Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Arkiv.

TV 2 giver dig her seneste nyt om coronavirus fra ind- og udland.

Hvad skete der? Fredag blev der gennemført en succesfuld national massevaccination, der skulle teste vores vaccinationskapacitet. 

Hvad er status i Danmark? 530 danskere blev registreret smittet med coronavirus. Få overblikket over de seneste coronatal her.

En-dosis vaccine fra Johnson & Johnson et skridt nærmere udrulning

Et panel af ekspertrådgivere i USA stemte fredag for at godkende Johnson & Johnsons en-dosis coronavaccine til brug i nødstilfælde, skriver nyhedsburauet AP.

Det forventes, at Food and Drug Administration (FDA) hurtigt følger op på anbefalingen og godkender vaccinen, så den bliver den tredje vaccine i USA, der kan bruges i nødstilfælde.

Vaccinen er dog den eneste, der kun kræver et stik. 

Skoler og institutioner i Kolding forbliver lukkede

Kolding Kommune oplyser på Facebook, at nedlukningen af kommunens skole og institutioner forlænges. De skriver yderligere, at beskeden er modtaget fra Sundhedsministeriet sent fredag.

- Vi afventer fortsat de nærmere retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsministeriet, men som udgangspunkt forlænges nedlukningen til og med uge 9, skriver kommunen.

Til TV Syd siger Koldings borgmester Jørn Pedersen (V), at forventingen "nok var en fortsat nedlukning".

- Men jeg ret træt af, vi først får endelig besked her fredag aften. Det er ikke i orden af hensyn til personalet, forældre og børnene, siger han.

Diabetikeres plads i vaccinekø afhænger af deres adresse

De fem regioner har forskellige vurderinger af, hvor diabetikere skal være i køen til at få en coronavaccine. Det skriver TV2 Østjylland.

Og forskellen er dybt uretfærdig, mener Tanja Thybo, der er chef for forskning og analyse i Diabetesforeningen.

Koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen siger til regionalmediet, at det ikke er godt. Han vil nu drøfte sagen med Steno Diabetesråd og regionens specialeråd.

Udbrud af sydafrikansk variant er sket i to husstande, der ikke kender hinanden

Mellem to og ni personer i det københavnske Nordvestkvarter er smittet med den sydafrikanske variant, som dels er meget smitsom, og dels viser tegn på resistens over for nogle af coronavaccinerne.

Varianten er fundet i to husstande meget tæt på hinanden

- De subtyper, de er smittet med, er nøjagtig ens, og derfor er det næsten 100 procent sikkert, at de to husstande har smittet hinanden, siger Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, til DR. 

Beboerne kender imidlertid ikke hinanden, og derfor konstaterer Anette Lykke Petri, at virussen må have spredt sig ved det, man kalder kontaktsmitte.

Canada godkender tredje vaccine: Får 500.000 doser næste uge

Astra Zeneca.

Canada har fredag godkendt en vaccine fra AstraZeneca. Og allerede næste uge forventer landet at få en halv million doser leveret.

Det er tredje vaccine, som godkendes i Canada, der ligesom Danmark også gør brug af vaccine fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

Der bor omkring 38 millioner mennesker i Canada.

Norge varsler nye stramninger i Oslo efter smittehop

Siden restriktionerne i den norske hovedstad, Oslo, blev lempet i forrige uge, har smittetallene været stigende. 

De 231 tilfælde, der blev bekræftet torsdag i hovedstaden, er det højeste i tre måneder, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Kommunen ser sig nødsaget til at stramme restriktionerne fra begyndelsen af næste uge. Hvad det bliver, er endnu ikke meldt ud.

Borgmester fik overskudsvaccine: Jeg er oprigtigt talt flov

Johannes Lundsfryd Jensen

Johannes Lundsfryd Jensen (S) er borgmester i Middelfart Kommune og fik omkring nytårsskiftet vaccination mod coronavirus.

Det var "usædvanlig dårlig dømmekraft", skriver han på Facebook.

Der var tale om en overskudsvaccine, fordi der kunne trækkes flere doser end ventet op af hætteglasset. Dosen skulle bruges inden for 15 minutter.

– Mit princip har altid været, at man som sådan aldrig bør stå forrest i køen. Det princip har jeg brudt, og det er jeg oprigtigt talt flov over, skriver han.

Hver tiende smittetilfælde i USA skyldes den britiske variant

Smittetallene i USA er begyndt at stige, og det kan være på grund af den britiske coronavariant. Sådan lyder det fra Rochelle Walensky, der er direktør for USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse.

Omkring ti procent af de nylige coronatilfælde i USA skyldes nemlig den mere smitsomme variant B117.

For nogle uger siden skyldtes mellem en og fire procent af tilfældene i USA B117.

Danmark giver ingen studie- eller au pair-ophold frem til 15. april

Der bliver ikke givet nogen opholdstilladelser i forbindelse med eksempelvis studieophold og til au pairs frem til 15. april.

Det oplyser Udlændingestyrelsen.

Stoppet blev indført 3. februar og forlænges frem til midten af april af frygt for at få smitte med virusvarianter til landet.

Nordjylland og hovedstadsområdet har haft succesfulde vaccine-generalprøver

Fredagens test af vaccinekapacitet er gået godt i hovedstadsområdet og Nordjylland. Det meddeler regionerne i to pressemeddelelser.

Regeringen har villet teste, om regionerne er klar til at skrue op for arbejdet med at vaccinere, når der snart kommer mange vacciner.

- Generalprøven på massevaccination er gået over al forventning, lyder det fra Hanne Dorthe Sørensen, der er fungerende leder af vaccinationscentrene i Region Hovedstaden.

Allerede torsdag blev der stemt dørklokker i virusramte Nordvest i København

Torsdag var Styrelsen for Patientsikkerhed og Københavns kommunes Sundheds– og Omsorgsforvaltning ude i Københavns Nordvest-kvarter for at stemme dørklokker.

Det er dog først fredag eftermiddag, at kommunen melder ud, at der i kvarteret er et udbrud af en sydafrikansk virusvariant.

Torsdagens besøg i Nordvest blev afviklet for at opfordre borgere nær udbruddet til at blive testet med det samme. En podebil fra testcenter Danmark var med.

Københavns Kommune kan over for TV 2 ikke oplyse det præcise antal konstaterede smittetilfælde i kvarteret, men fortæller, at det drejer sig om mellem to og ni.

For få vacciner udskyder første stik af 80 til 84-årige to uger

Arkivfoto.

Vaccination af ældre mellem 80 og 84 år skulle egentlig starte i denne uge. Nu ventes det først at ske i uge 10, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det skyldes, at Danmark ikke har fået de mængder vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna, som der tidligere var regnet med.

Få hele overblikket i styrelsens vaccinationskalender.

Udbrud af den sydafrikanske coronavariant i København

Styrelsen for Patientsikkerhed har torsdag konstateret et udbrud med den sydafrikanske variant af coronavirus i det københavnske Nordvest-kvarter.

Det skriver Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Derfor er der åbnet to ekstra pop up-teststeder, og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) opfordrer nu alle borgere i det pågældende område om at blive testet hurtigst muligt.

- Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København. Derfor er det nu helt afgørende, at borgerne i Nordvest viser samfundssind ved at lade sig teste hurtigst muligt, så vi kan stoppe spredningen med den meget smitsomme variant, siger Sisse Marie Welling.

Borgere, som bor i det københavnske Nordvest-kvarter tæt på udbruddet med den sydafrikanske variant, vil fredag eller lørdag modtage en sms med budskabet om at lade sig teste i weekenden og en opfordring om at blive hjemme, til de har fået svaret.

Spanien giver kun et enkelt vaccineskud til coronasmittede under 55 år

Hvis du er spanier, under 55 år gammel og har haft coronavirus, får du kun et enkelt vaccinestik i stedet for to. Det oplyser Sundhedsministeriet i Spanien ifølge Reuters.

Det er vurderet, at det er tilstrækkeligt for at sikre immunitet. Også Frankrig giver kun et skud vaccine til dem, der har været smittet, mens Italien overvejer det samme.

To skoler lukker i Vollsmose efter smitteudbrud

Fra på mandag lukker to skoler i Odense-bydelen Vollsmose, oplyser Odense Kommune til TV 2. Det drejer sig om Abildgårdskolen og H.C Andersen Skolen.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser ifølge DR, at der i Vollsmose er en incidens på 711 smittede per 100.000. Til sammenligning har Kolding Kommune som den hårdest ramte kommune en incidens på 282,8 smittede per 100.000.

Skolerne lukker foreløbig i en uge, oplyser kommunikationschef i borgmesterforvaltningen i Odense Kommune, Nanna Vester.

- I samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed har vi valgt at lukke skolerne som reaktion på stigende smittetryk i området, siger hun til TV 2.

Danmark og Sverige vaccinerer i samme tempo

5,7 procent af den svenske befolkning har fået mindst et vaccinestik mod coronavirus. Og 3 procent af befolkningen har modtaget to vaccinestik og er dermed færdigvaccineret. Det oplyser svenske sundhedsmyndigheder fredag ifølge nyhedsbureauet TT.

Tallene er nogenlunde tilsvarende med de danske. I Danmark har 6,4 procent af befolkningen fået mindst et stik, mens 3,1 procent har fået begge.

Patient nul var med stor sandsynlighed ikke den første

En ansat ved TV2, der sidste forår blev bekræftet smittet med virussen som den første i Danmark, var med overvejende sandsynlighed ikke den første. Det vurderer Lone Sørensen, der er epidemiolog.

– Det er næsten umuligt, at der ikke allerede var smittekæder i Danmark på det tidspunkt, siger hun til Jyllands–Posten

Personer uden indkaldelse møder op i Øksnehallen og tror, de kan blive vaccineret

Øksnehallen den 26. februar

Øksnehallen i København er blandt de steder, der i dag lægger lokaler til den nationale massevaccination. Men der er problemer med, at personer møder op uden at være blevet indkaldt til vaccination.

Anette Fly er kommunikationskonsulent i Region Hovedstaden og oplyser til TV 2, at der har bredt sig en misforståelse om, at man kan blive coronavaccineret uden en henvisning.

- Det er et problem for de borgere, der kommer i centeret og tror, at de kan få en vaccine. Og det et problem, at de tager plads i køen. Vi har jo planlagt nøje, så det hele passer ud fra det antal borgere, som vi har indkaldt.

Britisk variant er nu også dominerende i Belgien

I Danmark udgør den britiske coronavariant knap to ud af tre nye smittetilfælde.

Og i Belgien er den mere smitsomme virusvariant nu også dominerende. Sidste uge udgjorde varianten 53 procent af nye tilfælde i landet, oplyser sundhedsmyndigheder fredag ifølge AFP.

Britisk coronavariant udgør to ud af tre nye smittetilfælde

Den britiske variant udgør næsten to ud af tre nye smittetilfælde, viser tal fra Statens Serum Institut.

Helt præcist udgør varianten 64,6 procent af de analyserede positive prøver i sidste uge.