Dagens overblik: Kolding har indtaget træls førsteplads - så nu lukker skolerne

16x9
Brændkjærskolen og Koldings andre skoler må lukke. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark

B117 har fĂĄet overtaget i Danmark, forĂĄret lurer i weekenden, og efter en succesfuld Mars-landing rev en tilfreds NASA-chef i dag plan B itu.

Efter den måske værste vinterstorm i Texas' historie er senator - og måske kommende præsidentkandidat - Ted Cruz havnet i stormvejr.

Men vi bliver i Danmark, hvor 13 grænseovergange til Tyskland nu skal lukkes på grund af stigende coronasmitte i Flensborg.

Her er dagens overblik:

Alle skoler lukker i Kolding

Munkevængets Skole i Kolding er tømt for børn i hvert fald indtil 1. marts.
Munkevængets Skole i Kolding er tømt for børn i hvert fald indtil 1. marts. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark

Kolding har overhalet Ishøj og er nu den kommune i landet med det højeste incidenstal – altså flest smittede med coronavirus per 100.000 indbyggere den seneste uge. Tallet i Ishøj er 205,6 og i Kolding 251,6.

I dag tog regeringen sĂĄ konsekvensen og gav ordre til at lukke alle skoler og daginstitutioner i Kolding fra pĂĄ mandag. En beslutning, der undrer byens borgmester.

Lukningen gælder foreløbig til og med 28. februar. Samtidig opfordres alle over 12 år i Kolding til at lade sig teste.

B117 har overtaget i Danmark

Over halvdelen af sekventerede prøver vil nu være positiv for B117, vurderer indsatsgruppe.
Over halvdelen af sekventerede prøver vil nu være positiv for B117, vurderer indsatsgruppe. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Myndighederne har længe forventet, at den britiske mutation B117 ville blive den dominerende coronavariant herhjemme i midt- eller slutfebruar. Og nu er det altså sket.

Det vurderer Indsatsgruppen for Covid-19 Håndtering i sin seneste rapport, og dermed ”forventes det fremadrettet at se stigende smittetal drevet af det højere kontakttal for B117 på trods af de nuværende restriktioner”.

Og i samme kategori: Dagens smittetal er 552, og det kan ifølge professor Hans Jørn Kolmos indikere, at ”vi er på vej mod en ny top”.

Men så er det godt, at vi da kan glæde os over udsigten til varmere vejr:

Fra minus 20 til plus 13

Ligesom sidste weekend kan vi se frem til sol de kommende dage - og med endnu højere temperaturer.
Ligesom sidste weekend kan vi se frem til sol de kommende dage - og med endnu højere temperaturer. Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Efter hvad der føles som cirka én uges intens vinter, gør foråret nu klar til at ondulere vintervejret ret så eftertrykkeligt.

Vinteren præsterede ellers ganske imponerende minus 20,7 grader, hvor det var koldest, for blot en uge siden.

Men i dag satte foråret sit første præcise stød ind med 10,1 grader i Sønderjylland og leverede vinterens foreløbig højeste temperatur.

Og der er flere slag i vente for en groggy vinter, for i weekenden lancerer foråret et dundrende nyt knockout-forsøg: 8-12 grader flere steder lørdag og helt op til 13 grader søndag. It's Rama Dama Ding Dong Time!

Ambassadør under anklage

Carla Sands forlod posten som ambassadør i Danmark i januar og bor i Pennsylvania.
Carla Sands forlod posten som ambassadør i Danmark i januar og bor i Pennsylvania. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Carla Sands har brudt amerikansk lov, mens hun var ambassadør i Danmark. Det skriver det amerikanske medie Politico på baggrund af en indberetning fra det føderale kontrolorgan Office of Special Counsel (OSC).

OSC anklager Carla Sands for at have ført valgkamp for Donald Trump og kritiseret hans rivaler fra ambassadens officielle Twitter-profil. Det er i strid med amerikansk lov, fordi ambassadører arbejder for alle amerikanske borgere og derfor ikke må være partipolitiske.

Den tidligere ambassadørs advokater skriver i et svar til OSC, at de er uenige i de "juridiske analyser og konklusioner".

Er der liv pĂĄ Mars?

NASA opererer altid med to planer. Denne gang blev der ikke brug for plan B til Thomas Zurbuchens store fornøjelse.
NASA opererer altid med to planer. Denne gang blev der ikke brug for plan B til Thomas Zurbuchens store fornøjelse. Foto: Nasa/bill Ingalls / Ritzau Scanpix

- Nu kan vi gøre sådan her med plan B, sagde forskningschef Thomas Zurbuchen i dag på et pressemøde og rev papiret med NASA's nødstrategi itu.

Et sandt tv-øjeblik. Og sådan et skabte NASA i dén grad også torsdag aften, da rumkøretøjet Perseverance efter syv minutters nervepirrende indflyvning landede sikkert på Mars.

Mars-missioner har kun en succesrate på 40 procent, så den store glæde dagen derpå må siges at være forståelig. Nu skal rumrobotten så i gang med arbejdet.

Den skal over de næste mange år forsøge at kaste lys over en række ubesvarede spørgsmål – blandt andet om der er eller har været liv på Mars. Den skal også tage prøver, som man håber på et tidspunkt at kunne hente tilbage til Jorden.

***

Det var dagens overblik på en dag, hvor USA formelt vendte tilbage til Paris-aftalen, og hvor Naturstyrelsen foreslog at sætte elge fri i den nordsjællandske natur.

God weekend!