Nyheder

Seneste nyt om coronavirus

Hvad sker der? Her opdaterer vi med seneste nyt om coronapandemien fra ind- og udland. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Hvad er seneste nyt? Der er registreret 614 tilfælde med covid-19 i Danmark siden i går ud af 179.109 prøver. Det giver en positivprocent på 0,34. 3 er døde. 495.666 danskere har nu fået første vaccine-stik

500 israelere til koncert i Tel Aviv

Et stadion i Tel Aviv i Israel åbnede fredag portene for 500 koncertgængere, som alle var vaccineret mod covid–19 og skulle fremvise et "grønt vaccinepas" som dokumentation for at komme ind.

Det var den israelske popstjerne Ivri Lider, der optrådte for gæsterne. De fyldte dog langfra Bloomfield stadionet, som har plads til i alt 30.000 tilskuere under normale omstændigheder.

Amerikansk lægemiddelstyrelse godkender brug af hjemmetest

Den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA har givet nødgodkendelse til privat indkøb af covid-tests. Det betyder, at amerikanere nu får mulighed for at købe en hjemmetest i håndkøb i landets apoteker.

Det skriver mediet Axios.

Testen er udviklet af det private firma Cue Health, og FDA oplyser, at den er 96 procent nøjagtig blandt de tilfælde, hvor testpersoner udviser symptomer.

Selskabet håber på at kunne producere 100.000 testkits hver dag inden sommer.

Ingen straf til læger for at tage vacciner til sig selv

Det får ingen retlige konsekvenser, at en række læger fra Region Syddanmark i januar vaccinerede sig selv, kolleger og familie mod corona, selvom vaccinerne var tiltænkt de mere sårbare målgrupper.

Det oplyser regionen til Ekstra Bladet.

Det er til trods for, at Folketinget sidste efterår skærpede straffen for cornarelaterede lovovertrædelser. 

Regeringen havde ikke pligt til at rådføre nævn om Israel-tur, viser notat

Regeringen havde ikke pligt til at rådføre sig med Udenrigspolitisk Nævn om statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel torsdag. Desuden havde hun orienteret nævnet om besøget.

Det fremgår af at notat, som Udenrigsministeriet og Justitsministeriet har lavet.

Det er samlet set vurderingen, at "statsministerens rejse til Israel den 4. marts 2021 ikke indebar beslutninger af større udenrigspolitisk rækkevidde, og at regeringen således ikke havde pligt til forudgående at rådføre sig med nævnet".

Briter afsætter trecifret millionbeløb til psykiatriske tilbud

Hjemmeundervisning, nedlukning og forsamlingsloft har tæret på mange menneskers mentale sundhed det seneste år.

For at imødegå og håndtere psykiske problemer hos især unge har regeringen i Storbritannien derfor besluttet at afsætte et beløb svarende til cirka 680 millioner kroner til psykiatriske og psykologiske tilbud. 

Det har sundhedsminister Matt Hancock oplyst fredag ifølge CNN.

Nordjyder køber flere flybilletter til Bornholm

Mens alle rejser til udlandet frarådes, vælger flere end normalt at købe flybilletter til Bornholm. Hos Aalborg Lufthavn har man således den seneste tid oplevet en stigning på 37 procent i salget af flybilletter til ruten Aalborg–Rønne. Det skriver Nordjyske.

Flyselskabet DAT, der varetager ruten mellem Aalborg og Bornholm, har besluttet at indsætte 33 procent flere fly fra april til juli sammenlignet med sidste år som følge af den øgede efterspørgsel.

Skolelever i Ishøj skal fortsat undervises hjemme

Smitten er steget i Ishøj den seneste tid, og derfor skal kommunens skoler fortsat holde lukket.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Skolerne i Ishøj Kommune har været lukket siden midten af februar på grund af høje smittetal, mens 0.–4.klasse–eleverne i resten af landet – undtaget i Kolding – har haft lov til at møde op i skolen.

Skoler og daginstitutioner i Kolding har været lukket på grund af smitteudbrud siden vinterferien, men må fra mandag tage imod børnene igen.

WHO advarer mod tredje og fjerde bølge, hvis vi ikke passer på

Det er afgørende nødvendigt, at vi alle stadig er forsigtige i genåbningen, så vi ikke står over for en tredje og potentielt fjerde bølge.

Sådan lyder formaningen fra en af Verdenssundhedsorganisationens ledende eksperter, Mike Ryan, fredag.

- Vi tror, vi er ved at være igennem. Det er vi ikke, siger han på et online-møde ifølge Reuters.

- Lande vil tumle ind i tredje og fjerde bølge, hvis vi ikke passer på.

Arrangører er klar til at udsætte løb over Storebæltsbroen

29. maj skal 10.000 løbere efter planen løbe over Storebæltsbroen fra Korsør til Nyborg, og yderligere cirka 5000 får mulighed for at løbe fra Sprogø til Fyn i Broløbet.

Det spektakulære løb kan dog meget vel blive udsat på grund af coronarestriktionerne. Derfor peger arrangørerne på 11. september som en alternativ dato. Det skriver sn.dk.

Om løbet skal udsættes til september, bliver afgjort senest 5. april. Hvis løbet ikke kan afholdes 11. september, bliver det helt aflyst.

Region Hovedstaden har skudt hjemmevaccination i gang

Praktiserende læger i Region Hovedstaden har fredag – ligesom andre regioner – taget hul på indsatsen med at vaccinere sårbare og ældre borgere i hjemmet. I løbet af fredag og lørdag tager lægerne hjem til 150 personer i regionen for at vaccinere dem mod covid–19.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Borgerne er blevet visiteret til hjemmevaccination af egen læge og kommunen.

Skoler og daginstitutioner genåbner i Kolding

Den to uger lange nedlukning af 15 skoler og 28 daginstitutioner i Kolding Kommune er nu slut.

Fra mandag får de igen lov til at åbne. Det har myndighederne meddelt kommunen, oplyser kommunaldirektør Thomas Boe til JydskeVestkysten.

Det var 19. februar, at coronasmitte på skolerne Munkevænget, Brændkjærskolen og i vuggestuen Agtrupvej samt et stigende smittetal i byen fik myndighederne til at lukke skoler og daginstitutioner.

De seneste ni dage har der dog været faldende smittetal i Kolding, og ifølge JydskeVestkysten er det ugentlige smittetal faldet fra 302 til 162 personer.

Kommunaldirektør Thomas Boe siger til avisen, at kommunen fortsat vil holde øje med smittetallet.

Barcelona gør klar til koncert med 5000 musikgæster i marts

Efter et år med nedlukninger og restriktioner bliver det noget af et særsyn, når et af Barcelonas førende koncertsteder 27. marts afholder en rockkoncert med 5000 gæster.

Alle koncertgængere skal fremvise en negativ coronatest og bære FFP2-maske, som blandt andet bruges af personale i sundhedsvæsnet ved pleje af syge patienter.

Det oplyser arrangøren, Festivals per la Cultura Segura, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Koncerten er en del af et pilotprojekt, som skal gøre spanierne klogere på, hvordan man fremover kan holde store events og samtidig undgå spredning af covid-19.

OVERBLIK: Se, hvornår du kan få vaccinen

Sundhedsstyrelsen har en prioriteret rækkefølge for, hvornår landets borgere vil blive tilbudt en coronavaccine.

Planen for vaccinationerne er fredag blevet ændret, fordi en række leverancer forventes at komme senere, end man først regnede med.

Få hele overblikket over, hvornår du kan få vaccinen, her: 

Italiens dødstal i 2020 var det højeste siden Anden Verdenskrig

746.146 personer afgik sidste år ved døden i Italien.

Det er det højeste antal dødsfald, der er registreret i landet i løbet af et enkelt år siden Anden Verdenskrig.

Det oplyser statistikbureauet Istat ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Antallet af dødsfald i Italien var sidste år 15,6 procent højere – svarende til 100.525 dødsfald – end gennemsnittet for årene 2015–2019.

Heraf er 75.891 dødsfald officielt sat i forbindelse med udbruddet af coronavirus.

AstraZeneca er effektiv mod brasiliansk corona-variant, viser studie

Foreløbige data fra et studie, der er udført af universitet i Oxford af vaccinen mod covid-19 fra AstraZeneca, tyder på, at den er effektiv mod den brasilianske variant, P1.

Det oplyser en kilde med kendskab til undersøgelsen til nyhedsbureauet Reuters.

Ud af data kan man se, at vaccinen formentlig ikke behøver at blive modificeret for at beskytte mod P1.

Tjekkiet beder udlandet om hjælp til coronapatienter

Et stigende antal patienter med covid-19 i Tjekkiet har sat landets hospitaler under pres. Tjekkiets sundhedsministerium oplyser, at man derfor har bedt Tyskland, Schweiz og Polen om at tage imod coronapatienter.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fredag morgen var 8153 patienter med covid-19 indlagt i Tjekkiet.

Sundhedsstyrelsen udskyder andet stik med AstraZeneca-vaccine

Sundhedsstyrelsen ændrer i anbefalingerne til brug af AstraZeneca-vaccinen i Danmark.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen har udvidet anbefalingen for brug af vaccinen fra AstraZeneca, så den kan anvendes uden øvre aldersgrænse. Samtidig udvider Sundhedsstyrelsen anbefalingen for intervallet mellem første og andet stik, så en større andel af de kommende leveringer kan bruges til førstegangsvaccination.

Førhen blev anden dose af AstraZeneca-vaccinen givet efter fire til seks uger. Nu skal borgere vente op til ni uger, hvilket gerne skal sikre, at flere kan få det første stik hurtigere.

495.666 borgere har modtaget første stik, mens 189.971 borgere er fuldt vaccineret.

Tilfælde med B117 stiger i Polen

Den britiske coronavariant af coronavirusset udgør nu 25 procent af smittetilfælde i Polen, oplyser den polske sundhedsminister, Adam Nuedzuelski, fredag.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Adam Nuedzuelski siger samtidig, at tallet for den daglige coronasmitte vil stige til 18.000 i næste uge.

Fredag blev der fundet 15.826 nye coronasmittede i Polen.

Region Syddanmark har modtaget 26.950 vaccinedoser denne uge

Region Syddanmark har modtaget 26.950 doser vaccine mod covid–19 denne uge, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Vaccinerne vil i den kommende uge blive brugt til at vaccinere både særligt sårbare og ældre borgere samt medarbejdere i sundheds- og ældresektoren.

Færdigvaccineringen af danskerne udskydes til slutningen af juli

Alle danskere er først færdigvaccineret 18. juli. Det fremgår af en mail til Folketingets sundhedsordførere, som TV 2 er i besiddelse af. Tidligere lød datoen 27. juni.