Coronavirus

Vi skal forberede os på gentagne vaccinationer, mener ekspert

Også Mette Frederiksen og Benjamin Netanyahu mener, at vi skal vaccineres flere gange fremover.

Når vi alle sammen har fået begge stik med coronavaccinen 27. juni, må vi være forberedt på, at det kun er første omgang.

Det siger Jens Lundgren, klinisk professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

- Vi kan følge, hvordan immunsystemet reagerer på vaccinen, og det stiger voldsomt de første seks til otte uger, siger Jens Lundgren til TV 2.

Han peger på to grunde til, at vi skal vaccineres igen i fremtiden.

- Den ene er for at minde immunsystemet om, at den har lært den her immunitet. Den anden er, så vi kan se, at coronavirussen ændrer sig, så der er behov for at tilpasse vaccinerne, så immunsystemet også lærer at tilpasse sig.

Holder ikke hele livet

Præcis hvad intervallet bliver, er dog endnu uvist. Det bliver der forsket i.

- Vi kigger på, hvornår faldet bliver så kritisk, at man ikke længere er beskyttet. Samtidig forsøger vi at identificere dem, der får behov for et nyt stik.

Modsat mæslingevaccinen holder coronavaccinen altså ikke hele livet. Og det bliver nok ikke muligt at lave en, der giver livslang dækning.

- Med de coronavirusser, vi kender, og som giver for eksempel forkølelse, kan man ikke opretholde immunitet over længere tid, så det tror jeg ikke, at vi kan få her, siger Jens Lundgren.

I Danmark har knap en halv million - 479.252 - personer fået første stik. Det svarer til 8,2 procent af befolkningen.

Israel, Danmark og Østrig i samarbejde

Danmark, Israel og Østrig vil etablere en fælles udviklingsfond og investere i fælles produktion af vacciner mod coronavirus.

Det kom frem på et pressemøde med de tre landes ledere torsdag eftermiddag, efter at de havde holdt møde i Jerusalem.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har understreget, at ingen ved, hvor længe vaccinerne virker, men vi får sandsynligvis brug for yderligere beskyttelse mod virussen i fremtiden.

- Når vi først er kommet over denne sygdom, er der ingen garanti for, at den ikke kommer tilbage, sagde han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde, at hun er enig.

- Jeg ser det som realistisk, at vi ikke alene skal vaccinere danskerne. Vi skal også revaccinere danskerne. Og vi skal gøre det år efter år i en lang årrække. Så vi får brug for rigtigt mange vacciner, lød det.

Før hun rejste til Israel, havde Mette Frederiksen givet udtryk for, at et samarbejde om vaccineproduktion med Israel var på tale.

Men på pressemødet i Jerusalem lagde de tre landes ledere ingen konkrete planer frem for, hvornår og hvordan samarbejdet skal materialisere sig. Andre lande er dog velkomne i samarbejdet, lød det fra Benjamin Netanyahu.

Hvad produktionssamarbejdet angår, blev Mette Frederiksen ikke meget mere specifik på et efterfølgende pressemøde for dansk presse.