Dagens overblik: Frederiksen på besøg i Israel

16x9
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, med Mette Frederiksen i Jerusalem. Foto: Olivier Fitoussi / Ritzau Scanpix

Elever sendt hjem fra efterskole efter falsk positiv, Aalborg Håndbold taber 0-10 uden kamp, og myndighederne vil stemme dørklokker i Vollsmose.

Velkommen til dagens overblik, som begynder i Israel, hvor Mette Frederiksen i dag tog på besøg.

Vaccinesamarbejde med Israel

Sebastian Kurtz, Benjamin Netanyahu og Mette Frederiksen mødte pressen i fællesskab, efter at de havde holdt møde om et vaccinesamarbejde.
Sebastian Kurtz, Benjamin Netanyahu og Mette Frederiksen mødte pressen i fællesskab, efter at de havde holdt møde om et vaccinesamarbejde. Foto: Olivier Fitoussi / Pool / Ritzau Scanpix

Danmark, Israel og Østrig vil etablere en fælles udviklingsfond og investere i fælles produktion af vacciner mod coronavirus.

Det kom frem på et pressemøde med de tre landes ledere i eftermiddags, efter at de havde holdt møde i Jerusalem.

Samarbejdet handler om at udvide produktionskapaciteten, men hvordan det skal materialisere sig, blev de tre landes ledere ikke konkrete på.

Sputnik V nærmere en mulig EU-godkendelse

Sputnik-vaccinen er allerede i brug i Ungarn, Slovakiet, Rusland, Mexico og en række Sydamerikanske lande.
Sputnik-vaccinen er allerede i brug i Ungarn, Slovakiet, Rusland, Mexico og en række Sydamerikanske lande. Foto: Natalia Kolesnikova / Ritzau Scanpix

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er gået i gang med at undersøge data fra den russiske coronavaccine Sputvik V, meddelte EMA i dag. Det er det første skridt i en proces, der på sigt kan føre til en nødgodkendelse af vaccinen.

Forskningsinstituttet Gamaleya, der har udviklet den russiske vaccine, har dog endnu ikke ansøgt om godkendelse i EU. Når EMA alligevel går i gang med at kigge på data, er det for hurtigere at kunne godkende vaccinen, hvis det bliver aktuelt.

Og hvis det ender med, at Sputnik V bliver godkendt til brug i EU, vil det være første gang nogensinde, at et russisk lægemiddel bliver blåstemplet af EMA.

Vil stemme dørklokker i Vollsmose

Myndighederne vil nu sætte ind mod stigende coronasmitte i Odense-bydelen Vollsmose med flere teststeder og længere åbningstid. Desuden vil Styrelsen for Patientsikkerhed stemme dørklokker for at få flere til at lade sig teste.

Det kom i eftermiddags frem på et pressemøde i Odense Kommune.

Der er øget fokus på Vollsmose for tiden, fordi smitten eksploderede i bydelen i anden halvdel af februar. Og smitten stiger stadig. Vollsmose har nu et incidenstal – altså antal smittetilfælde per 100.000 indbyggere – på 973 de seneste syv dage. Det er over tre gange højere end incidenstallet i Ishøj, der er landets hårdest ramte kommune.

Falsk alarm på efterskole

Eleverne ankommer til Staby Efterskole mandag eftermiddag.
Eleverne ankommer til Staby Efterskole mandag eftermiddag. Foto: Ole Hald / TV MIDTVEST

Glæden var kort for 14 elever på Staby Efterskole ved Ulfborg i Vestjylland, da de langt om længe kunne vende tilbage til skolen 1. marts. For allerede dagen efter genåbningen blev en elev testet positiv med en lyntest, og så blev hun og 13 nære kontakter sendt hjem igen.

Men derhjemme fik pigen taget en PCR-test, som viste, at hun alligevel ikke var smittet. Lyntesten havde været falsk positiv.

Dermed kunne alle elever i dag vende tilbage til efterskolen, hvor de - helt efter planen - skal lyntestes to gange om ugen på skolen.

Aalborg taber 0-10 uden kamp

Nederlaget betyder, at Aalborg skal op imod enten ungarske Pick-Szeged eller FC Porto, når det senere i marts og april går løs i ottendedelsfinalerne.
Nederlaget betyder, at Aalborg skal op imod enten ungarske Pick-Szeged eller FC Porto, når det senere i marts og april går løs i ottendedelsfinalerne. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark

Det var med direktør Jan Larsens ord ”en af de største dage i Aalborg Håndbolds historie”, da klubben for bare to uger siden skrev kontrakt med verdensstjernen Mikkel Hansen.

I dag var så en mindre god dag for klubben, der er ramt af tre tilfælde af coronavirus og derfor ikke kan spille aftenens Champions League-kamp mod Celje.

I stedet er Aalborg Hånbold blevet taberdømt 0-10 i den sidste gruppekamp og mister dermed muligheden for fjerdepladsen i puljen. I stedet ender klubben som nummer fem i gruppe A.

***

Det var alt fra dagens overblik.

Her til sidst skal der ikke lyde et stort tillykke til Kvickly og SuperBrugsen, som ikke har fødselsdag.