Nyheder

Statens Serum Institut åbner døren på klem for lokale genåbninger

Det kan være en idé at kigge på områder med lave smittetal og mindre fremkomst af den britiske variant B117, mener SSI.

Mange af landets kommuner har efterhånden så lavt smittetryk, at diverse borgmestre, butiksejere og andre lokale aktører den seneste tid har slået på tromme for mere skræddersyede restriktioner, der ikke blot er de samme hele landet over.

Tirsdag meldte regeringen ud, at man nu er positiv over for regionale genåbninger, og onsdag siger både SF og Venstre, at man er klar til at lempe på restriktionerne.

Og nu lyder det fra Statens Serum Institut, at det måske kunne være en god idé at lempe på restriktioner i de geografiske områder, der både har lave smittetal og mindre fremkomst af den britiske coronavariant B117. Som eksempler på sidstnævnte nævner hun Nordjylland og Midtjylland.

- Det kan godt være, at vi er nået dertil, at man bliver nødt til at forsøge sig frem og se, hvad sker der, når vi lemper, siger afdelingschef på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, til TV 2.

B117 spreder sig

Hun fortæller, at vi i den kommende tid kan forvente højere smittetal og et kontakttal på over 1. Også selvom vi ikke piller ved de restriktioner, vi har nu. Det skyldes mutationen B117, der æder sig ind på en større og større andel af de danske coronasmittede.

- Derfor er det også vanskeligt at se ind i lempelser af restriktionerne, fordi vi alt andet lige vil se stigende smittetal, siger hun.

Men derfor kan man alligevel godt begynde at kigge på de områder i landet, hvor der lige nu både er lave smittetal og mindre udbredelse af B117, mener Tyra Grove Krause.

- Og så kan være på forsøgsbasis, hvor man gør noget helt særligt og ser, hvad der sker med smitten, hvis man for eksempel åbner uddannelsesinstitutioner og indfører ugentlige antigentests, siger hun og understreger, at man herefter skal være i stand til hurtigt at lukke ned igen, hvis smitten får for hurtigt fat.

Man kan udnytte antigentest bedre end i dag

Generelt mener hun, at der er mulighed for i højere grad at udnytte antigentests i vores epidemikontrol, end det i dag er tilfældet.

- De er ikke lige så følsomme som PCR-tests, men giver et hurtigt svar, og man kan derfor kompensere for den lavere følsomhed ved at teste hyppigt.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at hver fjerde kommune nu ligger under bekymringsgrænsen med et incidenstal under 20. Det vil sige, at der er færre end 20 smittede den seneste uge per 100.000 indbyggere.