GO'

Minoritetskvinder vil aflive myten om jomfruhinden på Youtube og TikTok: - Jeg har skullet passe på noget, som ikke fandtes

“Vil du ikke være sød at tjekke, om jeg er jomfru?”, er et hyppigt stillet spørgsmål til gynækologen.

Da Maria Rokan gik i 8. klasse i en dansk folkeskole, lærte hun i seksualundervisningen, at kvinder havde en såkaldt jomfruhinde, der ville springe under første samleje.

- Jeg fik jo egentlig fortalt, at der er noget fysisk i kroppen, der springer og forsvinder, hvor man fysiologisk går fra at være jomfru til ikke at være det, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Maria Rokan er i en ny kampagne for organisationen 'Søstre mod vold og kontrol' med til at gøre op med myten om, at kvinder har en jomfruhinde.

I dag er hun studerende, og så ved hun, at det, hun lærte, ikke er rigtigt, men for mange minoritetskvinder med kurdisk baggrund som hende selv, lever myten om jomfruhinden stadig.

En myte, som Maria Rokan nu vil gøre op med, blandt andet med videoer på det sociale medie TikTok.

- Det har haft en kæmpe betydning i min opvækst, at jeg har skullet passe på noget, som ikke fandtes, og det vil jeg gerne sige til andre kvinder, lyder det.

Det er et fælles ansvar, at vi taler om det.

Maria Rokan, studerende

For selvom det måske er de færreste etnisk danske unge, som har gjort sig mange tanker om jomfruhinden, er det noget, som fylder meget for unge med muslimsk baggrund i Danmark.

Her forventes det nemlig, at kvinden på bryllupsnatten efterlader en blodplet på lagnet som bevis på, at hendes jomfruhinde er sprunget.

Som en hårelastik med stræk i

En anden kvinde, som ligeledes arbejder på at gøre op med myten om jomfruhinden, er Negin Jaafar, der er gynækolog på Aarhus Universitetshospital.

- Der eksisterer en hyminalrand eller kønskrans, og det er en slimhindefold, der adskiller de ydre kønsorganer fra de indre. Man kan betragte det som en hårelastik med stræk i, men en hinde - lad os slå fast - det eksisterer ikke, forklarer hun.

Hun har selv kurdisk baggrund, og siden 2005 har hun arbejdet med oplysning blandt mellemøstlige kvinder, blandt andet på Youtube.

Negin Jaafar har selv kurdisk baggrund. Hun modtager mange trusler fra det muslimske miljø, når hun som gynækolog forsøger at aflive myten om jomfruhinden.

Her får hun ofte et bestemt spørgsmål:

- Vil du ikke være sød at tjekke, om jeg er jomfru? Mændene er lige så usikre. De er også bange for, de gør noget forkert, at de ikke har gjort hende til en rigtig kvinde. De tror først, samlejet er fuldbyrdet, når der er blod, forklarer hun.

Negin Jaafar nægter at tjekke kvinderne for, om de er jomfruer, og forsøger i stedet at hjælpe dem med information via hendes sider på Youtube og Facebook.

Penetrationen foregår på en tør slimhinde, der gør, at de får små rifter og små blødninger

Negin Jaafar, Gynækolog

Minoritetskvinder bløder oftere

Negin Jaafar oplever ikke kun på de sociale medier, at mødommen fylder mere hos minoritetskvinder sammenlignet med etniske danske kvinder.

- Hver gang jeg har spurgt nogle etnisk danske kvinder ”blødte du ved første samleje?”, har svaret tit været: ”Nej, jeg blødte ikke”, eller ”det kan jeg ikke huske”, men når jeg har spurgt kvinder med min baggrund, så har over 90 procent blødt, forklarer hun.

Negin Jaafar tror selv, at der kan være to grunde til, at langt de fleste muslimske kvinder fortæller, at de bløder.

Nogle er måske nervøse for at fortælle, at de ikke blødte, så de lyver for at bibeholde deres ære, men Negin Jaafar har også en anden teori.

- Jeg tror, at grunden til, at de bløder ved første samleje, er, at de er rigtig nervøse, fordi de skal præstere en blodplet, som gør, at de trækker sig sammen i bækkenbundsmuskulaturen, forklarer hun og fortsætter:

- De er slet ikke klar til den seksuelle part. De bliver ikke våde, og deres slimhinde giver sig ikke. Penetrationen foregår på en tør slimhinde, der gør, at de får små rifter og små blødninger, lyder det.

Jeg får en hel masse billeder af mænds genitalier og kønsorganer

Negin Jaafar, Gynækolog

Får trusler

At blande sig i debatten om jomfruhinden kan have store konsekvenser for kvinder med minoritetsbaggrund som Maria Rokan og Negin Jaafar.

- Jeg får hver dag mails i min indbakke, hvor der står ”du er væmmelig”. Jeg er blevet truet med, at de ville gøre mine børn noget, og jeg får en hel masse billeder af mænds genitalier og kønsorganer, lyder det fra Negin Jaafar.

Derfor blev hun også nervøs på Maria Rokans vegne, da hun så, at hun valgte at stå frem med sin historie.

Hendes nærmeste familie støtter hendes i hendes kamp, men hun er også klar over, at hun kan skade familiens ære i det kurdiske miljø. Men for Maria Rokan er det vigtigt at få aflivet myten om jomfruhinden, og derfor har hun valgt at stå frem:

- Det er vigtigt, at vi taler om det. Det er et fælles ansvar, at vi taler om det. Ikke kun at vi oplever det i det etniske kurdiske miljø, men jeg har også lært det i den danske folkeskole, lyder det.

Se hele interviewet med Maria Rokan og Negin Jaafar i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY