Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad var status? Regeringen har præsenteret sin plan for første fase af genåbningen af landet.

Hvad var indholdet? Det gælder særligt mindre butikker og skoler i dele af landet. Få hele overblikket her.

Senegal begyndt at vaccinere

Senegal kunne onsdag begynde at vaccinere sin befolkning mod covid–19. Det vestafrikanske land er en af de første i regionen til at begynde et vaccineprogram. Ghana startede ligeledes onsdag, da det modtog 600.000 doser af AstraZenecas vaccine som en del af Verdenssundhedsorganisationens (WHO) Covax–program. Senegal modtog i sidste i uge 200.000 doser af den kinesiske Sinopharm–vaccine. Det forventes, at de kan bruges til at vaccinere cirka 100.000 mennesker.

Moderna klar til at teste vaccine mod sydafrikansk variant

Det amerikanske medicinalselskab Moderna er klar til at teste en vaccine udviklet specifikt mod den sydafrikanske coronavariant. Det oplyser selskabet sent onsdag aften dansk tid ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sundhedsstyrelsen kan have overestimeret antallet af coronapatienter med 25 procent

Et notat fra Sundhedsstyrelsen sår tvivl om, hvor mange af de patienter, der var indlagt med coronavirus, var indlagt på grund af coronavirus. Det skriver Berlingske.

Ifølge notatet har også patienter, der har været indlagt efter en trafikulykke, eller fordi de skulle føde, talt med i statistikkerne, hvis de er blevet testet positive for coronavirus.

Nordfransk område beordret i weekend-nedlukning

Området omkring den nordfranske by Dunkerque er onsdag blevet underlagt strengere coronarestriktioner i weekenden. Det skriver Reuters.

Israel genåbner 5. april

Den 5. april skal det være slut med nedlukning i Israel. Det sagde landets premierminister, Benjamin Netanyahu, ifølge Reuters onsdag aften.På den dag forventes det, at alle israelere over 16 år er vaccineret.

Allerede søndag begyndte landet så småt at åbne op for butikker. Visse steder som svømmehaller og fitnesscentre fik også lov at åbne for dem, der kunne fremvise et vaccinepas.

Nyvaccinerede ældre spaniere til teaterforestilling

Gran Via-teateret i Madrid havde onsdag aften inviteret 150 nyvaccinerede pensionister og 50 ansatte fra syv forskellige plejehjem i området til forestilling i teatret. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Forestillingen var en enmandsforestilling af den spanske skuespiller Santi Rodriguez.

Merkel frygter tredje bølge i Tyskland

Forbundskansler i Tyskland Angela Merkel udtalte onsdag aften, at de nye varianter af coronavirus kan forårsage en tredje smittebølge. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Merkel og tyske ministerpræsidenter er blevet enige om at forlænge flere af landets coronarestriktioner indtil den 7. marts. Frisører får dog lov at åbne den 1. marts.

- I vil altid kunne finde ulogiske eksempler

Der har været masser af kritik af, at nogle kommuner med meget lav smitte ikke kan få lov at åbne. Og statsministeren erkender, at det ikke nødvendigvis giver mening.

- Man kan ikke lave en hundrede procent logisk genåbning. I vil altid kunne sætte eksempler op over for hinanden, hvor det ikke giver mening.

- Selvom man enkelte steder godt kan leve op til kravene, er det den samlede samfundsaktivitet, vi skal holde nede, siger Mette Frederiksen.

Mette F: Tre grunde til, vi ikke åbner mere

Mette Frederiksen er nu med direkte i 19 Nyhederne på TV 2, hvor hun igen redegør for, hvorfor vi ikke kan åbne mere. Det er der tre årsager til, siger hun:

  • Vi er kun lige på vej ud af vinteren
  • Vi har ikke fået færdigvaccineret gamle og sårbare endnu
  • Den smitsomme variant B117 spreder sig

- Det er derfor, der ikke er plads til en større genåbning. Vi vil ikke løbe den risiko, der vil være forbundet med det, siger hun.

Politisk redaktør: Bemærkelsesværdigt

TV 2's politiske redaktør, Troels Mylenberg, kiggede langt efter nyheder fra statsministerens pressemøde.

- Det er bemærkelsesværdigt, at statsministeren afholder et så langt pressemøde uden at have andet med, end at hun vil tage ejerskab over situationen og sætte ting på plads, siger han.

I formiddag afholdt tre ministre et pressemøde, hvor indholdet af den vedtagne genåbningsplan blev redegjort for. Og havde man set det, var der ikke mange nye informationer her til aften. Men det har åbenbart været vigtigt for hende at vise sig som leder på en så vigtig dag, mener Troels Mylenberg.

- Statsministeren forsøger at sætte skabet, hvor det skal stå. Tale alvoren op og bevidstheden ind. At vi skal holde fast. Det var et budskab uden nyheder, siger han.

Lungeformand er 'meget bekymret'

Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen, er meget bekymret over især én information fra pressemødet - nemlig, at smittede med varianten B117 har 60 procent større risiko for at blive indlagt.

- Det er jo faktisk rigtig rigtig meget.

- Vi krydser bare fingre for, at vi får de vacciner, vi er blevet lovet. Mange af vores medlemmer er vaccineret, men bestemt ikke alle, siger han.

Pressemødet er slut

Efter en time og et kvarters pressemøde afrunder statsministeren fra Spejlsalen på Christiansborg.

- Vi skal bevare epidemikontrol

Statsministeren bliver nu spurgt ind til de store udgifter, der er ved den planlagte udvidelse af testapparatet.

- Fra regeringens side betoner vi, at tests må være et redskab, så vi har epidemikontrol.

- Ingen ved, om vi får behov for at revaccinere folk måske hvert år langt ud i fremtiden. Mutationer kan betyde, at der kan være vacciner, vi ikke kan bruge længere. Derfor er det enormt vigtigt, at vi bevarer kontrollen, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger videre, at det er billigere på langt sigt, at sundhedssystemet ikke bliver overbelastet.

- Når alle i risikozonen er vaccineret, kan vi nærme os noget normalt

Sundhedsministeren bliver spurgt ind til, hvornår man egentlig kan regne med, at alt er normalt igen.

- Det bliver jo først, når vi har vaccineret alle, der kan være i øget risiko, at vi kan nærme os det. Vores håb er, at vi hurtigst muligt kan åbne samfundet sikkert og trygt og så være klar til lokale nedlukninger, siger Magnus Heunicke.

Ullum forsvarer plan for efterskoleåbninger

Spørgsmålet om efterskolerne bliver nu rejst. Især de konservatives leder, Søren Pape Poulsen, har været kritisk over for, at de ikke alle kan åbne, da de er deres 'egne bobler'.

- I det tilfælde, en person fra et område med høj smitte kommer til en efterskole i et område med lav smitte, vil vedkommende kunne tage smitten med ind på skolen, forklarer SSI's direktør, Henrik Ullum.

Han anerkender, at planen for efterskolerne kan fremstå 'ulogisk', men at beregningerne har vist, at det er det, der kan lade sig gøre forsvarligt.

Mette Frederiksen forklarer, hvorfor man følger anbefalinger så tæt

Statsministeren spørges nu ind til, hvorfor der overhovedet skal forhandles med Folketingets partier, når regeringen alligevel vælger at følge ekspertgruppens anbefalinger.

- Det er vigtigt for os at have et så bredt politisk samarbejde som muligt. Vi har fået en ekspertgruppe til at lave en rækkefølge for genåbningen, og på baggrund af den beder vi folk om at regne på, hvad der er plads til.

- Det er klart, at det politiske rum bliver mindre, når der er så meget ekspertviden inde over. Men det synes jeg ikke gør noget, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen håber på mere genåbning efter påske

Regeringen regner med at begynde at få langt flere vacciner fra påske, og hvis vi samtidig holder smitten nede, vil det give anledning til mere genåbning.

- Tidsplanen er svær at spå om, da den britiske mutation uanset hvad vil sprede sig. Men når vi for alvor kommer i gang med at vaccinere rigtigt mange, så kan det give anledning til mere, siger Mette Frederiksen.

Mette F: Bedre forudsætninger end sidste år

Mette Frederiksen bliver spurgt ind til tidsplanen for genåbningen på længere sigt, ikke mindst fordi det tog meget lang tid sidste forår.

- Forudsætningerne sidste år var helt anderledes. Vi havde ikke prøvet det før, og der var ikke noget fagligt grundlag. Nu står vi et andet sted, siger statsministeren.

Med ekspertgruppens begregninger i ryggen har regeringen ifølge hende 'et langt bedre afsæt'.

Brostrøm beklager problemer med vaccinebooking

Søren Brostrøm bliver nu spurgt ind til systemet for at booke tider til vacciner. Systemet har fået kritik for at være for kompliceret for især ældre borgere.

- Det bliver der arbejdet hårdt på, lover Sundhedsstyrelsens direktør.

Han fortæller, at han er meget ked af de problemer, der har været.

Mette Frederiksen: - Vi løber en risiko - flere vil blive syge og indlagt

Statsministeren åbner nu for spørgsmål fra journalister. Første spørgsmål går på, om man med genåbningen helt har opgivet forsigtighedsprincippet.

- Når vi trods stigende smitte alligevel vælger at genåbne, så er det fordi, vi har været i gang i et år nu, og nedlukningen begynder at gøre rigtigt ondt.

- Men det er en risiko. Genåbningen kommer med en pris. Flere mennesker vil blive syge og indlagt, siger Mette Frederiksen.