Forskere på Rigshospitalet undersøger spytprøver som coronatest
Spytprøver som coronatest er også blevet testet i udlandet, hvor resultaterne har været lovende.
Det er formentlig de færreste, som synes, det er behageligt at få lavet en coronatest.
Men måske kan en spytklat i et plastikrør fremover blive en af de metoder, man bruger til at teste for coronavirus. Forskere fra Rigshospitalet er gået i gang med et forsøg, hvor borgere vil blive tilbudt at aflægge både en spytprøve og en hals- og næsepodning, når de skal testes for coronavirus. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Konkret er der tale om en gruppe borgere, der har bestilt tid hos Region Hovedstadens Akutberedskabs Covid-19 testcenter i Valby og Taastrup, som de næste måneders tid vil blive tilbudt at være med i undersøgelsen.
- Formålet med forsøget er at sammenligne følsomheden, testubehag og omkostninger ved spytprøver sammenlignet med hals- og næsepodninger. Fordelen ved spytprøver er, at de er nemme og hurtige at samle uden ubehag for patienterne, siger Tobias Todsen, som er læge ved Afdeling for øre-næse-halskirurgi og audiologi på Rigshospitalet samt medansvarlig for forsøget, i pressemeddelelsen.
Behov for alternative testmetoder
Som et led i genåbningen af det danske samfund vil en omfattende teststrategi være afgørende for at sikre kontrol med pandemien. Derfor skal danskerne vænne sig til at blive testet to gange om ugen, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i sidste uge.
Dermed kan der være behov for alternative testmetoder, der ikke er forbundet med lige så meget ubehag som hals- og næsepodninger, skriver Rigshospitalet.
Forsøget vil i første omgang inkludere 14.000 personer, men på sigt håber forskerne bag at kunne inkludere dobbelt så mange.
- Med denne viden vil myndighederne forhåbentlig bedre kunne planlægge en forskelligartet teststrategi, hvor borgere med symptomer eller nærkontakter til smittede skal testes med høj diagnostisk sikkerhed.
- Og ved massescreening af borgere kan der vælges billigere testmetode med mindre ubehag for at sikre høj tilslutning til testprogrammet, siger Tobias Todsen.
Lovende resultater i udlandet
Både i Storbritannien og i USA har de tidligere i år testet, hvor effektive spytprøver er som coronatest, og i Storbritannien viste et forsøg med over 1000 medarbejdere i sundhedssektoren lovende resultater.
Der var spytprøverne nemlig præcise nok til både at finde coronavirus hos personer med og uden symptomer, skriver BBC. Desuden kunne man samtidig teste spytprøverne for andet virus, blandt andet influenza.
Også det amerikanske tidsskrift JAMA har publiceret resultater fra en række studier med i alt 5900 deltagere. Her viste spytprøverne sig at være 83 procent effektive i forhold til at finde positive coronaprøver og 99 procent effektive i forhold til at identificere negative coronaprøver.
Til sammenligning har et dansk studie vist, at lyntest, der foregår ved en næsepodning, er 70 procent effektive, mens halspodningen, eller pcr-test, forbindes med den højeste sikkerhed.
Derfor vil der være positive tilfælde, som spytprøverne ikke opdager, og som var blevet opdaget af en halspodning, siger den medicinske specialist Dr. Spencer Kroll til Healthline.