Dagens Overblik: Danmark får ny teststrategi

16x9
Danskerne skal vænne sig til at blive testet to gange om ugen for coronavirus (Arkivfoto). Foto: Helle Arensbak / Ritzau Scanpix

Myndighederne har købt ti millioner mere skånsomme kviktests, boligpriserne stiger i provinsen, og rigsretten mod Inger Støjberg har fået startdato.

Den ekstra smitsomme britiske coronamutation er stadig i vækst i Danmark, og coronavarianten B117 er nu fundet i 47,5 procent af de positive prøver, der er blevet analyseret i uge seks.

Samtidig er der konstateret endnu ét tilfælde af den sydafrikanske coronavariant herhjemme. Det fund kan for første gang ikke knyttes til en udenlandsrejse.

En storstilet testindsats skal fremadrettet være med til at holde smitten nede, og det er her, dagens overblik begynder.

Test, test og atter test

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker en styrket dansk testindsats for covid-19.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker en styrket dansk testindsats for covid-19. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Danskerne skal vænne sig til en ny teststrategi, hvor vi bliver testet langt oftere, hvis samfundet skal kunne genåbnes.

En aftale mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner sikrer, at danskerne to gange om ugen skal lade sig teste for coronavirus, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde på Christiansborg.

De mere smitsomme varianter af coronavirus kræver, at vi skal testes kontinuerligt, og det gælder ikke mindst de lærere og skolelever, som allerede er tilbage i klasselokalerne.

Regeringen erkender, det bliver en stor logistisk opgave, men mener, det er en afgørende præmis for at få genåbningen på skinner.

Ny og mere skånsom kviktest

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

På dagens pressemøde var der samtidig en god besked til alle de danskere, som ikke er vilde med at få stukket en vatpind langt op i næsen.

En ny kviktest, der er mere mild og skånsom, har nemlig set dagens lys. Her skal vatpinden kun stikkes omkring to til tre centimeter ind.

- Det har mange efterlyst, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Den nye kviktest er vurderet til at have samme effektivitet som den nuværende metode. Myndighederne er gået all in og har bestilt ti millioner af den nye kviktest. De første 400.000 er allerede kommet til landet.

Boligpriserne stiger i provinsen

Priserne på boliger i provinsen stiger (Arkivfoto).
Priserne på boliger i provinsen stiger (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger / Scanpix

Og nu til en historie, som ikke direkte har noget med coronavirussen at gøre.

For boligpriserne stiger for tiden også i de områder i provinsen, hvor det har været svært at trække nye købere til, viser en gennemgang af tal fra Boligsiden.

De seneste fem år er antallet af solgte villaer og rækkehuse steget med gennemsnitligt 60,8 procent i 19 provinskommuner.

Ifølge både en boligøkonom og en ejendomsmægler er danskerne begyndt at interessere sig mere for at bo i landlige omgivelser, og det er det, stigningen i boligpriserne er et udtryk for.

Rigsret mod Inger Støjberg begynder til september

Inger Støjberg kender nu startdatoen for rigsretssagen mod hende (Arkivfoto).
Inger Støjberg kender nu startdatoen for rigsretssagen mod hende (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

38 retsmøder er, hvad Rigsretten mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kommer til at bestå af, når den begynder 2. september.

Det oplyser Rigsretten på sin hjemmeside. Retsmøderne vil blive afholdt løbende frem til 30. november.

Det er Folketinget, der har vedtaget at rejse rigsretssag mod Inger Støjberg i sagen om en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Nye frokostvaner i Frankrig

En lukket restaurant i Paris.
En lukket restaurant i Paris. Foto: Gonzalo Fuentes / Ritzau Scanpix

Nu må franskmændene spise frokost ved skrivebordet.

I søndags suspenderede regeringen et arbejdskodeks, som ellers har betydet, at man ikke måtte indtage sin mad i samme rum, som man arbejder i.

Frokostpausen, som i Frankrig kaldes la pause déjeuner, er en fast tradition i landet, hvor man gerne ser, at folk forlader arbejdsstationen for at tage på bistro, spise tre retter og drikke et glas vin.

Men på grund af coronakrisen er alle restauranter, cafeer og barer lukket, og derfor har franskmændene ikke kunnet indtage frokosten ude i byen.