Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad var status? Mandag blev der registreret 450 nye smittede. Positivprocenten er på 0,42 procent.

 

USA runder en halv million coronaofre

USA har nu rundet 500.000 coronarelaterede dødsfald. Det viser data fra Johns Hopkins University, som følger pandemien tæt.

Landet har haft over 28 millioner smittede, siden pandemien brød ud for et år siden.

SF glæder sig over mulighed for åbne butikker

SF's finansordfører, Jacob Mark, glæder sig over, at mange danske butikker måske kan få lov at åbne. Det er en del af en række vurderinger, som en indsatsgruppe har leveret til regeringen på baggrund af en ekspertgruppes beregninger.

Indsatsgruppen indstiller på nationalt niveau, at butikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke butikker i storcentre.

Genåbning af liberale serviceerhverv anbefales på Bornholm

På Bornholm anbefaler regeringens indsatsgruppe, at alle klassetrin genåbnes med to ugentlige tests af lærere og elever/studerende på ungdoms- og voksenuddannelserne. 

På Bornholm indstiller ekspertgruppen også til at forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti personer.

Ekspertgruppen anbefaler også, at liberale serviceerhverv genåbnes med krav om mundbind, og krav om fremvisning eller dokumentation for en negativ test eller gennemført vaccinationsforløb for kunderne. 

Elever i 9.- og 10.-klasse kan komme tilbage i skole i tre regioner

Samtidig ser Heunicke positivt på muligheden for at de ældste elever i 9. og 10.-klasserne i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm kan komme tilbage i skolerne i den kommende tid. 

Indsatsgruppen indstiller for landsdelene Vestjylland og Nordjylland, at:

  • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 pct. fremmøde under forudsætning af test 2 gange om ugen.
  • Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsministeren: Butikker kan åbne landsdækkende de kommende uger

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger til DR, at en stor del af butikkerne kan åbne landsdækkende de kommende uger på baggrund af en corona-ekspertgruppes beregninger. 

- Når det drejer sig om en stor del af butikkerne, er der også godt nyt fra myndighederne og ekspertgruppen. Der vurderer man, at man kan lave en landsdækkende åbning.Sundhedsmyndighederne og indsatsgruppen indstiller på nationalt niveau, at udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. 

Pfizer-vaccine reducerer risiko for indlæggelse med 85 procent

Nye forskningsresultater viser, at Pfizer/BioNTech-vaccinen reducerer risikoen for at blive indlagt på et hospital med coronavirus med 85 procent efter anden dose, og at AstraZeneca-vaccinen reducerer risikoen for at blive indlagt med 94 procent. Det skriver The Guardian. Det er universiteter i Skotland samt skotske sundhedsmyndigheder, som står bag forskningen. 

Flere daginstitutioner ramt af britisk mutation

Den britiske coronavariant B117 er også blevet identificeret på en daginstitution i København og Helsingør. Det skriver TV 2 Lorry. 

B117-udbrud lukker børnehave i Sorø

Torsdag i sidste uge lukkede to ud af fire stuer i børnehaven Villa Villakulla i Pedersborg ved Sorø, fordi en ansat havde coronasymptomer. Men fra mandag er hele daginstitutionen lukket i en uge, fordi den ansatte er smittet med virusvarianten B117.

Det skriver TV2 Øst.

Nu er tre andre ansatte og to børn også testet positive for coronavirus, flere af dem med B117.

Danske Regioner letter bestilling af vaccinetid

Fremover, når de vaccineinviterede borgere skal bestille tid til at få coronavaccinen, vil den første ledige tid i nærheden automatisk dukke op på hjemmesiden i modsætningen til i dag. Det oplyser Danske Regioner, som står bag bookingsystemet på vaccine.dk.

Johnson fremlægger plan - 17. maj vil restauranter tidligst åbne

Storbritanniens premierminister Boris Johnson har i det britiske parlament fremlagt en genåbningsplan i fire etaper. 

  • Fra 8. marts vil elever og studerende vende tilbage til skoler, gymnasier og videregående uddannelser
  • Fra 29. marts vil udendørsforsamlinger for enten seks personer eller to forskellige hjem igen kunne mødes. Samtidig vil sportsaktiviteter som fodbold, golf og tennis igen være muligt
  • Fra 12. april vil butikker, frisører og fitness-centre igen åbne
  • Fra 17. maj vil barer, restauranter, biografer og hoteller genåbne 

Smittestop-app er årsag til tusindvis af testbestillinger

Der er over 93.000 personer, som har angivet smittesporingsappen som årsag, når de har bestilt tid til test, skriver Sundhedsministeriet. 850 personer er herefter testet positiv med covid-19. 

Besøgsrestriktioner ophæves på plejecentre

Kalundborg Kommune har ophævet de skærpede besøgsrestriktioner på plejehjemmene. Lempelsen skyldes primært, at 92 procent af beboerne er færdigvaccineret for mere end en uge siden. Det skriver Sjællandske

Forretning tiltalt for at tilbyde ombytning af julegaver 2. januar

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod selskabet bag forretningen Laura Thomsen Luxury i Silkeborg. Forretningen tilbød ombytning af julegaver 2. januar og overtrådte dermed coronarestriktionerne, lyder det i anklageskriftet.

Dansk Industri: Det haster med plan for genåbning

Det er godt og tiltrængt, at statsministeren nu varsler en samlet plan for en genåbning af samfundet, mener Dansk Industris (DI) administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen.

– Det haster, for i mange brancher tager det flere uger at forberede sig til en genåbning. Det gælder for eksempel oplevelsesindustrien, hvor virksomhederne typisk skal bruge adskillige uger på at ansætte og oplære personale, før de kan åbne, lyder det i en kommentar.

Flertal vil revidere epidemilov til efteråret

Den epidemilov, som tirsdag forventet bliver stemt igennem i Folketinget, skal ses grundigt efter senest til efteråret. Det mener et flertal af partierne på Christiansborg i ellevte time. Partierne mener, at epidemiloven skal revideres senest 15. oktober. Den nuværende epidemilov, som blev vedtaget på bare én dag i marts sidste år umiddelbart efter nedlukningen på grund af coronavirus, ophører 1. marts.

Statsminister løfter lidt af sløret: Genåbning bliver gradvis

Onsdag vil regeringen løfte en del af sløret for, hvad der skal ske efter 1. marts, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Allerede nu står det klart, at det ikke bliver en fuld genåbning. Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

- Nu – hvor smitten er lavere – er det stadig eksperternes entydige vurdering, at der ikke er plads til en fuld genåbning. Og derfor giver det ikke på nuværende tidspunkt mening at regne på de restriktioner, der realistisk set ikke kan lempes 1. marts, skriver statsministeren.

SSI i notat: Britisk mutation er farligere end først antaget

B117 ser ud til at være farligere end de kendte virusvarianter og fører til både flere indlagte og flere døde, fremgår det af et nyt notat fra Statens Serum Institut. Det skriver Jyllands-Posten.

Et af de mest alarmerende fund kommer fra Public Health England, som vurderer B117 til at have en øget dødelighed på 65 procent i forhold til de kendte varianter. 

Den britiske variant, som nu er dominerende herhjemme, sætter sig i følge den engelske rapport også i form af flere indlæggelser - her vurderer Public Health Skotland, at den særlige variant kan betyde 63 procent flere indlæggelser end de virusformer, vi har kendt et års tid.

450 nye smittede det seneste døgn

Der er registreret 450 nye smittede de seneste 24 timer, hvor der er blevet lavet 106.113 prøver.

Det giver en positivprocent på 0,42.

5 personer er døde.

Få det fulde overblik her.

Flertal uden om regeringen vil ændre lov

Et markant flertal uden om regeringen vil have revideret den nye epidemilov senest 15. oktober. Det skriver Finans.dk.

Helt konkret består flertallet af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Helt konkret er det et ændringsforslag fra Venstre, der er opbakning til. 

Sundhedsordfører Stinus Lindgren (RV) siger til Jyllands-Posten, at den ældende lov og derved alle indsatser mod covid-19 ophører 1. marts, så derfor skal der vedtages en ny lov.

- Det er dog også klart, at der stadig er dele, vi skal have skruet på, siger han til avisen.

Afdød britisk folkehelt og coronavelgører begraves lørdag

Sir Tom Moore, den britiske krigsveteran, som indsamlede millioner af pund til det britiske sundhedsvæsen under coronakrisen, bliver begravet lørdag.

Det oplyser hans døtre ifølge Reuters. Tom Moore døde i en alder af 100 år 2. februar, efter at han var blevet smittet med coronavirus.