Coronavirus

Mundbind om hagen og handlende, der ikke har hørt om udbruddet - TV 2 besøgte smitte-trekant i København

Handlende fortæller, at de føler sig trygge, selvom der ikke altid holdes afstand.

I Mix Bazar på Frederiksborgvej er der gang i søndagsindkøbene. Der er markeringer på gulvet, der minder om, at man skal holde afstand, og ifølge indehaver Heider Taha har man indført forskellige tiltag i tråd med myndighedernes retningslinjer for smittebegrænsning.

- Vi vil for eksempel helst ikke have familier, der kommer alle sammen. Men ikke alle overholder det, siger han og gestikulerer mod to drenge, der er for unge til at skulle bære mundbind, der løber rundt i butikken.

Kort efter kommer en større familie gående ned ad den relativt smalle gang. Hvis man passerer hinanden her, er det ikke muligt at holde to meters afstand, som er myndighedernes anbefaling.

I en lille trekant mellem gaderne Frederikssundsvej, Frederiksborgvej og Glasvej har et udbrud af den sydafrikanske coronavariant gjort, at myndighederne har været ude med kraftige opfordringer til beboerne om at blive testet. Det drejer sig om 460 husstande i området, der ligger i Københavns nordvestkvarter.

Området er i Københavns nordvestkvarter.

Heider Tahas forretning ligger i det område.

Fik advarsel for manglende skiltning

Mix Bazar er godkendt til at have 63 personer, oplyser indehaveren. Om der var det søndag eftermiddag er svært at sige, men Heider Taha tror det ikke.

- Vi holder øje med, hvor mange der er i forretningen, men vi står ikke og tæller dem. Så det er baseret på gæt, siger Heider Taha.

Heider Taha, indehaver af Mix Bazar i Københavns Nordvestkvarter.

Forretningen har ikke fået nogen bøder for ikke at overholde eksempelvis pladskrav. Men for mellem seks og syv måneder siden fik de en advarsel, da skiltningen ikke levede op til kravene, fortæller Heider Taha. Til gengæld har de ”haft sprit udenfor siden day one”, siger han.

Coronavarianten fra Sydafrika er lumsk, fordi den – ligesom den britiske variant – er særligt smitsom. Samtidig er den mindre følsom over for antistoffer. Det er ikke påvist, at der er øget dødelighed, men den kan sætte fart på smitten.

To kender ikke til udbrud

Aisha Hussein, der er SOSU-assistent i Københavns Kommune, er en af de handlende i forretningen. Hun er der sammen med et familiemedlem, og de bærer begge mundbind, ligesom de fleste i butikken gør. Oppe i kassen står en af ekspedienterne dog med mundbindet nede om hagen.

Kasseområdet i Mix Bazar.

Da TV 2 møder hende og spørger, om hun er nervøs ved at handle i området grundet den sydafrikanske variant, fortæller hun dog, at den havde hun ikke hørt noget om.

- Man skal bare være forsigtig. Der er jo corona alle vegne, siger hun og tilføjer, at hun mener, at det er ligeså risikabelt at handle i for eksempel Bilka.

Hun bor desuden ikke inden for den trekant, der er ramt, men køber ind i området. Hun bliver testet jævnligt i kraft af sit arbejde, men ikke i forbindelse med det smitteudbrud, der er lige nu.

Elena, der ikke vil oplyse sit efternavn, er kosmetolog, og hun handler også ofte i området. Hun bor også i Københavns nordvestkvarter men ikke omkring gaderne, hvor der er udbrud.

Da TV 2 møder hende, havde hun heller ikke hørt om den sydafrikanske variant. Til gengæld er hun ”ret forsigtig” og køber kun varer, der er pakket ind i plastik og ikke grøntsager i løssalg for eksempel, fortæller hun.

Oplever du, at der bliver holdt afstand i butikkerne?

- Nej, men folk rører ikke hinanden, så jeg bliver ikke utryg. Jeg tror, at det handler om at holde hygiejneniveauet, og der passer jeg meget på, siger hun.

Smalle gange og mundbind om hagen

På en af trekantens andre langsider ligger Super Center, der også er en dagligvareforretning. Den er godkendt til at have 53 personer indendørs, og det var der ikke søndag eftermiddag.

Her er gangene endnu smallere end i Mix Bazar, og skiltningen, der påminder, at der er smitte, er et enkelt sted delvist gemt bag en stabel fødevarer.

En corona-påmindelse i Super Center.

Søndag eftermiddag er forretningen ikke fyldt med handlende, men der er gang i området omkring kasserne. I butikkens fjerne ende er der to kølediske med en slagter og en fiskemand. Begge mænd, der står bag hver deres køledisk, har mundbindet hængende under hagen, mens de betjener kunder.

Men indehaver Amir Alhulo fortæller, at man lever op til restriktionerne. Men man har ikke gjort yderligere for at stoppe smitten, efter den sydafrikanske variant blev påvist i området.

- Vi lytter efter restriktionerne og siger til vores kunder, at de skal holde afstand, lyder det.

Han peger på, at de også har opsat skilte.

Amir Alhulo bærer ikke selv mundbind og viser et badge, hvor der står, at han er fritaget.

Beboere opfordres til test

Fredag udsendte Social- og Omsorgsudviklingen i Københavns Kommune en pressemeddelelse, hvor man opfordrede alle i området til at blive testet.

I samtlige opgange i de berørte gader er der sat gule sedler op, hvor der står, at der er smitte i området, og at man kan blive testet, og man bør isolere sig indtil, man har fået svar. Det står dog kun på dansk.

En seddel på en opgang opfordrer til at blive testet.

To af beboerne, parret Morten Mariegaard og Nanna Møller Pedersen, blev testet allerede torsdag, da der blev sat en mobil testenhed op på deres gade. Den blev sat op, før at myndighederne havde sat sedler på dørene, og at de havde stemt dørklokker, fortæller parret.

- Jeg synes, at den måde, dette er blevet grebet an på, har været meget tryg, siger Nanna Møller Pedersen, der er ingeniør.

Morten Mariegaard og Nanna Møller Pedersen foran deres opgang.

Efter et negativt svar har de været ude at handle i den Netto, der ligger i området og overholdt øvrige regler. Ingen af dem føler sig utrygge, men begge vil fortsætte med at blive testet.

- Vi skal også begge testes igen i dag, siger Morten Mariegaard.

Ifølge Region Hovedstadens Akutberedskab er 1000 mennesker blevet testet i Københavns Nordvestkvarter frem til klokken 17 søndag, skriver Ritzau.

Lørdag blev der testet over 1800 mennesker.