Det var en falsk positiv, der sendte efterskoleelever hjem én dag efter genåbning
Fredag skal eleverne på skolen testes igen. Den pågældende elev får nok ikke en kviktest, siger forstander.
Det var en falsk positiv, der førte til, at 14 efterskoleelever blev sendt hjem kun en dag efter, at skolen genåbnede.
- Det var lidt en spand koldt vand i hovedet, og så er vi her et døgn, og så var en smittet på papiret, siger Anders Boll Mikkelsen, der er forstander på Staby Efterskole.
Tirsdag blev en elev testet positiv i en lyntest, og det førte til hjemsendelse af den elev og 13 af hendes klassekammerater, der var nære kontakter.
Det var ikke muligt for pigen at blive PCR-testet før onsdag morgen, og natten til torsdag kom resultatet. Hun og resten af familien var negativ.
- Så nu er alle eleverne på vej tilbage. Jeg tror, at en håndfuld af dem allerede er kommet, siger forstanderen.
Ville gerne have flere PCR-tests
To gange om ugen bliver de lyntestet på Staby Efterskole, og selvom forstanderen er glad for, at det er så meget nemmere at blive testet nu sammenlignet med i efteråret, er risikoen for at blive testet falsk positiv en stor hage.
- Det kan have negative konsekvenser. Der florerede mange historier, efter hun testede positiv, om hvor hun havde været, og hvem hun havde set. Nu er hun glad og lettet. Det er fint med test, men det kan være hårdt for de unge, siger Anders Boll Mikkelsen.
Fredag skal skolen igen testes, men forstanderen arbejder på, at den pige, der blev testet positiv, får en PCR-test, hvor fejlmarginen er lavere, fremfor en lyntest.
- Det er klart, at hun er nervøs for at blive testet falsk positiv igen, siger han.
Ifølge forstanderen havde skolen ikke nogen smittede fra skoleårets start i august og til nedlukningen i december. I den periode var det også vanskeligere end nu at få en test, men det er det ikke længere, fortæller han. Han ville dog gerne have, at det ikke kun var kviktest, der blev tilbudt.
- Jeg kunne da godt tænke mig en PCR-test midt på ugen, som var lidt mere sikker, så vi ikke risikerer at stå i den situation igen, lyder det fra Anders Boll Mikkelsen.
Over middag vil han samle alle eleverne til en snak om de fejl, kviktestene er behæftede med.
Sætter kæmpe apparat i gang
Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen, bakker op om, at der skal foretages nogle justeringer på testområdet.
I almindelige folkeskoler betyder smitte ikke ligeså stor en omvæltning for børnene, siger han. Hvis uheldet er ude, og en elev bliver testet positiv, ringer man til klassen og siger, at de skal lade sig teste og blive hjemme fra skole den følgende dag.
- Men på efterskoler sætter det et kæmpe apparat i gang. Så vi er nødt til at kigge på, hvordan vi gør, når vi skal efterprøve en positiv test.
Han siger, at Staby Efterskole handlede efter forskrifterne ved at sende eleverne hjem. Men hvis situationen skulle opstå igen, og en elev blev testet positiv med en kviktest, foreslår han, at alle elever bliver sendt ind på deres værelser for at afvente at kunne modtage en PCR-test.
- Der sker næsten noget dagligt på testområdet, og nu har jeg forlydender om, at man kan bestille PCR-tests til at blive leveret. Så kunne eleverne blive testet og komme ud, hvis de er negative, når der kommer svar, siger han.
Og det er godt, fordi det er et ekstremt vigtigt tidspunkt i de unge menneskers liv, siger formanden.
- Det er virkelig hele deres identitet, de lægger i deres efterskole. Det er så meget identitetsdannelse for eleverne særligt i de sidste fire måneder af skoleåret. Der er venskaber, der skal styrkes og dyrkes og holde i lang tid, så derfor bliver de påvirket, når en kammerat står med en positivtest, siger han.
Ifølge ham er der ikke andre efterskoler, hvor der har været lignende hændelser.