Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Arkiv.

Livebloggen opdateres ikke længere. 

TV 2 giver dig her seneste nyt om coronavirus fra ind- og udland.

Hvad sker der? Mandag lukker alle skoler og daginstitutioner i Kolding, efter at smittetallet er steget. Kommunen opfordrer til, at børn ned til ét år bliver testet for coronavirus

Hvad er status? Der er bekræftet 552 smittede med coronavirus det seneste døgn. Se alle de nyeste tal her.

Danmark kræver passageroplysninger fra flyselskaber

Fra på onsdag skal luftfartsselskaber senest tre timer efter ankomst til Danmark kunne videregive passageroplysninger til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse fredag aften. 

De oplysninger som myndighederne skal have er oplysninger om passagerer og besætningsmedlemmers navn, telefonnummer og fly- og pladsnummer til Styrelsen for Patientsikkerhed. Oplysningerne skal anvendes i forbindelse med smitteopsporingsindsatsen.

Nye regler for pendlere fra Danmark til Tyskland

Fra mandag den 22. februar skal grænsependlere fremvise en maksimum 72 timer gammel negativ coronatest, når man skal ind i Tyskland fra Danmark. Det skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

Hurtigtest ikke kontrolleret af myndigheder

Hverken uafhængige fagfolk eller myndigheder har vurderet, om sikkerheden ved flere millioner af lyntest med podning forrest i næsen, som Danmark har bestilt, er så sikre, som producenten hævder.

Det skriver Politiken.

Onsdag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at Danmark har købt 10 millioner af en ny type lyntest. Ifølge Politiken er der dog tale om 20 millioner.

De nye lyntest skal kun to-tre centimeter op i næsen.

Stormagter giver vaccinemilliarder til u-lande

G7, der består af USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada, har forpligtet sig til at bidrage med i alt 7,5 milliarder dollar for at sikre vaccination af borgere i verdens fattigste lande, skriver AFP ifølge Ritzau. Det svarer til 45 milliarder kroner. 

Landene er nået til enighed ved et G7–møde fredag.

En person er anholdt til demonstration i Odense

En person er blevet anholdt for overtrædelse af fyrværkerilovgivningen i forbindelse med en demonstration mod coronanedlukningen i Odense fredag aften. Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2. 

Milan Hock Nielsen, vagtchef ved Fyns Politi, fortæller, at politiet følger demonstrationen tæt. 

- Der er blevet fyret fyrværkeri af, og vi prøver at finde dem, der gør det, siger han og fortæller, at den anholdte ikke er den eneste, der mistænkes for at have antændt fyrværkeri.

Der er omkring 120 demonstranter til stede. Den skal efter planen slutte klokken 20.

Vaccinedirektør håber, at myndigheder slækker på opbevaringskrav

Pfizer og BioNTech har bedt den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om at slække på kravene til, hvordan deres vaccine opbevares.

I stedet for at opbevare den på temperaturer mellem -60 og -80 grader, kan den i en periode op til to uger opbevares på temperaturer mellem -15 og -25 grader.

Det kan gøre det nemmere at håndtere vaccinen, hvis den alligevel ikke behøver blive opbevaret så koldt, som retningslinjerne hidtil har angivet, fortæller Ugur Sahin, stifter og administrerende direktør i det tyske selskab BioNTech.

Markant stigning i henvendelser til misbrugstelefon fra pårørende

Markant flere har kontaktet Alkolinjen, der er en rådgivningstelefon, i de første fem uger af 2021 sammenlignet med samme periode året før. Det skriver DR

I år har Alkolinjen fået 216 henvendelser i perioden. Sidste år var antallet 85. Det tyder på, at coronanedlukningen og dermed det faktum, at mange har tilbragt mere tid i hjemmet end sædvanligt, har gjort, at flere pårørende har opdaget usunde forhold til alkohol. 

- Vi er i en tid, hvor vi er rigtig meget sammen som familie, og så kan det blive hårdt, hvis der er et alkoholproblem. På den måde har det været anledningen til, at de pårørende har sagt ’nu er det nok’, siger Bjarne Stenger, leder af Alkolinjen, til DR.  

I hele 2020 fik Alkolinjen dobbelt så mange henvendelser som i 2019.

Vaccineplanen er opdateret

Sundhedsstyrelsen har fredag aften opdateret sin vaccinekalender.

Her skriver styrelsen, at de vacciner som Danmark har til rådighed først og fremmest blive brugt til vaccinere personer over 85 år og personer, som er 65 år eller ældre, der modtager praktisk hjælp og personlig pleje i deres hjem.

Sundhedsstyrelsens forventning er, at alle på 85 år eller ældre, vil have modtaget første stik i løbet af uge 8.

SF genovervejer åbning 1. marts

Efter smitteudbruddet og den følgende nedlukning i Kolding, vil SF genoverveje sin holdning til, at der skal åbnes yderligere 1. marts. Det skriver SFs formand Pia Olsen Dyhr på Twitter.

SF har ellers - sammen med Venstre - presset på for en genåbning i marts.

Flere grænseovergange lukkes

Regeringen lukker 13 grænseovergange ved den dansk-tyske grænse efter stigende smitte i Flensborg. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse

De 13 grænseovergange, der nu lukker er:

 • Siltoft
 • Bettenæs
 • Rudbøl
 • Møllehus
 • Vindtved
 • Beierskro
 • Bøgelhus
 • Sofiedal
 • Vilmkær
 • Haraldsdalsvej
 • Rønsdam
 • Madeskov
 • Sønderborg – Langballigau

Ny coronavariant fundet hos 61 borgere

Den seneste måned er der fundet 61 tilfælde af den netop opdagede coronavariant B1525 i Danmark, oplyser Statens Serum Institut ifølge Ritzau.

Varianten består blandt andet af mutationen E484K, som giver nedsat følsomhed for antistoffer. Der er dog ikke tegn på, at mutationen giver øget smitsomhed.

Det var Norge, der torsdag oplyste, at varianten var fundet i Danmark. Norge har også selv fundet smittede med varianten, der blandt andet også er fundet i Storbritannien.

Kommunaldirektør regner med otte nye testcentre

I Kolding håber man på otte nye testfaciliteter næste uge. Det var udmeldingen fra Thomas Boe, kommunaldirektør i Kolding Kommune, på et netop overstået doorstep foran Kolding rådhus. 

- Vi bakker op om anbefalingen om at lade os alle teste. Vi har to faste testcentre, men vi har arbejdet med regionen om at få flere testmuligheder til Kolding. Den øvelse er vi ikke færdige med på nuværende tidspunkt.

- Jeg regner med, at vi senest i morgen kan melde otte steder ud, hvor der kan blive testet. Så vil der kunne blive lavet 10.000 test hver dag, siger Thomas Boe.

Udmeldingen kommer efter, at sundhedsmyndighederne lukker ned for daginstitutioner og skoler i postnummeret 6000 i Kolding efter et smitteudbrud. Der er tale om 28 daginstitutioner og 15 skoler.

Kommunaldirektøren siger, at med en ny forhøjet testkapacitet vil alle borgere i den nedlukkede kommune kunne blive testet i løbet af en uge, da der er 60.000 borgere i området.

Alle daginstitutioner og skoler i Kolding lukker

Sundhedsmyndighederne har sammen med Kolding Kommune besluttet af lukke alle daginstitutioner og skoler fra mandag i Kolding fra mandag. De vil være lukket resten af februar måned. 

Det sker efter en markant stigning i smitteudviklingen. 

Læs mere her

Brostrøm: Det skrider fremad med vaccinerne

Over en kvart million har nu fået første vaccinedosis mod coronavirus, og omkring 168.000 er færdigvaccineret per 15. februar.

Det glæder Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, fortæller han i en pressemeddelelse.

– Vaccinationsindsatsen skrider fremad. Som jeg har understreget før, er vores primære fokus at få vaccineret de ældste og mest sårbare i vores samfund, da de er særligt udsatte, hvis de smittes med ny coronavirus.

– Derfor er det også rigtig godt, at vi nu mere detaljeret kan følge med i vaccinationsfremgangen af disse grupper, siger Brostrøm i en pressemeddelelsen.

Landets højeste smittetryk findes i Kolding

Kolding Kommune har nu landets højeste smittetryk, viser de seneste tal fra Statens Serum Insittut. Torsdag var kommunen på en andenplads over kommuner med de højeste incidenstal, og er kravlet op på listen hurtigt den sidste uge. 

Den store stigning i smittetal menes at kunne spores tilbage til en mor og to børn, der blev testet positive for halvanden uge siden.

285.408 har fået første vaccinestik

285.408 har fået deres første vaccinestik, viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI). 

Det betyder, at 4,9 procent af den danske befolkning er gået i gang med vaccinationen. 

173.623 er færdigvaccineret. 

Få det fulde vaccineoverblik her

552 smittet med coronavirus det seneste døgn

Der er bekræftet 552 smittede med coronavirus siden i går. Det viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Der er 264 indlagte, det er fem færre indlæggelser siden i går. Otte er døde med coronavirus. 

Få et fuldt overblik over de seneste coronatal her

Pandemi koster 25 procent af verdens bnp på fem år, vurderer dansk professor

Lokale besøgende går torsdag en tur under de nyudsprungne kirsebærtræer i Taipei i Taiwan. Det er en årlig attraktion, som normalt tiltrækker turister fra andre lande.

Når den endelig regning fra coronaudbruddet er gjort op, vil den koste, hvad der svarer til 25 procent af hele verdens bruttonationalprodukt, bnp, på et år.

Det viser en regning som professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS) har lavet.

Det skriver Børsen

– Det rammer især befolkningerne i udviklingslandene og i de nye økonomier. I Afrika, i Sydamerika og i de store turistøkonomier i blandt andet Asien, siger han.

Ny coronavariant kan måske ikke fanges af PCR-test

Den nye coronavariant FIN–796H, som er fundet i Finland, kan måske ikke findes ved PCR–test, skriver Jyllands-Posten

Varianten kan ikke fanges af mindst en af de WHO-godkendte pcr-test, da den har ændret ved området, hvor PCR–testen søger efter virus, oplyser forsker.

Det var Instituttet for Biomedicin ved Helsinki Universitet, der torsdag oplyste, at Finland har fundet en ny virusvariant, som består af mutationer fra den britiske og sydafrikanske variant. 

Mødre fra Kolding reagerer på, at deres børn opfordres til at blive testet

- Jeg synes, det er en god ide at lade børnene teste

Sådan lyder det fra Majbritt Søgaard Nilsson, der er selvstændig og mor til en fire måneder gammel baby. 

Kolding Kommune har fredag opfodret til, at børn ned til et-års-alderen skal testes. Det sker som en konsekvens af, at smittetallet er steget kraftigt i kommunen - især blandt kommunens yngste. 

TV 2 har været på gaden i Kolding og spurgt forældre, hvordan de har det med at lade deres børn teste. Og de er alle forstående over for tiltaget.