coronavirus

Sådan gik vi fra Jakob til over 200.000 smittede danskere

Danmark har rundet 200.000 coronatilfælde. TV 2 fortæller historien om alle de smittede. Hvordan kunne det komme så vidt?

Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge), Magnus Bjerg (https://nyheder.tv2.dk/profil/magnus-bjerg).

26. februar 2020
Prikken ovenfor er "Patient nul" i Danmark Journalist Jakob Tage Ramlyng var den første dansker, der blev bekræftet som smittet med coronavirus. Han var netop hjemvendt fra en skiferie i Italien, da han fik symptomer. Fra det øjeblik ændrede alt sig.

Sundhedsministeren sagde, at ”vi vil gøre alt, vi kan, for at undgå, at sygdommen spreder sig”. Den mission mislykkedes. For virussen spredte sig hurtigt. Alt, alt for hurtigt.
27. februar
Allerede dagen efter blev den næste smittede fundet. I denne artikel viser vi epidemiens udvikling. Én prik visualiserer én smittet i Danmark. Dem kom der hurtigt mange af.
28. februar
Den tredje smittede var ansat på Aarhus Universitetshospital. Det betød, at 30 personer blev sendt i karantæne. Det var dengang et stort antal og en markant historie. Tallene voksede dog hurtigt få dage senere.
29. februar
1. marts
5. marts
10. marts
Markante restriktioner rammer Danmark På et pressemøde den 11. marts lukkede Mette Frederiksen dele af Danmark ned. Elever, studerende og mange offentligt ansatte blev sendt hjem, mens regeringen ville forbyde forsamlinger på over 100 personer. Det var blot nogle af de tiltag, statsministeren præsenterede.
15. marts
Flere restriktioner og en påmindelse fra dronningen Forsamlingsforbud på ti personer blev indført, fortalte Mette Frederiksen på et pressemøde på dagen, hvor også dronning Margrethe talte til danskerne.
OUH tager imod de første patienter Lisbeth Drasbeck var en af de første coronapatienter, der blev indlagt på Odense Universitetshospital med, hvad hun selv først troede, var en influenza.
Lisbeth Drasbeck nåede at være indlagt i over en måned, hvor hun også kom i respirator. Foto: TV 2/Scanpix
20. marts
25. marts
Plejehjem ramt hårdt trods besøgsforbud Uanset at der var besøgsforbud på plejehjem oplevede Bavne Ager plejehjem i Gilleleje et smitteudbrud. Fem beboere og fire ansatte blev smittet. Udbruddet endte med i alt 13 smittede beboere. 4 døde med coronavirus.
Overlæge død med coronavirus Den 64-årige Karsten Bech var omkring tre uger tidligere kommet hjem fra ferie i Florida. Både han og hans kone var på ferien blevet smittet. Ifølge Avisen Danmark var den medieomtalte overlæge blevet indlagt med vejrtrækningsproblemer, hvorefter han blev lagt i respirator. Karsten Bech var blandt de 104 første danskere, der døde med coronavirus.
1. april
5. april
Kurven knækkede Mette Frederiksen præsenterede planen for genåbningen - blandt de første tilbage var de mindste skoleklasser og børn i daginstitutioner. Blot otte dage senere blev Danmark genåbnet endnu mere på grund af lave smittetal.
10. april
SOSU-assistent blev smittet og døde senere med corona Den 36-årige SOSU-assistent Dennis Sørensen arbejdede på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Han blev konstateret smittet den 14. april. Det var ifølge hospitalet ikke kendt, om Dennis var blevet smittet på arbejdet, men han havde kontakt til coronasmittede patienter. To dage senere døde han.
15. april
20. april
Laveste kontakttal De generelle smittekurver faldt i denne periode. Kontakttallet for coronavirus var i perioden fra den 8. til 23. april helt nede på 0,7. Det blev først set så lavt igen den 5. januar, hvor der imidlertid var nye mutationer, der gav større problemer.
15. april
1. maj
5. maj
Nogle af de første indlagte fik senfølger Da Dan Hessner Larsen var indlagt med coronavirus i april, troede han, at han skulle dø. Så dårligt havde han det. Men selv efter at være udskrevet fra hospitalet havde han svært ved at gå på trapper og mærkede åndenøden komme. Når han gik en tur, måtte han sætte sig for at kunne tale.

5. maj, var han tilbage på hospitalet, for Dan var blandt landets først til blive undersøgt for varige skader på lungerne. Selvom undersøgelserne gav Dan et positivt svar, mærkede han stadig coronaens konsekvenser i kroppen lang tid efter, at coronavirus havde forladt kroppen.
Dan Hessner Larsen. Foto: TV 2
10. maj
Ingen med coronavirus døde denne dag At kurven knækkede, kunne nu ses i dødstallene. 14. maj blev en dag, hvor ingen med coronavirus omkom i Danmark. For første gang i to måneder.
15. maj
Afdeling må lukkes efter smitteudbrud I alt 21 personer - 14 ansatte og 7 patienter - blev henover en uge konstateret smittet - fælles for dem var en tilknytning til urinvejskirurgisk afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle. Det fik afdelingen til at lukke i en tid, hvor sygehusene i regionen ellers var på vej til normal drift.

- Det viser, hvor drilsk sygdommen er, lød det fra lægelig direktør Mads Koch Hansen.
20. maj
25. maj
Lokale udbrud - ansatte i sundhedssektoren hårdt ramt Flere lokale udbrud dukkede op i denne tid. Især i sundhedssektoren. 30 procent af alle smittede i Danmark arbejdede på dette tidspunkt i social- og sundhedssektoren. Men fokus skulle hurtigt flytte sig væk fra hospitalerne og et helt andet stedet hen.
1. juni
5. juni
Hjørring toppede listen Den nordjyske by Hjørring havde denne uge landets højeste smittetal per indbygger. De smittede fra Hjørring, som vi har fremhævet med rødt den uge, kom blandt andet ind på plejehjem.
10. juni
15. juni
I Hjørring blev også en minkbesætning ramt af coronavirus den uge. Regeringen besluttede derfor, at de smittede mink skulle aflives, fordi både smittede mink og mennesker havde en særlig coronamutation, der ikke var set andre steder i Danmark eller i Europa. Minkavler Peter Nielsen var selv smittet, og hans kone gjorde rent på et plejecenter i Sindal, men han håbede, at hans mink ville gå fri.

- Det er en sport og en hobby at lave nogle gode mink. Man går op i det med liv og sjæl. Så det er lidt træls at skulle miste nogle gode stammer. Det vil være forfærdeligt, hvis jeg skulle af med dem, jeg har, sagde minkavler Peter Nielsen.
Minkavler Peter Nielsen. Foto: TV 2
20. juni
25. juni
Rekordfå smittede Med kun 11 nye smittede var den 28. juni rekordlav, hvad angik coronasmitte. Ikke siden 7. marts - hvor langt færre danskere kunne testes - var der så få smittede.
1. juli
5. juli
10. juli
Kun 15 indlagt i Danmark og fest i Bulgarien Det gik også den rigtige vej på hospitalerne: Med blot 15 indlagte var antallet den 11. juli på det laveste, siden regeringen lukkede store dele af Danmark ned fire måneder før. I Danmark handlede en af sommerens store historier om unge, der festede i Sunny Beach i Bulgarien.
Selvom dansegulvet var pakket i Sunny Beach, viste ingen af de danske gæster sig dog at være smittede, da de kom hjem. Foto: TV 2
15. juli
20. juli
25. juli
Smitten brød ud på slagteri Et udbrud tog form på Danish Crown-slagteriet i Ringsted. Den 28. juli var tre konstateret smittet. Det skulle dog blive langt værre.
1. august
Flere smittede i Århus end resten af Danmark På en uge eksploderede smitten i Aarhus. Politiet oprettede hotspots, og der blev indført nye, lokale restriktioner. Flere dage var smittetallene højere i Aarhus end i resten af Danmark. De smittede i Aarhus i den uge er fremhævet med rødt for at vise, hvordan den jyske hovedstad dominerer smittestatistikken denne uge.
5. august
Situationen i Aarhus var da også "særligt bekymrende", fortalte Tyra Grove Krause, afdeingschef i Statens Serum Institut.
10. august
15. august
Slagteri lukket efter massivt udbrud Udbruddet på Danish Crown-slagteriet i Ringsted topppede den 17. august med 163 smittede. Slagteriet lukkede ned allerede 8. august.
20. august
Smitten stiger og stiger blandt de unge Den sidste sommermåned gav et boom i smitten blandt de unge. Af alle smittede på en uge var 48 procent af dem 10-29 år. Det havde konsekvenser.
25. august
- Lige nu kan vi se en stigning i den unge generation. Vi kan se, at de bliver smittet i deres fritid. Vi kan se, at der bliver holdt flere ungdomsfester end tidligere, sagde sundhedsministeren.

Nattelivet blev der hurtigt gjort noget ved.
1. september
5. september
Restriktioner indføres i 18 kommuner København, 16 kommuner i hovedstadsområdet samt Odense blev underlagt restriktioner: Forsamlingsforbuddet gik fra 100 til 50. Barer og restauranter skulle lukke klokken 24.
10. september
15. september
20. september
25. september
Omfattende udbrud sender 1000 elever hjem Lokale udbrud på skoler opstod flere steder, som Køge Handelsskole, der sendte 1000 handelsskoleelever hjem.
1. oktober
5. oktober
10. oktober
15. oktober
Ulovlig saunatur sendte 100 hjem Der opstod andre udbrud på skoler og institutioner - som på Gerlev Idrætshøjskole kostede en saunatur et stort udbrud, og 42 blev smittet. Eleverne trodsede reglen om ikke at mødes på tværs af mindre grupper. Det betød, at 100 elever blev sendt hjem.

- Jeg fortryder helt vildt meget, at jeg gik med i sauna, sagde en af de smittede elever, Vigga Moestrup til TV2 ØST.
Vigga Moestrup blev interviewet via videosamtale fra sin karantæne. Foto: Morten Spuhr, TV 2 ØST
20. oktober
"Corona er tilbage med fuld styrke" Statsministeren præsenterede nye restriktioner, blandt andet et forsamlingsforbud på ti personer og mundbind på offentlige steder. "Coronaen er tilbage med fuld styrke", sagde Mette Frederiksen. Hun uddybede, at det handlede om at undgå, at "endnu voldsommere restriktioner" ville blive nødvendige.
25. oktober
Over 1000 smittede på én dag For første gang rundede Danmark 1000 smittede på et døgn. Det skete den 26. oktober.

- Det er et meget højt tal, der gør indtryk, sagde Kåre Mølbak, daværende direktør i Statens Serum Institut.

Selvom hele Danmark nu oplevede coronavirus, var problemet størst på Vestegnen. 9 ud af 10 af de hårdest ramte kommuner i denne periode lå nemlig dér. Ud af 7502 tilfælde på 7 dage uge tegnede Vestegnen sig for 966 af dem, som vi har fremhævet her. Regeringen oprettede en såkaldt task force for at få styr på problemerne.
1. november
Stort udbrud i Folketinget Coronavirus nåede også indenfor i Folketinget. Det begyndte med Niels Hansen 30. oktober og endte 3. november med Nick Hækkerup, hvis positive prøve sendte en række ministre i isolation. Samlet set blev syv folketingspolitikere testet positive. En række ministre, heriblandt Mette Frederiksen, gik i selvisolation og skulle testes.
Venstres Lars Chr. Lilleholt blev indlagt med vejrtrækningsproblemer og blev behandlet med remdesivir. Foto: Lars Chr. Lilleholts Facebookside
Alle mink skal aflives - Den muterede virus via mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, sagde Mette Frederiksen, da det den 4. november blev fortalt, at alle mink i Danmark derfor skulle aflives.

Kort efter blev Nordjylland underlagt markante restriktioner, og en massetest af alle nordjyder sat i gang.
I dagene efter så nordjyderne døde mink ligge på veje. Foto: Tommas Laursen
5. november
10. november
15. november
Britisk mutation kom til Danmark Den britiske variant - også kaldet B117 - blev fundet for første gang i Danmark. Fire tilfælde samlet i denne uge. B117 skulle senere ændre hele situationen i Danmark.
20. november
25. november
1. december
Ny smitterekord Den 4. december var første dag med over 2000 smittetilfælde. Den farlige rekord blev slået mange gange siden.

To dage senere lukker regeringen 38 kommuner ned. Elever ældre end 4. klasse skulle undervises hjemmefra. Barer, restauranter, cafeer og kulturliv måtte også lukke i de pågældende kommuner.
5. december
Otteårige Naijas lunger klappede sammen Den 7. december blev otteårige Naija Mathiasen testet positiv for coronavirus. Men i januar, mange uger senere, mærkede hun en ubehagelig konsekvens. Hun fik ’Multisystem Inflammatory Syndrom in Children’, også kaldet MIS-C.

Det er en tilstand, som rammer barnet én til seks uger, efter at de har haft et mildt coronaforløb, og som kort fortalt får barnets immunsystem til at angribe kroppens vitale organer. Scanningsbilleder viste, at hun havde sammenklapninger på det nederste af begge sine lunger, fordi hendes immunforsvar havde kørt i så højt et gear, at det havde skadet dem. Også den ene hjerteklap var ramt. Syndromet har indtil nu ramt omkring 20 børn i Danmark.
Naija var indlagt i otte dage. Foto: Privatfoto
10. december
"Skræmmende udvikling" i København Denne uge var hver fjerde smittede fra København. Overborgmester kaldte tallene "skræmmende".
15. december
Den delvise nedlukning blev total på smittens hårdeste dag Regeringen lukkede den 16. december også resten af landet ned - dagen endte med at slå rekord med over 4349 smittede. Det er den hidtil værste dag målt på smittetal.
Trist milepæl Den 18. december var 1000 coronasmittede nu i alt døde i Danmark.
20. december
166.000 danskere testet på én dag Den danske teststrategi blev ændret mange gange i løbet af året, men den 21. december blev 166.497 danskere testet. Det højeste antal nogensinde. Til sammenligning blev 882 danskere testet 11. marts, hvor Mette Frederiksen lukkede dele af Danmark ned.
Leif Heiselberg fik den første vaccination Danskere på plejehjem blev de første til at blive vaccineret mod coronavirus. Mere end 6000 danskere fik deres første vaccinestik den 27. december. Og den første blev altså fynboen Leif Heiselberg.
1. januar 2021
Plejecenter i nødberedskab: "En voldsom jul" Virussen dominerede som lokale udbrud flere stedet - som på Plejecentret Demenscentrum i Aarhus. Et udbrud, der begyndte kort inden jul, smittede mindst 94 personer: 56 medarbejdere og 38 beboere.

- Det har været et voldsomt jul og nytår, sagde leder Tina Grove, da smitteudbruddet stadig var i gang efter nytårsaften.
Udbrud med den engelske mutation begyndte Institutioner blev også lagt ned af udbrud: 39 personer med tilknytning til Bikuben børnehave i Aalborg smittedes. Mindst fem af dem med B117, som den meget smitsomme engelske mutation er kendt som.
5. januar
10. januar
15. januar
Den sydafrikanske mutation viste sig første gang Det første tilfælde af den sydafrikanske mutation blev fundet i Danmark - den er som B117 mere smitsom.
20. januar
Danskere rejst hjem fra Dubai med coronavirus - og en negativ test Det viste sig, at 33 danskere havde fået en falsk negativ test ved afrejse fra Dubai, for ved et eftertjek i Danmark blev de testet positiv. Det dengang eneste tilfælde af den sydafrikanske mutation kunne også kobles til Dubai. Flere af de rejsende havde været på ferielignende ture.

- Jeg tror, at jeg skal pålægge mig selv lidt restriktioner, inden jeg udtaler mig om det, sagde Mette Frederiksen om danskerne i Dubai.
25. januar
Trist milepæl for dødsfald Den 25. januar rundede Danmark 2000 døde med coronavirus.
"Mutationerne har ændret spillereglerne" Restriktionerne blev forlænget resten af vinteren. "Mutationerne har ændret spillereglerne," forklarede Mette Frederiksen. Få dage efter blev de yngste skoleklasser dog sendt i skole igen.
1. februar
5. februar
10. februar
Ishøj lukkes ned - alle bør testes De mindste skolebørn var lige kommet tilbage i skole, men på grund af høje smittetal måtte Ishøjs skoler lukke igen den 12. februar. Og alle i kommunen burde lade sig teste.

- Der er kraftige stigninger i epidemikurven, sagde Magnus Heunicke. Ugen efter fulgte Kolding, som med B117-udbrud overhalede Ishøj og med ét blev den hårdest ramte kommune.
B117 overtog Som prikkerne viser, var januar og februar gode for Danmark på den måde, at der kom færre smittede. Men historien er en anden. Fra denne uge regnes B117 for at være den dominerende i samfundet, og den ekstra smitsomme virusvariant er den, der får forskere og myndigheder til at bekymre sig.
20. februar
Nye tal fra Statens Serum Institut viser også, at den ud over at være mere smitssom også medfører 60 procent større risiko for indlæggelse.
Så hvor meget kan Danmark åbne for samfundet igen? Uden at prikkerne, de smittede, igen vælter samfundet.