Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 17. februar

Arkivfoto.

Livebloggen opdateres ikke længere.

TV 2 giver dig her seneste nyt om coronavirus fra ind- og udland.

Hvad er status i Danmark? Regeringen har indgået en aftale med KL og Regionerne om, at flere borgere skal testes to gange om ugen.

414 danskere er det seneste døgn registreret smittet med coronavirus. Positivprocenten er på 0,33. Få overblikket over de seneste coronatal her.

Region hjælper ældre, der har svært ved at booke vaccinetid

Region Sjælland har etableret et samarbejde med regionens 16 kommuner, der skal hjælpe ældre, sårbare borgere med at få en coronavaccine. Det skriver DR Nyheder. 

De mest sårbare, ældre borgere får tilbudt en vaccination og hjælp til transport derhen, uafhængigt af om de har fået et brev i deres e-boks eller ej. 

Vaccinationssystemet har frustreret de ældre borgere og deres pårørende, fordi nogle ældre har haft svært ved at booke en tid online. 

Cypern vil genåbne lufthavne for turister

Cypern vil genåbne sine lufthavne for turister fra EU og andre lande, der ofte har turister på øen. Det skriver nyhedsbureaet Reuters. 

Det vil ske med farvekoder, så alle der rejser til Cypern i marts fra grønne lande, skal tage en pcr–test ved ankomst. De, der ankommer fra gule lande, skal kunne fremvise en negativ pcr–test, der er maksimalt tre dage gammel.

Rejsende fra røde lande skal have pcr–test både inden og efter ankomst.

Smitteopsporere går fra hjem til hjem i Ishøj

Fra onsdag har man kunnet se smitteopsporere fra Styrelsen for Patientsikkerhed gå fra hjem til hjem i Ishøj og stemme dørklokker.

For kommunen er den hårdest ramte i landet på incidenstal, og derfor er det vigtigt at brede information ud til borgerne om for eksempel at lade sig teste. Det fortæller enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2 Lorry. 

- De går rundt i boligområderne, sætter plakater op og udleverer informationsmateriale til borgerne. De banker også på ved de enkelte boliger og taler med folk om vigtigheden af at lade sig teste, fortæller Bente Møller. 

Endnu et tilfælde af sydafrikansk variant i Danmark

Der er fundet endnu et tilfælde af den sydafrikanske variant i Danmark, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Dermed er der fundet i alt ti tilfælde af varianten her hjemme. 

Ministeren skriver, at det tiende tilfælde er nær kontakt til tilfælde nummer ni, og at ingen af dem kan knyttes til en rejse. 

To ugentlige test kan fjerne op til halvdelen af smittespredningen ifølge ekspert

To ugentlige lyntest kan fjerne mellem 36 og 50 procent af smittespredningen, siger lektor i matematik på Roskilde Universitet Viggo Andreasen til Politiken. 

Viggo Andreasen henviser til beregninger, som han har været med til at udføre for Statens Serum Institut. 

Lektoren er dog skeptisk over for, om to ugentlige test vil være nok til at holde smittespredningen nede ved en genåbning af samfundet. 

Norsk sundhedspersonale får AstraZeneca-vaccine i næste uge

Det norske sundhedspersonale får tilbudt coronavaccinen fra AstraZeneca i uge otte. Det oplyser Folkehelseinstituttet ifølge NRK. I Norge anbefales vaccinen fra AstraZeneca til personer under 65 år, der ikke er i risiko for alvorlig sygdom samt til sundhedspersonale. 

Forening vil have idræt med i første genåbning

Danmarks Idrætsforbund vil have, at foreningsidræt for børn og unge op til 21 år skal være en del af den første genåbningsfase. Det skriver de i en pressemeddelelse. 

- Der er ingen tvivl om, at en fuld genåbning af idrætten vil have store positive, samfundsmæssige gevinster – både for folkesundheden og den mentale trivsel, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund. 

Flensborg indfører natligt udgangsforbud

Fra på lørdag er der udgangsforbud i Flensborg mellem klokken 21 og fem om morgenen. Det oplyser ministerpræsident Daniel Günther på et pressemøde onsdag aften, skriver Flensborg Avis. 

Antallet af smittede er steget i Flesnborg og ligger i øjeblikket på 181,9 smittede per 100.000 indbyggere. Det skriver TV Syd. Talsmanden for Flensborg Kommune, Clemens Teschendorf, siger, at de tror, de kæmper med den britiske coronamutation. 

- Vi må simpelthen lave et opråb nu. Vi har en fornemmelse af, at folk overholder restriktionerne, men efter knap et år med restriktioner er det svært, siger talsmanden.

Statsministeren er optimistisk om udfasning af restriktioner

Statsminister Mette Frederiksen (S) er optimistisk omkring udfasning af coronarestriktionerne, skriver hun i et opslag på Facebook og Instagram. 

- Når jeg er optimistisk, er det fordi, vi i Danmark nu igennem snart et år har vist, at vi kan få tingene til at fungere. Også når det er svært. I regeringen arbejder vi på en fortsat ansvarlig udfasning af restriktionerne, skriver Mette Frederiksen blandt andet. 

Der er intet så stille som sne. Vejret er smukt. Men landet er stille. Den nødvendige og delvise nedlukning af Danmark...

Posted by Mette Frederiksen on Wednesday, February 17, 2021

Lægeselskab advarer mod, at hagevisir giver falsk tryghed

Det videnskabelige selskab for arbejdsmedicinere advarer nu mod at bruge de såkaldte hagevisirer.

Det er et visir, der ikke dækker hele ansigtet, men typisk kun munden og en del af næsen.

- De hagevisirer, som man i stigende grad ser, at folk bruger, er der ingen dokumenteret effekt af.

- Så vi vil sådan set advare imod, at man bruger dem. For det giver en falsk tryghed, siger Harald Meyer til Ritzau.

Han er overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital og formand for Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin.

Problemet med hagevisiret er ifølge Harald Meyer, at der er risiko for, at der slipper alt for mange dråber fra host og nys uden om visiret.

Man skal ikke regne med en national genåbning 1. marts, siger Randrup

På et pressemøde onsdag formiddag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen har indgået en aftale med KL og Regionerne om, at flere borgere skal testes to gange om ugen, for at nogle dele af samfundet kan genåbne.

Og selve idéen om at teste ofte er rigtig god, vurderer Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet. 

- Det er klart, at hvis man tester to gange om ugen, kan man åbne op for nogle ting, man ellers ikke kunne, siger han til TV 2. 

Allan Randrup Thomsen tror dog ikke på, at vi 1. marts kommer til at genåbne hele landet. 

- Jeg tror ikke, man skal regne med en national genåbning 1. marts. Jeg tror, der bliver tale om åbninger af blandt andet afgangsklasser og ungdomsuddannelser i de regioner, hvor smitten er lav, siger Randrup.

Hver fjerde kommune er under bekymringsgrænsen

Mere end hver fjerde danske kommune ligger nu under myndighedernes bekymringsgrænse, som ligger på 20 smittede per 100.000 indbyggere. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, skriver Ritzau. Helt præcist er der 25 ud af 98 kommuner, som har færre end 20 smittede per 100.000 indbyggere.

På de tre danske øer Læsø, Samsø og Fanø har der slet ikke været nogen smittetilfælde den seneste uge. 

Et helt andet billede ser man i Ishøj, hvor der den seneste uge har været 253,7 smittede per 100.000 indbyggere. 

Laveste antal indlagte siden starten af december

Der er nu indlagt i alt 280 coronapatienter på de danske hospitaler, og det er det laveste siden 5. december, hvor 279 var indlagt med virussen. Antallet af coronaindlagte faldt fra tirsdag til onsdag med 18.

Britiske variant i 47,5 procent af analyserede prøver

Den britiske variant B117 var i sidste uge i 47,5 procent af de analyserede positive prøver, viser tal fra Statens Serum Institut. Tallene dækker dog kun de første tre dage af uge 6, hvor der indtil videre er fundet 288 tilfælde med varianten.

Der er et vist efterslæb for tallene, da det kan tage op mod en uge at analysere en positiv prøve for, hvilken variant den stammer fra.

I uge 5 er der fundet 625 tilfælde med den britiske variant, hvilket svarer til 30,7 procent af de analyserede prøver.

Otte døde med coronavirus det seneste døgn

Otte personer er døde med coronavirus siden i går, og 414 er blevet smittet. Det viser Statens Serum Instituts daglige opgørelse. 18 færre er indlagt siden i går. 

Boris Johnson: Vejen ud af lockdown bygger på en forsigtig tilgang

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, løfter nu lidt af sløret for, hvordan landet kan forlade sin lockdown, skriver The Guardian.

Johnson siger, at han vil skitsere en "forsigtig og klog" vej ud af lockdown på mandag. Indtil da opfordrer han befolkningen til ikke at være for opmærksomme på spekulationer.

Enhedslisten: Skolebørn i visse landsdele skal vende tilbage 1. marts

Enhedslisten er parat til at se på regionale genåbninger, hvor man lader skoleeleverne komme tilbage i nogle dele af landet 1. marts, skriver Politiken.

Partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund mener, at det stadig er for tidligt at lade mindre butikker åbne i de dele af landet.

EU indgår aftale om 150 millioner doser coronavacciner

EU-Kommissionen har lavet en aftale med Moderna om levering af yderligere 150 millioner doser coronavaccine i andet halvår af 2021. Det er næsten en fordobling i forhold til den hidtidige aftale. Det oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Som en del af aftalen har EU desuden mulighed for at købe 150 millioner ekstra doser til levering i 2022.

Halvdelen af alle over 30 er vaccineret i Israel

Over 50 procent af israelerne over 30 år har fået deres første dose covid-19-vaccination. Det meddeler Israels sundhedsministerie. 

EU får yderligere 200 milioner vacciner fra Pfizer/BioNTech

EU har underskrevet en aftale om at få yderligere 200 millioner doser af Pfizer/BioNTechs coronavaccine. Det har virksomhederne meddelt ifølge Sky News.

De nye 200 millioner doser skal leveres i år. Omkring 75 millioner doser ankommer til EU inden udgangen af juni.