Coronavirus

Virolog efter seneste corona-tal: - Jeg tror ikke, man skal regne med en national genåbning 1. marts

Antallet af indlæggelser er det laveste siden starten af december.

Det seneste døgn er 414 personer konstateret smittet med coronavirus, mens antallet af indlæggelser er faldet med 18 til 280.

Antallet af indlæggelser er det laveste siden 5. december, hvor 279 coronapatienter lå på hospitalet i Danmark.

De positive prøver er fundet blandt 126.195 tests, og positivprocenten er derfor 0,33.

Yderligere otte er døde med coronavirus, hvilket bringer det samlede dødstal op på 2316. Se alle tallene fra Danmark og resten af verden her.

Dagens tal ser fine ud og afspejler den status, vi har haft de seneste dage, vurderer Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Vi arbejder os derhen, hvor der er god plads i sundhedsvæsenet, hvis vi vil have plads til at åbne mere op i samfundet. Selvfølgelig afhængig af, hvad forudsigelserne kommer til at sige, om hvad der er muligt på den lange bane, siger han til Ritzau.

Det bliver dog i første omgang kun til regionale genåbninger, når restriktionerne udløber 28. februar, vurderer han over for TV 2.

- Jeg tror ikke, man skal regne med en national genåbning 1. marts. Jeg tror, der bliver tale om åbninger af blandt andet afgangsklasser og ungdomsuddannelser i de regioner, hvor smitten er lav, siger Allan Randrup Thomsen.

Britisk variant i fremgang

Den britiske coronavariant B117 var i sidste uge i 47,5 procent af de analyserede positive prøver, viser tal fra Statens Serum Institut.

Tallene dækker dog kun de første tre dage af uge 6, hvor der indtil videre er fundet 288 tilfælde med varianten.

Der er et vist efterslæb for tallene, da det kan tage op mod en uge at analysere en positiv prøve for, hvilken variant den stammer fra.

I uge 5 er der fundet 625 tilfælde med den britiske variant, hvilket svarer til 30,7 procent af de analyserede prøver.

Ifølge Allan Randrup Thomsen opfører den britiske mutation B117 sig som forventet.

- B117 vil komme til at dominere. Indtil nu har den fulgt de forudsigelser, som man har gjort ved beregninger på seruminstituttet, så det ser ud til, at den opfører sig som forventet, siger han.

Mulighed for regionale genåbninger

For øjeblikket taler politikerne om at lave regionale genåbninger, og det mener Allan Randrup Thomsen, at giver tallene mulighed for der, hvor smitten er lavest. Især i de regioner, hvor pendleraktiviteten er lav.

- Hvis man åbner regionalt, skal der ikke for mange fremmede ind. Region Nordjylland eksempelvis har få smittede, og andelen, som er smittet med den britiske mutation, er lav. Desuden er det en relativt afgrænset geografisk enhed, og det er også vigtigt, siger han.

Han påpeger, at der er lavet analyser, som viser, at der er begrænset pendleraktivitet ind og ud af Nordjylland.

- Det er meget nemmere at afgrænse Nordjylland end København, hvor der er meget stor pendleraktivitet. Ligesom det også ser godt ud med Midtjylland. siger Allan Randrup Thomsen.