21-årig kvinde kørt ihjel af bilist med 10 domme bag sig: - Hvorfor fik han kun 30 dages fængsel?
Retsordfører er klar til at kigge på lovgivningen om vanvidsbilisme igen, hvis det viser sig, at "der er huller", lyder det.
Ida Philbert Vangsø Ottzen blev bare 21 år.
I maj 2018 blev hun ramt af en bilist, som i høj fart kørte over for rødt i det vestlige Aarhus.
Bilisten fik 30 dages fængsel. Ifølge TV 2 Østjylland var det hans 11. færdselsrelaterede dom.
- Man tænker, det kan ikke passe, at en med så mange færdselsdomme i bagagen, der kører så meget over for rødt og tager et andet menneskes liv, kun får 30 dage i et dansk fængsel. Det virkede lidt som en joke, fortæller Lea Yebio i 'Go’ aften LIVE'.
Lea Yebio var gymnasieveninde til Ida Philbert Vangsø Ottzen.
Sammen med Ida Philbert Vangsø Ottzens forældre og anden veninde, Cecilie Rohmann Håkansson, står hun nu frem for at sætte fokus på den nye lovgivning om vanvidskørsel.
Syv sekunder til at stoppe
Bilisten, der ramte Ida Philbert Vangsø Ottzen, blev dømt i 2019, altså før den nye lovgivning om skærpede straffe til vanvidsbilisme var trådt i kraft.
I retssalen blev det vurderet, at der ikke var tale om en skærpende omstændighed, fordi bilisten hverken var påvirket eller kørte markant for stærkt, da han kørte over for rødt og ramte Ida Philbert Vangsø Ottzen.
At bilisten allerede havde 10 andre færdselsrelaterede domme, såsom at køre over for rødt, køre uden nummerplader og kørekort, påvirkede heller ikke dommen, og det ville det heller ikke med den nye lovgivning, som et samlet folketing stemte igennem i december.
Og det er svært at forstå for Lea Yebio.
- Jeg føler, at min retsfølelse bliver fuldstændig krænket. Hvad skal der så til? Hvor vanvittigt skal man køre for at høre under vanvidsbilist?, spørger hun.
TV 2 Østjylland har lavet en dokumentar om "Dødskrydset", som lyskrydset, hvor Ida Philbert Vangsø Ottzen mistede livet, bliver kaldt.
Her viser de blandt andet, hvordan bilisten havde sammenlagt lige knapt syv sekunder til at bremse, før han ramte Ida Philbert Vangsø Ottzen.
30 dage virker af meget lidt
Retsordfører i Socialdemokratiet Jeppe Bruus forstår godt, at 30 dages fængsel ikke virker af meget for et trafikdrab.
- Jeg tror, at vi alle kan føle med familien og veninderne. Det er helt tragisk og forfærdeligt, og i det lys kan jeg sagtens forstå, at 30 dage virker af meget lidt, lyder det.
Han forklarer dog, at han som lovgiver ikke kan vurdere, om der er tale om særlig hensynsløs kørsel i den enkelte sag.
- Når man står og kigger på det her, så er det ikke svært at sige, at det burde da i virkeligheden falde ind under, og det er jo derfor, vi lever i et retssamfund, hvor jeg som lovgiver sætter nogle rammer, og så skal der være en dommer, der vurderer den konkrete sag, forklarer han.
Jeppe Bruus medgiver samtidig, at han er villig til at kigge på, om der er huller i den nye lovgivning.
Får ikke Ida tilbage
Lea Yebio og Cecilie Rohmann Håkansson er klar over, at en hårdere straf til bilisten ikke havde givet dem deres veninde tilbage.
Alligevel føler de, at det er værd at sætte fokus på lovgivningen:
- En ting er at have mistet hende på sådan en brutal måde. Nu hvor vi ikke kan få Ida tilbage, så vil vi bare gøre alt for, at det ikke sker for andre. Så det er derfor, vi har taget kampen op, lyder det fra Cecilie Rohmann Håkansson, inden Lea Yebio følger trop:
- Det handler ikke kun om Ida. Det er ikke den sidste ulykke, der kommer til at ske, men det ændrer bare ikke på, at det skal være retfærdigt i sidste ende, slutter hun.
Se hele interviewet med Lea Yebio og Cecilie Rohmann Håkansson på TV 2 PLAY