Dagens overblik: Danmark genĂĄbner sĂĄ smĂĄt

16x9
En butiksassistent hænger tøj på plads på strøget i Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix

Flere af folkeskolens ældste elever er vendt tilbage til klasserne, fransk ekspræsident er idømt fængsel, og radioaktivt støv er fundet i Sydeuropa.

Kalenderen skriver 1. marts, og dermed er det officielt årets første forårsdag.

De spæde forårstegn kan også ses i den begyndende genåbning af Danmark, som en lang række mindre butikker har fejret ved - igen - at kunne slå dørene op for de danske forbrugere.

Det er her, dagens overblik tager sin begyndelse.

GenĂĄbning splitter danskerne

Mange mindre butikker er mandag genĂĄbnet over hele landet - blandt andet i Aarhus.
Mange mindre butikker er mandag genĂĄbnet over hele landet - blandt andet i Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix

Mandag blev en glædens dag for mange mindre erhvervsdrivende landet over.

For første gang i umindelige tider kunne udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter igen lange bøger, tøj og andre varer over disken.

Men danskerne er noget splittede over genĂĄbningen, viser en Megafon-mĂĄling for TV 2 og Politiken.

41 procent mener, at der er alt for mange eller for mange restriktioner, mens 37 procent er af den opfattelse, at restriktionerne er passende. 18 procent synes ifølge målingen, at der er for få restriktioner.

Første skoledag på Bornholm

Sille Køhlert Hansen og Astrid Marie Rolsted Jensen er mandag tilbage i 2. Z for første gang siden juleferien.
Sille Køhlert Hansen og Astrid Marie Rolsted Jensen er mandag tilbage i 2. Z for første gang siden juleferien. Foto: Emil Færch / TV 2

Som en del af genĂĄbningen kunne skoleelever i 9. og 10. klasse samt efterskoleelever mandag vende tilbage til det fysiske klasserum i Vestjylland og Nordjylland, hvor smittetrykket er lavt.

På Bornholm blev der samtidig åbnet for alle skoler og uddannelser, og for gymnasieeleven Sille Køhlert Hansen var mandagen en ganske særlig dag.

- Det føles som første skoledag, siger Sille Køhlert Hansen til TV 2.

Regeringen arbejder pĂĄ en langsigtet plan for, hvordan Danmark skal genĂĄbnes yderligere, og statsminister Mette Frederiksen (S) har mandag indledt forhandlinger med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

De enkelte partiledere skal frem til 12. marts diskutere planerne, men det langstrakte forløb bliver kritiseret af blå blok.

Danmark vil købe vacciner af Israel

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker at købe vacciner mod coronavirus af Israel.
Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker at købe vacciner mod coronavirus af Israel. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hvis det danske samfund skal genåbne hurtigere, så kræver det ikke mindst flere vacciner mod coronavirus.

Derfor ønsker statsministeren at arbejde tættere sammen med verdens vaccineduks, Israel.

- Vi skal have vaccineproduktionen voldsomt i vejret. En af de samarbejdspartnere, jeg tror meget pĂĄ, er Israel, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren rejser derfor på torsdag til det mellemøstlige land. Hvis Israel har vacciner i overskud, er Danmark klar til at finde tegnebogen frem, lyder det. Det kræver dog, at vaccinerne er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Fransk ekspræsident idømt fængsel

Frankrigs ekspræsident Nicolas Sarkozy er kendt skyldig i korruption.
Frankrigs ekspræsident Nicolas Sarkozy er kendt skyldig i korruption. Foto: Benoit Tessier / Ritzau Scanpix

I Frankrig har Nicolas Sarkozy, der var landets præsident fra 2007 til 2012, udsigt til at skulle lægge sin livsførelse markant om.

Sarkozy blev mandag kendt skyldig i korruption, da retten fandt, at ekspræsidenten i 2014 havde bestukket en dommer.

Dommen lød på tre års fængsel - heraf ét ubetinget. Da straffen ikke var på mindst to års ubetinget fængsel, kan Sarkozy ifølge fransk retspraksis - formentligt - afsone straffen hjemme med en fodlænke.

Foruden fængselsstraffen kan der vente den tidligere statsleder bøder på op mod ni millioner kroner.

Radioaktivt støv over Sydeuropa

Sand og støv farvede himlen orange over Lyon i Frankrig 6. februar 2021.
Sand og støv farvede himlen orange over Lyon i Frankrig 6. februar 2021. Foto: Konrad K./SIPA / Ritzau Scanpix

Vi bliver på de franske breddegrader og slutter dagens overblik med en opsigtsvækkende historie om radioaktivt støv fra en sandstorm tidligere i år.

6. februar blev himlen over dele af Sydvesteuropa farvet orange på grund af store støvskyer fra Sahara - blandt andet i storbyen Lyon.

Franske forskere har efterfølgende fundet rester af det radioaktive stof cæsium-137 i støvet.

Strålingen menes at stamme fra den sydlige del af Algeriet, hvor Frankrig i 1960'erne foretog en lang række atomprøvesprængninger.

Mængderne af det radioaktive stof er heldigvis så små, at de ikke regnes for sundhedsskadelige. Men cæsium-137 forsvinder ikke ved et trylleslag, da det vil tage cirka 300 år, før stoffet ikke længere kan registreres.