Sommeren for festivalerne er usikker – Roskilde forventer 'mellem 20 og 25 procent aflysninger'
Roskilde Festival har "bestemt ikke aflyst endnu", men de og andre danske festivaler begynder at blive pressede over mangel på afklaring.
Coronasituationen er fortsat for usikker til, at kulturminister Joy Mogensen (S) tør give sommerens festivaler et løfte om, at de kan løbe af stablen i år.
Det var udmeldingen på et samråd torsdag.
Det gør, at en af de helt store danske flagskibe inden for festivaler, nemlig Roskilde Festival, siger, at det ikke er usandsynligt, at de kan ”ramme 20-25 procent aflyste navne”.
Roskilde Festival har ellers været optimistiske i sine udmeldinger hidtil.
- Det, der gjorde, at vi var forsigtige optimister, var jo blandt andet vaccineplanen, som fortsat estimeres til at holde. Der er også kommet godt skub i nogle af de digitale og understøttende løsninger, som skal til, hvis vi skal kunne lave festival til sommer, for eksempel coronapasset, siger Signe Lopdrup, der er direktør for festivalen, til Soundvenue.
Hun tilføjer, at festivalen ”bestemt ikke er aflyst endnu”, men det begynder at blive rigtig svært ikke at have en ”mere klar plan helt oppefra”.
Opmærksom på mangel på klarhed
Ministerens konklusion er altså, at festivalerne må forsætte med at træde vande.
- Jeg er helt opmærksom på, at dette svar på nuværende tidspunkt ikke giver fuldstændig klarhed over, hvordan og hvorledes med især de store begivenheder, da de står i en ekstraordinær vanskelig situation, siger Joy Mogensen.
Ministeren kom med et råd til festivalerne om at ’planlægge forsigtigt’, og dermed må festivalerne væbne sig med tålmodighed.
- Jeg synes ikke, vi fik noget helt kontant svar på, om der er en hånd under os, og om vi kan gå videre med at lave aftaler og planlægge. Det er bare ikke nemt at lave forsigtige aftaler med leverandører om, at vi måske skal bruge det eller måske ikke skal bruge det, siger formand for Samsø Festival Thomas Jacobsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Mens Samsø Festival grubler over, hvordan man planlægger forsigtigt, efterlyser Smukfest konkrete løsninger på, hvordan det måske kan lade sig gøre at afvikle festival i Bøgeskoven i år.
- Eksempelvis en faseinddelt plan med nogle bestemte kriterier, der skal kunne opfyldes for, at vi kan komme til at afholde en festival. Eksempelvis en dialog omkring kviktestens muligheder og hvad corona-passet vil kunne for at få så sikkert og forsvarligt et arrangement på benene som muligt, siger talsmand for Smukfest Søren Eskildsen.
Målstregen bliver flyttet
Også Hede Rytmer i Silkeborg løber panden mod muren efter dagens samråd.
- Umiddelbart ser det vanskeligt ud. Men hvis man pludselig kan vaccinere 200.000 om dagen, kan tingene ændre sig hurtigt. Det er klart, der sker en masse hele tiden, og det er som om, målstregen bliver flyttet, og det er der jo ikke nogen, der er herre over, siger Oliver Zähringer, som arrangerer Hede Rytmer i Silkeborg, til TV2 ØSTJYLLAND.
Andre festivaler er aflyst
Rundt omkring i verden har en række store festivaler allerede aflyst. Blandt andet skulle Glastonbury i England have fundet sted i juni, men blev aflyst i januar.
Coachella i Californien skulle have fundet sted over to weekender i april, men er også aflyst.
Primavera Sound i Barcelona har også aflyst sommerens festival, der skulle have fundet sted i starten af juni og skriver på sin hjemmeside, at ”vi vil danse i 2022”.
Metalfestivalen Download i England er også aflyst.