelsen for deres udtræden af kongehuset.

I interviewet fortalte Meghan om selvmordstanker, der blev ignoreret af kongehuset og beskyldninger om, at nogen internt i kongehuset var bekymrede for, hvilken hudfarve parrets barn ville fĂĄ, fordi Meghan er datter af en afroamerikansk mor.

"Skammeligt forræderi"

PĂĄ den anden side af Atlanten er tonen lidt mindre venligt stemt over for det royale par.

Den britiske kommentator og tv-vært Piers Morgan kalder interviewet disrespektfuldt over for dronning Elizabeth.

- Dette interview er et absolut skammeligt forræderi mod dronningen og den kongelige familie. Jeg forventede al dette dårlige destruktive selvudleverende vrøvl fra Meghan Markle – men at Harry lader hende nedgøre sin familie og monarkiet på den måde, er skammeligt, siger han til Daily Mail.

Tv-værten spekulerer videre, om det mon er for sent at nominere Meghan til en Oscar for interviewet, som han hentyder til som en skuespilpræstation.

En tidligere pressesekretær for dronning Elizabeth benægter, at Meghans racismeanklager skulle have noget på sig.

- Jeg tror ikke, at der er det mindste racisme inden for kongefamilien overhovedet, siger Charles Anson til BBC.

Den tidligere redaktør på den tabloide britiske avis The Sun, Dan Wooton, mener, at Meghan med interviewet har ”erklæret krig mod den kongelige familie”, og at parret burde opgive deres titler som hertug og hertuginde.

Jonny Dymond, der er korrespondent på BBC, kalder interviewet for ”worst-case-scenario” for det britiske kongehus.

- Det er en fløjlsbetrukket kniv ind i den institution, han (prins Harry) forlod, skriver Dymond.

"En børnehave"

PĂĄ gaden i London har NBC News talt med briterne om deres holdning til interviewet. Her er meningerne ogsĂĄ delte.

Den 59-årige taxachauffør Phil Smith støtter dronningen.

- Jeg har lidt ondt af Harry, fordi jeg tror, at hun (Meghan, red.) er en kontrolfreak. Hun har hevet ham væk fra sin familie, og han har mistet sin militære karriere. Jeg kommer ikke til at se interviewet. Jeg støtter dronningen og holder mig væk, siger han til NBC News.

37-ĂĄrige Haidara Swaray tager ikke parti i konflikten.

- Jeg synes, det er en børnehave. Der er anklager over det hele. Men indtil vi hører fra begge parter, ved vi ikke, hvad der foregår, siger hun.

Mens det ikke skorter på reaktioner fra alle egne af verden, bliver interviewet stadig mødt med tavshed fra Buckingham Palace.