Nyheder

Seneste nyt om coronavirus

ARKIV.

Hvad skete der? Regeringens genåbningsplaner fik både støttepartier og oppositionen til at kræve, at regeringen kigger på en model på skoleområdet, som ligner den norske. 

Hvad var status i Danmark? Antallet af smittede var det højeste i fire uger. Der blev fundet 603 coronasmittede. 

Vaccinen fra Pfizer-BioNTech godkendt til almindelig frysetemperatur

USA's lægemiddelstyrelse har godkendt, at coronavaccine fra Pfizer-BioNTech kan opbevares ved en almindelig frysetemperatur, skriver nyhedsbureuaet Reuters.

I stedet for at opbevare den på temperaturer mellem -60 og -80 grader, kan den i en periode op til to uger opbevares på temperaturer mellem -15 og -25 grader.

USA runder 50 millioner udrullede vacciner

Præsident Joe Biden markerer torsdag, at USA har rullet 50 millioner vacciner ud.  Han siger i en tale, at landet er flere uger foran planen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

– Vi bevæger os i den rigtige retning på trods af det rod, vi overtog, siger Biden under markeringen af milepælen torsdag.

Han påpeger, at antallet af vaccinationer er fordoblet i løbet af hans første seks uger som præsident.

Elever på ungdomsuddannelser får ikke undervisning uden test

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Torsdag aften er retningslinjerne for test af de elever, der må vende tilbage i skole mandag, blevet offentliggjort. Her fremgår det, at elever på blandt andet gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser og efterskoler skal lade sig teste to gange om ugen.

Sker det ikke, bliver eleverne afvist fra undervisningen. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) sammenligner det med kravet om brug af mundbind på uddannelser inden nedlukningen.

- Der gælder for ungdomsuddannelser og efterskoler det samme, som gjaldt for brug af mundbind, som var et krav, inden nedlukningen, siger ministeren.

Regeringens eksperter undsiger Heunickes forklaring på ikke at regne på ældre skoleelever

Sundhedsminister Magnus Heunickes (S) har sagt, at regeringen ikke har bedt om beregninger på konsekvenserne ved at sende skolebørn i 5. til 8. klasse tilbage i skole grundet regeringens Faglige Referencegruppe.

- Der er blevet regnet på det, som er kommet fra eksperter – trivselseksperter, økonomer og virologer. De har sagt: ‘Den her rækkefølge skal vi have regnet på’, sagde Heunicke til onsdagens pressemøde.

Men ifølge medlemmer af referencegruppen har de ikke har lavet en rækkefølge for, hvad der skal regnes på, skriver Berlingske.

Merkel vil have vaccinepas til EU-rejser om tre måneder

Angela Merkel.

Betingelserne er langtfra på plads, men EU-landene virker alligevel enige om, at et vaccinepas er en nødvendighed, og at det skal færdigudvikles nu.

Det skal være klar til sommer, lyder det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter førstedagen af et EU-videotopmøde torsdag.

- Det politiske krav er, at vi kan have det i løbet af de næste måneder. Jeg talte om tre måneder, siger Merkel på et pressemøde torsdag aften.

Statsminister Mette Frederiksen (S) hører "større og større opbakning til, at vi skal gå ad den vej".

- I Danmark er vi ret langt i udviklingen af en potentiel digital platform, siger hun.

Statsministeren tager gerne imod ubrugte vacciner fra Tyskland

De tyskere, der er først i vaccinekøen, vil hellere lægge skulder til vaccinen fra Pfizer/BioNTech end den fra AstraZeneca.

Derfor ligger mange doser af vaccinen fra AstraZeneca ubrugt hen. En tilgang, den danske statsminister ikke køber ind på:

– Jeg vil bare sige, at hvis ikke Tyskland kan bruge den vaccine, så kan vi sagtens bruge den i Danmark, siger Mette Frederiksen til torsdagen EU–videotopmøde.

Mette Frederiksen efter EU-topmøde: Vi skal have flere vacciner

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger efter førstedagen af EU-videotopmøde, at der er en bred erkendelse af, at landene er for afhængige og mangler vacciner.

– Vi bliver nødt til at se på udviklingen af europæisk produktionskapacitet, og vi skal sikre en større stabilitet i leveringen af vacciner. Det er vi enige om, siger hun. 

Enhedslisten er klar til alliance med blå blok om større hjælpepakker

Enhedslistens Victoria Velásquez.

Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez, fortæller, at partiet vil have forhandlinger om større hjælpepakker - især til små selvstændige. Der er derfor lagt op til en alliance med de blå partier.

– Vi ser desværre ind i en stor risiko for konkurser og fyringer. Derfor har vi brug for at få forbedret hjælpepakkerne, siger hun.

Kolding-borgmester kritiserer coronamyndigheder for langsommelighed

Topledelsen i Kolding anbefaler de statslige myndigheder at handle lynhurtigt, når der opstår lokale smitteudbrud, skriver JydskeVestkysten

– Vi er et kedeligt eksempel på, at når man laver en genåbning, så er der også risiko for udbrud, så man må lukke ned igen. Og det tog simpelthen for lang tid at få at vide, hvad vi skulle stille op, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Kolding Kommune måtte i tre en halv dag vente på klar besked fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvad der skulle sættes i værk for at bremse de store udbrud af coronavarianten B117.

Stor uenighed om vaccinepas i EU

Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

Dilemmaet om, hvorvidt EU skal indføre vaccinepas eller ej, fyldte en stor del af mødet i Det Europæiske Råd torsdag. Det skriver B.T.

Lande som Grækenland, Portugal, Spanien og Østrig er fortalere for at få indført passet, mens både Tyskland og Frankrig er mere tilbageholdende. 

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, frygter et mere ulige Europa, hvor dem, der ikke vil eller kan blive vaccineret, bliver andenklasseborgere.

I Danmark vil regeringen sammen med erhvervslivet udvikle et digitalt vaccinebevis.  

Kortere afstand til teststeder i Region Nordjylland

Fra mandag er der maksimalt 20 kilometer til en coronatest i Region Nordjylland. Langt de fleste nordjyder vil dog i praksis have en meget kortere afstand, oplyser regionen.

Det skyldes, at der er blevet oprettet flere teststeder og flere dage med test.

Regionen åbner gradvist fra mandag.

Verden passerer 2,5 millioner coronadødsfald

Der er nu registreret over 2,5 millioner coronarelaterede dødsfald på verdensplan, viser data fra Johns Hopkins University, som følger pandemien tæt.

USA er det land, hvor flest med corona har mistet livet. Her er der registeret 506.232 dødfald. Som nummer to på listen ligger Brasilien med knap 250.000 registerede dødsfald og herefter følger Mexico med knap 183.000.

Der er rapporteret over 112 millioner smittetilfælde på verdensplan, siden pandemien brød ud.

Medicinalbosser i EU-høring: Vi kan ikke producere hurtigere

Produktionen af vacciner til EU-landene er alt for langsommelig, mener flere medlemmer af Europa-Parlamentet, som torsdag stiller spørgsmål til medicinalvirksomhedernes topchefer i en videohøring.

Men det kan simpelthen ikke gøres hurtigere, svarer AstraZenecas topchef, Pascal Soriot. Man kan ikke bare dele opskriften og producere en sådan vaccine på en ny eller anden eksisterende fabrik, lyder argumentet.

Modernas topchef, Stéphane Bancel, siger, at de ansatte arbejder "nonstop - syv dage om ugen".

Pfizer undersøger, om en tredje vaccinedosis kan beskytte mod coronamutationer

Pfizer-BioNTech.

Vaccineproducenten Pfizer og partneren BioNTech melder torsdag ud, at de har påbegyndt et studie af, hvordan deres coronavaccine beskytter mod mutationer af coronavirus, skriver The Wall Street Journal.

De undersøger, om en tredje dosis af vaccinen vil øge effektiviteten mod mutationer som eksempelvis den sydafrikanske. 

Elever og lærere opfordres til test i Vollsmose

Odense-bydelen Vollsmose er hårdt ramt af stigende coronasmitte. Derfor opfordrer kommunen alle elever og lærere på områdets to skoler at blive testet torsdag og fredag i denne uge, skriver TV2 Fyn.

Det gælder Abildgårdskolen og H. C. Andersen Skolen, og det er testbiler fra Region Sjælland, der kommer til Odense for at hjælpe.

Torsdag er incidenstallet, der viser antallet af smittede per 100.000 indbyggere, i bydelen steget til 743,7. For bare halvanden uge siden, den 15. februar, var tallet på 153,1. 

Nyborg vil hindre smitte i at krydse kommunegrænser

Nyborg Kommune har det højeste antal smittede per 100.000 indbyggere på Fyn, også kaldet incidenstallet. Derfor kommer der nu et lyntestcenter i et venteværelse på banegården. Det skriver TV2 Fyn.

Testcenteret er fra fredag morgen klar til at tage imod passagerer, og håbet er at forhindre smitten i at krydse kommunegrænser.

Ungarn på vej ind i hidtil hårdeste periode

Ungarn går nu i ind i den hårdeste periode siden starten på coronapandemien, og i løbet af de næste to uger vil hospitalerne blive belastet som aldrig før. Sådan lyder den dystre prognose torsdag fra landets premierminister Viktor Orbán.

- Antallet af smittede stiger kraftigt og vil fortsætte sådan på grund af de nye mutationer, siger han i en video på Facebook.

Ungarn har omkring 10 millioner indbyggere og har siden pandemiens start rapporteret 414.514 tilfælde af corona. Herunder 14.672 dødsfald.

I løbet af de næste to uger vil hospitaler blive belastet som aldrig før, sagde premierminister Viktor Orban torsdag.

Storbritannien sænker coronavarsel til niveau 4

I Storbritanien er det blevet besluttet at sænke beredskabsnivauet fra det højst mulige 5 til 4.

Det skyldes, at risikoen er blevet mindre for, at det det offentlige sundhedsvæsen i Storbritanien (NHS) bliver overbelastet inden for 21 dage. Det skriver The Independent

Kulturminister foreslår tilpasset støtteordning til festivaler

Kulturminister Joy Mogensen .

Nu er der måske godt nyt til de festivalarrangører, der har efterlyst svar på, om de får mulighed for at afholde deres festival til sommer - og om de kan blive kompenseret, hvis de ikke får lov.

Torsdag foreslår kulturminister Joy Mogensen en tilpasning af den arrangørordning, der blev indført sidste år.

I sommer kunne arrangører af arrangementer med over 350 samtidige deltagere søge om kompensation for tab af billetsalg, salg af mad og drikke, reklameindtægter og udgifter til kunstnerhonorarer. Ordningen er siden udløbet.

- Regeringen vil gerne lægge op til Folketingets partier, at vi laver en tilpasset arrangørordning - altså den ordning vi havde sidste sommer, men på en måde, så den kan strække langt frem hen over sommeren og blive godkendt i EU, siger Joy Mogensen.

Spildevand skal undersøges for corona på Bornholm

Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget besluttet at iværksætte forsøg med spildevandsovervågning af corona på Bornholm. Det skriver interesseorganisationen DANVA i en pressemeddelelse.

Corona kan måles i spildevand flere dage inden, symptomer bryder ud hos den smittede. Ved at teste spildevand kan man derfor lokalisere smitte inden for et lokalområde.

”Det er glædeligt, at Folketinget har fået øjnene op for mulighederne, som nu skal iværksættes som forsøg på Bornholm,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Til TV 2 siger Bornholms borgmester Thomas Thors, at Bornholm endnu ikke har fået en henvendelse fra regeringen. 

Læs mere her.