Coronavirus

For fem måneder siden var smitten som i dag, men alt var åbent - tog vi fejl dengang, eller gør vi det i dag?

Smittesituationen ligner meget den i efteråret, men der var langt færre restriktioner. Eksperter peger på, hvorfor det er sådan.

Kan du huske, hvad du lavede i oktober?

Måske du var på restaurant? Eller var du inde og se en koncert?

Eller stod du op om morgenen og sendte dine børn i skole, uanset hvilket klassetrin de gik på? Det var ting, man kunne dengang.

I begyndelsen af oktober var smitteniveauet stort set det samme som nu. 1. oktober blev der registreret 427 smittede med coronavirus. Denne mandag, forårets første dag, blev der registreret 497.

Kort efter 1. oktober eksploderede smitten og bragte os ind i det, der blev kaldt anden bølge.

Men til trods for at smittetallene lignede hinanden meget, var stort set alt åbent i oktober. Man kunne samle sig 50 mennesker, restauranterne og barerne måtte være åbne til klokken 22, man skulle bare bære mundbind, når man rejste sig fra sin plads, og der måtte være 500 tilskuere til Superligakampe.

I oktober havde vi slet ikke nogen godkendte vacciner. Nu er vi godt på vej med vaccinerne. Dengang stod vi på tærsklen til en kold vinterperiode. Nu er vi på vej mod lysere og varmere tider, der forhåbentligt vil være en medvirkende faktor til at bringe os ud af epidemien.

Hvorfor var situationen så anderledes dengang sammenlignet med nu, selvom smittetallene er så ens?

En årsag til, at ikke mere er åbent

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, siger, at han har et enkelt ord, der besvarer det spørgsmål.

- B117, siger han.

Men den britiske variant har været dominerende siden 21. februar, og vi har ikke set en eksplosion i smittetal. Hvorfor så stadig være nedlukket?

- Kontakttallet er over 1 for den britiske variant, og den er tiltagende. Det er præcis det, der indgår i de beregninger, der ligger forud for åbningerne, der er planlagt.

Der er også andre faktorer, der spiller ind og gør, at det er svært at sammenligne de to tidspunkter. Det siger Henrik Nielsen, der er professor og ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital.

- Efterårets tal kom på baggrund af en lang fredelig periode over sommeren, lyder det.

Ligesom Allan Randrup Thomsen peger Henrik Nielsen også på, at det nu er en anden og mere smitsom variant, der har fået overtaget. Vi har ”stort set skiftet den ene virusvariant ud med den anden”, siger Henrik Nielsen.

Nedlukningen kom for sent

Begge eksperter er også enige om, at smitten i efteråret ikke blev håndteret resolut nok. Det er Henrik Nielsens tredje argument for, hvorfor det er på sin plads, at der ikke er mere, der er åbnet.

- Bare fordi man har begået en fejl en gang, behøver man jo ikke gøre det en gang til, siger Henrik Nielsen og tilføjer, at hvis man handler på samme måde som i efteråret, vil vi nok få en tredje bølge at se.

Det skete nemlig ikke hurtigt nok, mener Allan Randrup Thomsen.

- Vi reagerede for sent i efteråret. Vi var helt henne i slutningen af november, før vi reagerede, og så kan du se, hvor det endte, fordi vi rendte ind i en hård periode, hvor sundhedsvæsenet var meget presset, siger Randrup.

Begge peger på, at vi skal have vaccineret endnu flere.

For Allan Randrup Thomsen er det gyldne skæringspunkt ved 50 år – altså når alle over 50 år er vaccineret, vil man fjerne mange af dem, der ender med at blive indlagt med svære symptomer.

For Henrik Nielsen er grænsen, når vi når over 1,5 millioner vaccinerede.

- Tallet er kommet ud fra det kendskab til, hvor mange der er over 80 år, har kroniske sygdomme, og hvor meget sundheds- og plejepersonale vi har i kommunerne og på hospitalerne. Det svarer til halvanden million mennesker.

- Så kommer de resterende fire millioner danskere stille og roligt, siger Henrik Nielsen.

For tidligt med andet led i genåbning

Hvis man spørger Henrik Nielsen, bør kommunerne have deres egne beregninger for, hvad der kan åbne de forskellige steder.

- Derfor kan man hurtigt finde på en masse ting, som ikke er velegnet for kommunen. For eksempel hvis man åbnede for koncerter i Herning Kommune, og folk kom fra hele landet.

- Der er skolerne noget helt andet, fordi man rejser ikke til en anden kommune for at gå i skole, som man kunne finde på med oplevelsesbranchen. Der går man i skole ét sted, og langt de fleste gør det i sin egen kommune, siger han.

Mandag blev genåbningen skudt i gang, da blandt andet detailhandlen åbnede over hele landet. Men i Vestjylland og Nordjylland måtte også afgangsklasser komme tilbage på skolebænken.

Hvis smittesituationen også arter sig i andre landsdele, vil de kunne foretage samme genåbning efter 14 dage, hvilket svarer til den 15. marts.

Det, mener Allan Randrup Thomsen, dog er lidt for tidligt.

- Det, vil jeg mene, er lige lovligt optimistisk, fordi det er først deromkring, vi begynder at se effekten af genåbningen. Jeg vil gerne give det en uge mere til at se, hvordan udviklingen bliver, siger han.

Drøfter restriktioner mandag

En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien 6. april, hvis smitteudviklingen på det tidspunkt skønnes tilfredsstillende.

På Bornholm åbner også liberale serviceerhverv og alle klassetrin i grundskoler – heriblandt også efterskoler – mandag. Samtidig bliver forsamlingsforbuddet hævet fra fem til 10.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har inviteret partierne til at drøfte lempelser af restriktionerne mandag.