Østrig og Danmark har fået et tæt forhold – men hvad får de ud af det?
Økonomi- og migrationspolitik lagde kimen til samarbejde mellem de to lande - og det er selvom, de repræsenterer hver deres ideologi.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og Sebastian Kurz, der er Østrigs kansler, lader til at være blevet ret gode venner.
Der er flere eksempler på en styrket dansk-østrigsk alliance har taget form det seneste stykke tid.
- Det er især det sidste år, hvor man ser, at de to har haft meget kontakt, siger Roman Senninger, der er adjunkt i statskundskab på Aarhus Universitet (BSS), født i Østrig og har stor indsigt i EU generelt.
- De to prøver måske også at fremstille sig sådan i medierne for at vise, at de har lignende ideer, siger han.
Torsdag rejser den østrigske Sebastian Kurz og Mette Frederiksen sammen til Israel for at snakke om vacciner med hele verdens vaccineduks. Israel har siden 16. december vaccineret 49 procent af befolkningen.
I begyndelsen af februar var begge statsoverhoveder - sammen med Grækenland og Tjekkiet - medunderskrivere på et brev om vaccinerne til Ursula von der Leyen. Brevet advarede om problemer med vaccinen fra Johnson & Johnson, der endnu ikke er godkendt til brug i EU.
Og i sommer var begge lande en del af 'Sparebanden', sammen med Sverige og Holland, der syntes, at det var alt for mange milliarder, EU ville afsætte til en genopretningsfond, der skulle sætte gang i økonomien, som coronavirussen havde efterladt i dårlig stand.
Deler interesse for to områder
Ifølge Lotte Mejlhede, der er TV 2s EU korrespondent, går samarbejdet mellem de to lande et par år tilbage. Regeringerne i begge lande deler særligt interesse for to politiske områder:
- De to store områder, der fyldte inden pandemien, var penge og migration. Det har kendetegnet diskussionen i EU, og de to områder er af stor interesse for de to lande, siger Lotte Mejlhede, der tilføjer, at det særligt var om etablering af modtagecentre i forbindelse med flygtningekrisen, de to lande begyndte at bygge bro.
Befolkningsmæssigt svarer de to lande til hinanden. Østrig har knap 8,9 millioner indbyggere mod Danmarks 5,8 millioner.
Sammen er de også stærkere i EU-sammenhæng. Det er nemmere for dem at spille op mod europæiske stormagter som Tysklands Merkel og Frankrigs Macron, siger korrespondenten.
- Danmark skal være lykkelig, hvis vi bliver kaldt til audiens i de lande. Det kan derfor være nemmere for et lille land som Danmark at arbejde sammen med land af tilsvarende størrelse, siger hun.
Kommer fra forskellige politiske baggrunde
Sebastian Kurz er konservativ politiker, og selvom han ikke deler partilinje med Mette Frederiksen, er der andre ting, der gør, at de ligner hinanden, siger Roman Senninger.
- Jeg ser mange paralleller mellem dem i deres stil og kommunikation.
Han fortæller, at de to ikke altid gør tingene, som de er blevet gjort før, og det er blandt andet med til at give dem et fællesskab.
- De prøver noget nyt. Det kan man også mærke med andre ting, Kurz laver i Østrig. Han bryder med den nære kontakt mellem politik og fagforeninger for eksempel, lyder det fra Roman Senninger.
Det kan også være med til at forklare, hvorfor Danmark finder en fælle i Østrig fremfor for eksempel nogle af de nordiske lande, som Danmark ofte arbejder sammen med.
Både Frederiksen og Kurz vil hellere have indflydelse end at pleje gamle relationer, siger Senninger.
- De mærker hurtigt, at der sker mere, når de gør det på den måde. De gamle relationer har måske ikke så meget betydning længere, siger han og tilføjer, at forholdets styrkeprøve kommer til at blive testet den dag, der er en sag, de to lande er uenige om.
Rejse kan blive Danmarks fordel
Når Danmark og Østrig besøger premierminister Benjamin Netanyahu i Israel for at drøfte vacciner, fortæller adjunkten, at det er lidt uklart for ham, hvad de Danmark og Israel får ud af at have Østrig med til deres møde.
- Det virker lidt som en vennetjeneste mellem Danmark og Østrig. Det er ret åbenlyst, at Østrig klarer sig dårligere i forhold til Danmark på vaccineplanen.
Danmark er væsentligt længere med vaccineudrulningen, fortæller Roman Senninger.
- For Østrig betyder det noget at rejse med den danske statsminister, fordi Danmark klarer sig godt sammenlignet med andre europæiske lande, og Israel er det bedste eksempel i verden lige nu.
Hans bud er, at det kan betale sig at hjælpe Østrig på den lange bane for Danmark.
- Det kan godt svare sig at have Kurz med på holdet, fordi det kan blive til noget for de fællespolitiske synspunkter især i forhold til migration i EU, siger han.
Israel er langt fremme med at vaccinere sine borgere. Landet har sikret sig doser fra Pfizer-BioNtech ved at give israelernes sundhedsdata i bytte.