Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Sundhedsminister Magnus Heunicke.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Novo Nordisk Fonden vil ruste Danmark til nye pandemier

I foråret donerede Novo Nordisk Fonden 250 millioner kroner til at etablere TestCenter Danmark, og nu er fonden igen klar til at donere penge til at styrke det danske infektionsberedskab, skriver Berlingske.

– Vi vil prøve at etablere et akademisk center i Danmark ved en af vores store uddannelsesinstitutioner, som samarbejder med internationale institutioner med henblik på at få højnet vores akademiske niveau inden for infektionsmedicin, siger formand Lars Rebien Sørensen.

Epidemilov åbner for masseovervågning af danskerne

Med den nye epidemilov, der tirsdag ventes vedtaget i Folketinget, kan sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pålægge eksempelvis fitnesscentre og restauranter, at de skal registrere oplysninger på deres gæster.

Det skriver Jyllands-Posten.

Heunicke kan med loven pålægge nærmest alle typer af virksomheder, foreninger og offentlige institutioner at iværksætte registrering af ansattes, medlemmers og gæsters kontaktoplysninger, personnummer og færden, hvis "det er nødvendigt for at hindre udbredelse af eller smitte med en alment farlig eller samfundskritisk sygdom".

WHO's forskere tvivler på Wuhan som oprindelsessted for covid-19

Et hold af forskere fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som i denne måned afsluttede et besøg i den kinesiske by Wuhan, hvor de skulle lede efter kilden til coronapandemien, indikerer ifølge Politiken, at virus måske ikke har sin oprindelse i Kina som ellers hidtil antaget.

– Vi nævner bevidst ingen specifikke geografiske steder ved navn, men taler i stedet om, hvor virus sandsynligvis er opstået, og det område har vi udvidet til Sydøstasien, siger Thea Kølsen Fischer, der er professor i virusepidemier på KU og var med på WHO–holdet.

Hun fastslår dog, at det er coronavirus oprindelsessted og ikke epidemiens oprindelse, forskerne sår tvivl om.

Katolikker er utilfredse med covid-regler i kæmpekirke

Den store nationale basilika i Bruxelles er med en højde på 89 meter, en længde på 167 meter og en bredde på det bredeste sted på 107,8 meter blandt verdens største kirker.

Så der er plads til en stor menighed.

Det mener Belgiens katolikker også. Derfor er de utilfredse med, at de landsdækkende coronaregler for antal deltagere i en messe også gælder for basilikaen i den belgiske hovedstad.

Coronasikker nichesport hitter under corona

Dansk Disc Golf Union har oplevet en markant stigning i både antallet af medlemmer i klubber, men også gæster på landets discgolf–baner, skriver DR Nyheder.

– Stigningen har været eksplosiv under corona. I 2020 har vi set nye begyndere, familier, ældre, unge – det er alle typer af mennesker, der har vist interesse for sporten. Jeg kan slet ikke få armene ned, siger formand Dennis Thygesen.

Disc golf minder om almindelig golf – bare med en disc i stedet for kølle og bold og en kurv med kæder i stedet for et hul i jorden.

Testudbydere kører forgæves til skoler og plejecentre

Flere lærere, pædagoger, sosu’er og andre kommunale medarbejdere springer de ugentlige kviktests over. Det skriver Politiken

Således oplevede testpersonale i Syddanmark 741 gange på to uger i februar, at ingen mødte op på teststedet.

I mere end hver fjerde tilfælde dukker der ingen mennesker op, når den private testudbyder Carelink ankommer med en testbil og testpersonale til en vuggestue, børnehave, et bosted eller et plejecenter.

New York Times markerer ny kedelig amerikansk milepæl

USA nærmer sig en halv million coronarelaterede dødsfald, og det har den amerikanske avis New York Times markeret på dagens avisforside. 

Hver prik repræsenterer et coronarelateret dødsfald.

Det Hvide Hus vil ligelides i den forbindelse holde en mindeceremoni, skriver Reuters. De konkrete planer er dog ikke lagt frem endnu, lyder det.

Skånsom lyntest vil være klar senest om to uger

Det vil snart være den nye, mere skånsomme næsepodningstest, der vil blive brugt ved lyntest for coronavirus.

- Vi kan med to ugers varsel bede de private udbydere af lyntest om at skifte til de nye næsepodningstest. Det gjorde vi torsdag, og det betyder, at de senest vil blive taget i brug hos de private udbydere i slutningen af uge 9.

Det siger Dorte Christensen, vicedirektør i Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland, der forhandler med de private testudbydere på vegne af de fem regioner.

Institution i Odsherred lukker i en uge efter coronasmitte

Odsherred Kommune har det laveste smittetryk øst for Storebælt, skriver TV2 Øst, men lørdag morgen blev der fundet et nyt tilfælde af coronasmitte i daginstitutionen Bevægelseshaven i Hørve.

Som konsekvens er hele institutionen lukket, og samtlige ansatte og 140 børn er sendt hjem med en opfordring om at lade sig teste.

Politi rydder plads for corona-aktivister i Amsterdam

Hollandsk politi måtte anvende magt for at fjerne aktivisterne fra Museumspladsen.

Politiet i Amsterdam i Holland har med magt ryddet Museumspladsen i byen for aktivister, skriver Reuters. Pladsen er kendt som et sted, hvor aktivister, der er imod coronanedlukningen, samles.

De ignorerede påbud om at forlade pladsen, da der i henhold til nedlukningen er restriktioner mod at samles. Det pludselige skifte i vejret, hvor solen i løbet af dagen kom frem, fik mange til at drage til pladsen, men det blev altså for meget for ordensmagten.

Stor interesse for job som kviktester

I takt med at kommunerne skal håndtere flere og flere coronatest, har Vordingborg Kommune slået et stillingsopslag op, som har fået stor interesse. Det skriver TV 2 ØST.

Der er mange unge ansøgere til stillingen. Jobopslaget fik på 36 timer 75 ansøgninger, oplyser projektleder Ulla Borup Hemmingsen, der står for ansættelserne til det nye kviktest-korps i Vordingborg Kommune.

Samtidig fortæller hun, at det især er unge, der står midt i et sabbatår med forliste rejseplaner, der viser samfundssind ved at søge job som kviktestere. Derudover har også en del fagudlærte pensionister søgt jobbet. 

Butikskæder presser på for genåbning

Flere af Danmarks største butikskæder presser nu på for at få åbnet butikkerne igen, skriver Børsen.

Det drejer sig blandt andet om Elgiganten, Jysk, Bauhaus, Bog & Idé, der ifølge avisen har været til møde med departementscheferne i Ehvervs- Justitsministeriet, hvor de har givet udtryk for deres frustration over restriktionerne. 

Kæderne undrer sig over, at dørene stadig skal holdes lukket, selv om smittetallene for coronavirussen er faldet drastisk siden nedlukningen i december.

Kun få tider til vaccination i Region Sjælland

Regionen Sjælland beder om tålmodighed fra borgere, der ønsker at blive vaccineret. Det skriver TV 2 LORRY.

1000 ud af 16.000 borgere i gruppe fem, som bor i Region Sjælland, er blevet vaccineret – nu er regionen ved at løbe tør for tider.

Således er alle tider søndag reserveret, mens der kun er få ledige tider tilbage i den kommende uge.

I løbet af det seneste døgn er der blevet booket 5500 vaccinationstider.

- Hvis borgere ikke kan få en tid lige nu, vil vi gerne opfordre dem til at være tålmodige – vi vaccinerer dem så hurtigt som overhovedet muligt, i takt med at vi får leveret vaccinerne fra Statens Serum Institut, siger Hanne Schjønning, der funktionschef for Det nære sundhedsvæsen og driftsansvarlig for teststederne i Region Sjælland.

Politi anbefaler borgere at finde alternativer til populært udflugtsmål

Sydøstjyllands Politi sender en kraftig anbefaling om, at borgerne skal finde alternativer til det populære udflugtsmål Den Genfundne Bro i Brædstrup nordvest for Horsens.

Betjente er til stede i området, hvor der er "mange mennesker", for at sikre, at coronarestriktionerne bliver overholdt. 

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra politiet.

Amerikanerne skal forberede sig på at bære masker i 2022, forudser Fauci

Arkiv.

Den amerikanske topsundhedsrådgiver og leder af USA's Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, Anthony Fauci, mener, at amerikanerne skal forberede sig på at bære masker helt frem til og med 2022. Det siger han i et interview til CNN, skriver Reuters. 

1 ud af 20 i Danmark har påbegyndt vaccination mod covid-19

10.671 mennesker har fået første stik med en vaccine mod covid-19 siden lørdag. Dermed har nu i alt 310.006 påbegyndt vaccinationsprocessen mod coronavirus. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Det svarer til at 1 ud af 20 danskere nu har påbegyndt vaccinationen. Ud af dem er cirka 57 procent færdigvaccinerede.

Pressede børn afviser tilbud om nødundervisning på grund af stigmatisering

Flere organisationer oplever, at børn og unge, der er ramt på trivslen, afviser tilbud om nødundervisning, fordi de frygter at blive udstillet og set som svage. Det skriver Dagbladet Information.

Avisen har blandt andre talt med Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA. Hun oplyser, at problemet stiller forældrene i en svær situation.

- Skal de holde børnene hjemme, så de ikke føler sig anderledes, eller skal man tvinge dem afsted?, spørger hun.

Britisk coronavariant er dominerende i Danmark

Den britiske variant er nu dominerende i Danmark, bekræfter tal fra SSI. Varianten udgør 57 procent af de positive prøver, som hidtil er analyseret i uge 7. Allerede sidste uge blev den britiske coronavariant dominerende i Danmark.

Magnus Heuniske varsler regional genåbning

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver på Facebook, at en kommende genåbning vil være forskellig fra område til område.

- Vi skal forberede os på, at noget af genåbningen bliver landsdækkende, og andet bliver regionalt. Og så skal vi være klar til hurtige lokale nedlukninger, skriver han på Facebook.

Blå himmel her på min løbetur. Foråret er på vej, og jeg glæder mig til at modtage eksperternes udregninger af, hvad vi...

Posted by Magnus Heunicke on Sunday, February 21, 2021