Coronavirus

Pressemøde om ny teststrategi og planer om genåbning

Hvad skete der? Regeringen har afholdt pressemøde om en ny teststrategi. Her kom det blandt andet frem, at Danmark har indkøbt 10 millioner nye kviktest, der ikke skal så langt op i næsen. Derudover regner regeringens referencegrupppe på, hvornår de ældste skoleelever kan komme tilbage i klasselokalerne.

Hvornår kan vi forvente en genåbning af samfundet? Venstre og SF har efterlyst en delvis genåbning af samfundet i begyndelsen af marts. Det tæller de ældste klasser i grundskolen, efterskole- og højskoleelever samt mindre butikker og liberale erhverv som frisører. På pressemødet sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen forventer at komme med en beregning på dette i begyndelsen af næste uge.

Livebloggen er slut

Pressemødet er nu slut, og livebloggen bliver ikke længere opdateret. Tak for at læse med! 

Ved genåbning skal alle danskere lade sig teste to gange om ugen

De danskere, som bevæger sig ud i samfundet ved en genåbning, skal lade sig teste to gange om ugen. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

- Det er en stor ambition, men det er en afgørende præmis for genåbningen. Der skal følge testning med for at kunne åbne samfundet. Med den nye, mere smitsomme variant i samfundet (den engelske variant, B117, red.), kræver det også noget af den enkelte borger. Budskabet er helt klart, at når der kommer en mindre eller større genåbning, skal de berørte borgere lade sig teste mere kontinuerligt, siger han og hentyder først og fremmest til de lærere og skolelever, som er tilbage i klasselokalerne. 

Skoleelever skal testes to gange om ugen

Der skal testes to gange om ugen på uddannelserne, mens regeringen også vil indføre mobile tests. 

- Er det her let? Nej det er det bestemt ikke. Kræver det kæmpe logistik? Ja, det gør det. Det er en kæmpe opgave. Hvis det lykkes, så kan det facilitere, at vi kan åbne andre områder, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Ældste skoleelever er de næste på listen for genåbning

Det vil være de ældste elever i folkeskolen, som parterne vil undersøge muligheden for at genåbne først. 

- Der er opbakning til, at det er den takt, vi skal genåbne – nemlig de store klasser på ungdomsuddannelser og på folkeskoleniveau samt noget af detailhandlen. 

- Men vi har også efterlyst nogle vurderinger af, hvad der kan åbne regionalt – og der kan det også være, at 5 til 7. klasse også kan komme i spil, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Ikke realistisk, at alle skoler åbner 1. marts

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at det ikke er realistisk, at alle grundskoler og ungdomsuddannelser åbner 1. marts. 

- Det ville kræve 150.000 tests om dagen. Jeg tror ikke, at beregninger vil vise, at vi kan åbne det hele 1. marts. Der skal vi kunne være klar med det, der kan åbnes – det vil være grundskolerne. Men det er en kæmpe opgave, som kræver meget af både os, Danske Regioner og kommunerne, siger Nick Hækkerup. 

Minister til unge: - I skal lade jer teste

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at skolerne kommer til at spille en helt central rolle, hvis der skal åbnes for de ældste elever i folkeskolerne samt gymnasier og erhvervsuddannelser. 

- Det vil være vigtigt, at man som ungt menneske lader sig teste. Det er hele forudsætningen for, at modellen holder. Hernæst er det vigtigt, at skolerne bredt bidrager til at løse den her opgave. Det er klart, at vi taler kæmpestore muskler, som skal sættes i værk. Den konkrete model for det taler vi med de forskellige parter om, men skolerne skal bidrage til at løse den her opgave. 

Hvorvidt det betyder, at skolerne selv skal stå for testning, vides endnu ikke. 

Der regnes på genåbning af samfundet

Regeringens referencegruppe regner i øjeblikket på en regional genåbning af samfundet, lyder det på pressemødet. 

- Vores håb er, at vi vil kunne få en yderligere genåbning af samfundet. Vi er nu på anden uge for genåbningen af de mindste klasser, og som det ser ud nu, er der plads til en større genåbning, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Endnu et tilfælde af den sydafrikanske coronavirus fundet i Danmark

Der er fundet endnu et tilfælde af den sydafrikanske coronavariant i Danmark, oplyser Magnus Heunicke (S). Dermed er der fundet ni smittede med varianten.

Den smittede skiller sig ud fra de resterende, da tilfældet ikke har direkte sammenhæng med en udenlandsrejse. Det tyder dermed på, at smitten er opstået inden for landets grænser. 

Ny kviktest er kommet - skal ikke så langt ind i næsen

En ny, mere mild form for kviktest er på vej. Det er en kviktest i næsen, der ikke kommer lige så langt ind. En dansk vurdering viser, at den er lige så effektiv, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet. Danmark har bestilt 10 millioner af disse kviktests, der kun skal to-tre centimeter ind i næsen.

De første 400.000 af de nye kviktests er kommet til landet, og de næste vil ankomme i de kommende uger.

Regeringen er under pres, siger analytiker

Lyn-analyse

Regeringen er under pres politisk. Den kan gøre, hvad den vil ifølge epidemiloven, men befolkningen presser den også. Danskernes engagement i nedlukningen er dalende, viser undersøgelser, og det spiller også en rolle. Men forsigtighedsprincippet eksisterer stadigvæk, da man hele tiden skal kunne måle, hvordan smitten bevæger sig, og det kan være, at vi vil opleve flere regionale nedlukninger i fremtiden. Men mange spørger, hvorfor en delvis genåbning ikke er kommet for flere måneder siden. Det skal regeringen kunne svare på.

SSI er positive over for at lempe på restriktionerne

Statens Serum Institut mener også, at det kan være en god idé at lempe på restriktionerne i de områder, der både har lave smittetal og mindre fremkomst af den britiske coronavariant B117. Det er for eksempel tilfældet i Nordjylland og Midtjylland.

- Det kan godt være, at vi er nået dertil, at man bliver nødt til at forsøge sig frem og se, hvad sker der, når vi lemper, siger afdelingschef på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, til TV 2.

SF og Venstre kræver genåbning

Samtidig har de faldne smittetal fået Venstre og SF til at kræve en delvis genåbning af landet. Fra 1. marts vil SF have mindre butikker og liberale erhverv genåbnet.

Også de ældste klasser i folkeskolen skal tilbage, og efterskoler og højskoler skal genåbnes.

Til Danmarks Radio siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen håber på at kunne komme med en udmelding om dette i næste uge.

- Præcis de elementer, SF nævner, er dem, der bliver regnet på og lavet scenarier på. Det bliver enten landsdækkende eller regionale og lokale genåbninger, siger Magnus Heunicke til DR.

Danskerne kan se frem til flere tests om ugen

Statsminister Mette Frederiksen (S) løftede allerede i weekenden sløret for regeringens planer for en fremtidig teststrategi. I et interview i Berlingske udtalte hun, at danskerne kan se frem til en mere offensiv teststrategi med test flere gange om ugen. Det skal gøre Danmark i stand til at håndtere en langvarig coronaepidemi, så vi undgår flere nedlukninger med store menneskelige og økonomiske konsekvenser til følge, lyder det.

- Derfor er mit budskab også, at nedlukninger ikke er det, vi kigger ind i på den længere bane – eksempelvis til efteråret, hvor det vil være det absolut sidste punkt på vores dagsorden. Vi er nødt til at gøre alt, vi overhovedet kan for at finde alternativer, og det er den opgave, vi har foran os nu, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Doorstep begynder klokken 10.30

Velkommen til livebloggen!

Klokken 10.30 afholder regeringen, KL og Danske Regioner doorstep i Justitsministeriet om en ny teststrategi. Følgende personer vil være til stede:  

  • Justitsminister Nick Hækkerup (S)
  • Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
  • Formand for Komunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S)
  • Regionsrådsformand i Danske Regioner, Ulla Astman (S)