Vigtige sms-beskeder i drabssag forsvandt i politiets varetægt

Syv sms'er ledte politiet på sporet af et jalousimotiv. Men beskederne blev aldrig fremlagt i retten, da Thorsten Thomsen blev idømt 14 års fængsel.

- Jeg er utroligt ked af, at de (Anders Mark Hansens familie, red.) fortsat tror, at jeg har slået Anders ihjel. Jeg skal leve resten af mit liv med det stempel. Men jeg har ikke slået Anders ihjel.

Sådan siger den drabsdømte Thorsten Thomsen, da han i TV 2 dokumentaren ‘Drabet i skoven’ bliver konfronteret med familiens altoverskyggende sorg.

På niende år fastholder han sin uskyld i drabet på den 22-årige Anders Mark Hansen, der blev fundet forslået og kvalt i Fællesskov på Stevns.

Lige siden drabet har der været spekuleret i motivet. Var det et rockermord eller et jalousidrab?

Ifølge dommen var motivet jalousi. Thorsten Thomsen skulle have dræbt Anders Mark Hansen, fordi han havde skrevet nogle beskeder til hans tjekkiske kæreste Radka.

Men der er flere ting ved sagen, som rejser alvorlige spørgsmål til den måde, hvorpå politiet har efterforsket sagen.

Eksempelvis har politiet aldrig kunnet fremvise, hvad der stod i sms’erne, og man har aldrig fundet Anders Mark Hansens telefon.

Men politiet havde en telefon med beskederne. For Radka afleverede sin telefon til politiet. Og i TV 2s dokumentar kommer det nu frem, at sms-beskederne mellem hende og Anders Mark Hansen forsvandt fra telefonen, mens politiet havde den til undersøgelse.

Slettede beskeder

Historien om motivet starter til en fest tre uger før drabet. Anders Mark Hansen fik Radkas telefonnummer af en til festen. Ellers kendte han hende kun som Thorsten Thomsens kæreste.

Anders Mark Hansen sendte fire sms’er til Radka. Hun sendte tre sms’er retur.

Men hvorfor kunne politiet ikke finde ud af, hvad der præcist stod i beskederne, når sms’erne havde afgørende betydning for politiets efterforskning og ikke mindst dommens udfald, hvor de blev brugt som årsagen til hele motivet.

TV 2 har besøgt Radka i Tjekkiet. Her fortalte hun om beskederne fra Anders Mark Hansen. Hun fortalte også, at hun i forbindelse med politiets efterforskning blev afhørt og udleverede sin mobiltelefon til politiet.

På telefonen lå sms-korrespondancen mellem hende og Anders Mark Hansen stadig. Men da hun fik den retur, var beskederne væk.

I politiets egne sagsdokumenter står der, at der skete en fejl, da de tømte telefonen. Men hvorfor genskabte de dem ikke?

Torben Rune er en af Danmarks førende teleeksperter, og han har aldrig hørt om et tilfælde, hvor en telefon sletter sit indhold af sig selv.

- Så nogen må have slettet de her data, siger Torben Rune i dokumentaren.

Han forklarer, at når sms-beskeder går tabt i politiets varetægt på en telefon, som de har fysisk, må det være muligt at genskabe indholdet.

- Når man står med telefonen i hånden, og man i øvrigt kan lave et dataudtræk, er det mærkeligt, at man ikke kan få hele materialet ud –specielt når det skal bruges i en retssag. Det virker underligt amatøragtigt, siger Torben Rune.

Testede sin kærestes loyalitet

Selvom beskederne pludselig var slettet, endte de alligevel med at få stor betydning for jalousimotivet i retten.

Men stod der overhovedet noget i beskederne, der kunne give anledning til Thorsten Thomsens jalousi? Det har TV 2 forsøgt at finde frem til i dokumentaren ‘Drabet i skoven’.

Radka og Thorsten Thomsen blev kærester to år før drabet, da de mødtes i Tjekkiet. Kort tid efter flyttede de sammen på Stevns.

En aften fik hun en besked fra Anders Mark Hansen.

- Hej. Hvordan går det? Anders, stod der i beskeden ifølge Radka.

Hun svarede, at hvis han behøvede noget, skulle han tale med Thorsten.

I alt blev der udvekslet syv beskeder mellem Anders Mark Hansen og Radka.

Og ifølge Radka og flere af Anders Mark Hansens venner, der kendte til indholdet, var beskederne uskyldige.

Radka fortalte Thorsten Thomsen om beskederne fra Anders.

Thorsten Thomsen fortæller, at han testede sin kærestes loyalitet ved at udgive sig for at være Anders og skrive flirtende beskeder til Radka fra et ukendt telefonnummer.

Radka “bed ikke på”, men fortalte i stedet også Thorsten Thomsen om disse beskeder.

Thorsten Thomsen nægter, at han var jaloux på Anders Mark Hansen.

- Jeg testede hende, men hun var ikke interesseret, forklarer han.

Men hvis beskederne var uskyldige, og Thorsten Thomsen fik vished om sin kærestes loyalitet, hvorfor endte motivet i retten så med at handle om jalousi?

Et udvasket motiv

Ifølge mangeårige anklager og nu forsvarer Ulrik Sjølin er det ofte nemt for anklagemyndigheden at sælge et jalousimotiv i retten.

- Det er noget, som vi alle kan relatere til, siger Ulrik Sjølin i dokumentaren.

Men efter at have gennemgået sagen forekommer det ham underligt, at der skulle have været et jalousimotiv til drabet på Anders Mark Hansen, når nu Thorsten Thomsen testede sin kæreste.

- Så bliver jalousimotivet udvasket. Jeg tror personligt ikke, at det er det, der ligger bag drabet, siger Ulrik Sjølin.

Thorsten Thomsen har hele tiden fastholdt, at han skulle mødes med Anders Mark Hansen i skoven af en helt anden årsag.

De kendte hinanden, fordi Thorsten Thomsen ifølge ham selv var en form for mentor for Anders Mark Hansen, som, Thorsten Thomsen hævder, havde problemer med rockerbandemiljøet på Sydsjælland.

Derfor havde han flere gange mødtes med Anders Mark Hansen i forsøget på at hjælpe ham.

Det var ifølge Thorsten Thomsen sådan et møde, de havde aftalt den fredag eftermiddag i Fællesskoven tilbage i marts 2012.

Rockerrygter

På Stevns florerede en masse rygter og teorier om, hvad der lå til grund for drabet. Og et af de vedholdende rygter gik på, at drabet handlede om rockere, stoffer og bandekrig.

Politiet kendte til rygterne. Og ifølge den tidligere drabschef Ove Pedersen, der havde ansvaret for efterforskningen, kunne drabet godt ligne et bandeopgør.

- Men der var ikke noget, der forlød om, at Anders Mark Hansen skulle være relateret til Bandidos, siger Ove Pedersen i dokumentaren.

Han fastholder, at jalousimotivet var det rigtige at efterforske.

Politiet henlagde rockersporet, og i dommen fremgik det, at der ikke var forhold i sagen, der pegede på, at drabet var banderelateret.

Men ifølge politiets kilderapporter fremgår det, at kilder havde fortalt, at Anders Mark Hansen var tæt på rockerklubben Bandidos, som på dette tidspunkt var dominerende på Sydsjælland.

I dokumenterne fremgik det også, at Anders Mark Hansen havde været til en Bandidos-fest og stod til at blive optaget i klubben som prospect – altså et medlem i oplæring.

Både politi og anklagemyndigheden er forpligtet til at lægge alt relevant viden frem i retten. Men disse dokumenter blev ikke fremlagt. Man fremlagde primært viden, der pegede på Thorsten Thomsens jalousimotiv.

- Nogle gange oplever man, at politiet får tunnelsyn og bliver for ensporede. Man er blevet låst i sin efterforskning af jalousimotivet, og det er noget af det mest farlige. For så er det svært at efterforske objektivt, siger Ulrik Sjølin efter at have gennemgået sagens dokumenter.

Tidligere drabschef Ove Pedersen forklarer, at alle bande- og rockerrelaterede oplysninger, der er kommet til politiet, er blevet undersøgt meget nøje.

- Det er det eneste, jeg har at sige om det, siger Ove Pedersen i dokumentaren.

Han har ikke ønsket at svare på, hvorvidt beskederne var på telefonen, hvorfor de var væk fra telefonen, da Radka fik den tilbage, og hvorfor politiet ikke genskabte dem, når det var muligt. Det har Midt- og Vestsjællands Politi heller ikke ønsket.

Thorsten Thomsen sidder i dag i fængsel på niende år for drabet på Anders Mark Hansen.

Han fastholder fortsat sin uskyld.

Du kan se ‘Drabet i skoven’ tirsdag aften på TV 2 klokken 20.50 eller allerede nu på TV 2 PLAY.