Nyheder

Spansk rapper barrikaderede sig i timevis for at slippe for fængsel

Pablo Hasél er dømt for at glorificere terrorisme og æreskrænke Spaniens tidligere konge.

Den spanske rapper Pablo Hasél forsøgte til det sidste at slippe for en ni måneders fængselsdom. Det gjorde han ved mandag aften at barrikadere sig selv på et universitet 150 kilometer vest for Barcelona, mens hans støtter forsøgte at holde politiet væk.

Men klokken 7 mandag morgen gik den ikke længere. Politiet trængte ind og anholdt rapperen. Det skriver det spanske medie El Periódico.

Rapperen er kendt for radikale, venstreorienterede holdninger og er blevet dømt for at glorificere terrorisme og komme med injurierende og æreskrænkende udtalelser om det spanske monarki og den statslige institution.

Særligt hans optræden på Twitter har været skyld i dommen, som udover en fængselsstraf også indebærer en bøde på 30.000 euro.

Kritiserer monark

El Periódico har samlet en lang række af hans tweets, hvor det stødende indhold fremgår. Blandt andet gør han brug af forskellige ordspil, der gør grin med både politi og landets tidligere konge Juan Carlos.

Pablo Hasél står også bag nummeret 'Juan Carlos el Bobón', hvor han udnytter, at kongens fulde navn slutter på María de Borbón.

El bobón betyder nemlig løst oversat fra spansk "idioten".

Hør sangen, der har været en af de udløsende faktorer i dommen, her:

- De må komme og kidnappe mig

Pablo Hasél havde fået indtil fredag nat til at melde sig selv, men sådan skulle det altså ikke gå.

- Jeg nægter af mig selv at gå hen til fængselsdøren og banke på. Så de er nødt til at komme og kidnappe mig, sagde han fredag til mediet AFP.

Den spanske rapper Pablo Hasél er blevet anholdt. Video: Maja Langberg

Hundredvis af kunstnere har bakket ham op i ikke at skulle i fængsel. Blandt andre har filminstruktør Pedro Almodovar, Hollywoodskuespiller Javier Bardem og sanger Joan Manuel Serrat sat sin signatur på en underskriftsindsamling, der kræver rapperens løsladelse. De forsvarer rapperens ret til at ytre sig.

Forslag om lovændring

I sidste uge meldte den spanske regering ud, at man ønsker at se på en lovændring, der kan mindske sanktionerne for krænkende udmeldinger som eksempelvis hadefuld tale og majestætsfornærmelser.

Forslaget er dog blevet afvist af oppositionspartier og har heller ikke specifikt nævnt rapperen Pablo Hasél.