Nyheder

Paludan og Mimi Jakobsen i retten mod hinanden

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Partistifter af Stram Kurs, Rasmus Paludan, og tidligere partileder Mimi Jakobsen var i Københavns Byret, hvor de har sagsøgt hinanden for kommentarer i det offentlige rum.

Dom i sagen om fire uger

Der vil først falde dom i sagen om fire uger, altså 18. marts. Det var ellers forventet, at dommen ville falde i dag. Dermed slutter denne liveblog.

Paludans advokat færdig med sin procedure

Jens Hedegaard har afrundet sin procedure. Henrik Høpner har nu en kort kommentar om, at Paludan og Mimi Jakobsen ikke er aktive politikere på samme niveau.

Jens Hedegaard knytter lige kort en kommentar til Henrik Høpners indvendelse.

- Hvis man er levebrødspolitiker og blander sig, så er man politisk aktiv.

Advokat: Derfor er Jakobsens beskyldning værre

Jens Hedegaard argumenterer nu for, at Mimi Jakobsens opslag var en decideret beskyldning.

- Når man siger, at Rasmus Paludan med en vis sikkerhed er nazist, er det en slags udtryk, der nemmere skal nyde beskyttelse end en værdidom.

- Det er ikke bare et skældsord, der ryger ud, men noget, der bunder meget dybere. Derfor udgør det en krænkelse, siger advokaten.

Udvidede rammer i politisk program

Jens Hedegaard understreger, at Aftenshowet i det her tilfælde var et politisk program, som alle partilederne var igennem.

- Derfor må man altså tåle rigtig meget, siger han.

Advokaten gentager, at Paludan reagerede på, at Mimi Jakobsen havde kaldt ham for nazist i flere tilfælde.

- Nazisvin er et skældsord

Rasmus Paludans advokat understreger, at ordet "nazisvin" ikke er en decideret beskyldning.

- Hvis man ser på udtrykket nazisvin, så er det en værdidom, et skældsord. Det er ikke noget, man kan bevise. Det er grundlaget for den vurdering, som retten skal foretage, siger Jens Hedegaard.

Paludans advokat skal nu procedere

Rasmus Paludans advokat, Jens Hedegaard, er nu gået i gang med sin procedure. Hans budskab er, at Paludan skal frifindes, men at Mimi Jakobsen skal dømmes for æreskrænkelser for sit Facebook-opslag.

Han sammenligner sagen med to børnehavebørn, hvor den ene slår den anden i hovedet med en plastikskovl, så slår den anden tilbage, og så løber den første hen til en voksen.

Paludan havde betinget dom fra april

Henrik Høpner appelerer til, at retten vil tage med i sin overvejelse, at Paludan i april 2019 blev idømt 14 dages betinget fængsel i en anden sag.

- Den nye lovovertrædelse bliver jo begået i prøvetiden, og man kan sige, at Paludan burde have vidst, at den dom eksisterede, siger advokaten.

Advokat: Paludans synspunkter minder om nazisme

Henrik Høpner bruger nu tiden på at gentage mange af de pointer, som han fremsatte indledningsvis omkring Rasmus Paludans tidligere udtalelser om især muslimer, der ifølge ham er "meget tæt på nazisme".

- Hvis man erstatter et enkelt ord, muslimer, med et andet ord, jøder, så er det fuldstændig det samme, siger han.

- Skærpende omstændighed

Henrik Høpner mener, at det er en klart skærpende omstændighed, at Rasmus Paludan efter Aftenshowet sagde til Ekstra Bladet, at han "ville have ønsket, at han havde kaldt Mimi Jakobsen noget langt værre".

- Havde han i stedet sagt, at det var løbet af med ham og givet en undskyldning, så havde sagen nok set helt anderledes ud. Måske, måske ikke, siger advokaten.

- Ingen tvivl om, at det er en æreskrænkelse

- Vi må starte med at kigge på ordet nazisvin og se på, om det er en æreskrænkelse. Og selvfølgelig er det det, siger Henrik Høpner.

Han anfører, at ordet "svin" i sig selv er æreskrænkende, og når man så tilføjer nazi, så er der ifølge advokaten "ingen tvivl".

- Det er tifold, måske endda hundredefold værre, siger han.

Mimi Jakobsens advokat starter med procedure

Nu er procedurerne startet. Mimi Jakobsens advokat starter med at sige, at han forlanger en straf mod Paludan for at kalde Mimi Jakobsen nazisvin efter straffelovens paragraf 61.

Henrik Høpner siger, at der ligger en konflikt i sagsøgtes påstand, da Paludan vil frifindes for at sige "nazisvin", men vil have Mimi Jakobsen dømt for at kalde en unavngiven person for åbenlys nazist.

Pause til klokken 13

Der bliver nu afholdt frokostpause frem til klokken 13, hvorefter der vil blive afholdt procedurer og afsagt dom. Vi er naturligvis tilbage med livedækningen til den tid.

Paludan ville gerne have kaldt Mimi Jakobsen noget værre

Paludan bliver nu af Mimi Jakobsens advokat konfronteret med, at han efter 'Aftenshowet' sagde, at han gerne ville have kaldt hende noget værre end "nazisvin", og at skældsordet egentlig "var rimelig mildt".

- Det skal nok passe, at jeg har sagt det, siger han.

Paludan ville 'sætte trumf på' med "nazisvin"

Paludan forklarer, at han var glad for at se, at han endelig var nået ind til Mimi Jakobsen ved at kalde hende nazist.

- Og der siger jeg så "jo, for du er et nazisvin" for at sætte trumf på.

Han siger yderligere, at det var Mimi Jakobsen, der trak debatten ned på det niveau, ikke ham.

- Hun kunne sagtens have spurgt mig ind til ting om vores politik, jeg ville have haft svært ved at svare på. Men der vælger hun så bare at trække nazikortet igen og igen.

- Jeg har faktisk aldrig mødt et menneske, der var mere uforskammet end Mimi Jakobsen

Rasmus Paludan forklarer nu, hvad der præcis førte til, at han kaldte Mimi Jakobsen for "nazisvin":

- Hun starter jo simpelthen med at komme med en lang tilsvining af mig. Det er fuldstændig unødvendigt at sige, at hun ikke kender mig og ikke vil kende mig. Jeg har faktisk aldrig mødt et menneske, der var mere uforskammet end Mimi Jakobsen.

- Jeg troede, at hvis man havde været minister, så måtte man have en vis værdighed, men det har jeg så fundet ud af ikke er tilfældet.

Han forklarer, at da hun gentager sine beskyldninger, blev han meget påvirket af det:

- Én ting er, at du kalder mig åbenlys nazist på Facebook, men nu sidder du fandeme her og gentager det. Det bliver jeg rasende over. Så lad os lave det samme spejl og se, hvor sjovt hun synes, det er.

- Derfor siger jeg, at hun er den person i verden, der minder mig allermest om Adolf Hitler. Det var selvfølgelig en satirisk bemærkning. Det var måske ikke sjovt for Mimi Jakobsen, men det skulle hun måske have tænkt over, før hun kaldte folk for nazister, siger Paludan.

Paludan: Havde ikke planlagt at kalde hende noget

Paludan forklarer, at han ikke inden programmet egentlig vidste, hvad 'Aftenshowet' var for et program. Han fortæller videre, at han ikke på forhånd vidste, at Mimi Jakobsen ville deltage.

- Jeg har ikke planlagt at kalde hende noget som helst. Jeg vidste slet ikke, hvad der skulle ske, fortæller han.

Han siger, at han gav Mimi Jakobsen hånden, men blev affejet af den tidligere minister.

- Det blev jeg selvfølgelig også ked af, fortæller Paludan.

Paludan blev ked af Jakobsens Facebook-opslag

Paludan siger, at han "blev meget ked af" at se Mimi Jakobsens Facebook-opslag, hvor hun omtaler ham som "åbenlys nazist".

- Man skulle tro, at det var løgn. Folk vil gerne dræbe mig på alle mulige måder, og så skal jeg også udsættes for det her, selvom jeg har kæmpet imod nazisme.

Paludan mener ikke at have gjort eller sagt nazistiske ting

Advokat Jens Hedegaard spørger nu direkte Rasmus Paludan om, om han har gjort eller sagt noget, der kan tolkes som nazistisk.

- Det er jeg ikke bekendt med, at jeg har gjort, siger Paludan.

Han fremhæver en sag, hvor han kaldte Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, for 'nazijøde'.

- Der gjorde jeg jo det samme, som jeg gjorde ved Mimi. Han havde kaldt mig nazist, og så får han tilbage af samme skuffe. Så kan han se, hvor sjovt det er, siger Paludan.

Paludan: Jeg er meget ked af at blive kaldt nazist

Paludan forklarer nu, at det var meget ubehageligt for ham, da Mimi Jakobsen kaldte ham for "en åbenlys nazist".

- Det kan godt være, Mimi Jakobsen bliver ked af at blive kaldt nazist. Men hun bliver ikke mere ked af det end mig, siger Rasmus Paludan.

Han forklarer, at han har stor kærlighed til jøder og Israel og tidligere er blevet beskyldt for at være Mossad-agent og blevet kaldt 'jødesvin'.

Paludan: Stram Kurs er ikke nazister

Paludan forklarer, at partiet Stram Kurs går ind for "mest mulig lykke til flest mulige etniske danskere".

- Vi ønsker en så svag stat som muligt, men det fungerer kun, hvis vi har et stærkt sammenhold.

Advokat Jens Hedegaard spørger derefter ind til, om ikke partiet så er meget langt fra den totalitære stat.

- Jeg mener, vi er mest muligt, inden for demokratiets rammer, fra den totalitære stat, siger Paludan.

Paludan understreger desuden, at han aldrig har benægtet holocaust.