Coronavirus

- Hvis vi skal kunne overleve, skal vi åbne mandag, lyder det fra butiksejer

En stormagasinkæde synes, det er konkurrenceforvridende, at kun mindre forretninger står til at åbne.

Mandag aften præsenterede regeringens indsatsgruppe sine anbefalinger til en genåbning af landet. De bød blandt andet på, at forretninger – såkaldte udvalgsvarebutikker – på under 5000 kvadratmeter igen kan åbne.

Og selvom det kun er anbefalinger, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at man kommer til at lytte til rådene.

I Geppels Legetøj på gågaden i Nykøbing Sjælland er man klar til at tage imod kunder – selvom man beder folk om kun at komme én person per husstand.

Indehaver Andreas Hyttel Schrøder fortæller, at man stadig kan bytte de julegaver, som nogle børn er brændt inde med.

Han har dog et håb til dem, der skal bytte gaver – og det er, at de bytter og ikke kræver pengene tilbage.

- Vi vil gerne appellere til, at folk ikke skal have noget retur, for vi har ikke ret meget tilbage på kistebunden, siger Andreas Hyttel Schrøder.

- Har ikke flere likvider

For Kasper Kristoffersen, der er indehaver af Intersport i Frederiksværk, kommer udsigten til genåbningen lige på grænsen af, hvad hans økonomi kan holde til.

- Hvis vi skal kunne overleve, skal vi åbne mandag. Vi har en bundlinje, hvor vi har brug for, der kommer penge ind, siger han.

- Vi har ikke flere likvider.

Magasin: - Voldsomt konkurrenceforvridende

Indkøbscentre er ikke omfattet af anbefalingerne til en genåbning.

Peter Fabricius er økonomidirektør i Magasin, og han havde gerne set, at hele detailhandlen bliver åbnet på en gang.

- Der sker jo det, at kunderne stimler sammen der, hvor der er åbent. Jeg tror, at det er en fejlslutning, at man begrænser smitten ved ikke at åbne det hele – især efter en så lang nedlukning, vi har haft, siger han.

Han peger også på, at det er ”voldsomt konkurrenceforvridende”.

- Vi får ikke de samme vilkår at handle på, og jeg har endnu ikke modtaget dokumentation for, at der er yderligere smitte hos os, lyder det fra Peter Fabricius.

Men kan du ikke se, at det er nemmere at holde øje med, hvor mange der er i en forretning på 100 kvadratmeter fremfor et af jeres stormagasiner?

- Det kan lyde paradoksalt, men det er det modsatte, der er tilfældet. Vi ved præcis, hvor mange kunder, der er i vores forretninger. Vores vagter har en app, hvor de kan se, hvor mange kunder der er i butikken, vi har brede gange, og vi har guides, der kan styre flowet hos de handlende.