Coronavirus

Dagens nyheder 16. februar

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Grønland skal til valg

Der udskrives valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut. Det vedtager et stort set enigt parlament tirsdag aften dansk tid.

Politiet efterforsker mistænkeligt dødsfald i Sæby i Nordjylland

Nordjyllands Politi efterforsker et mistænkeligt dødsfald i Sæby. 

Donald Trump opfordrer republikanere til at droppe Mitch McConnell

Den republikanske senatsleder Mitch McConnell skal fyres, hvis det stĂĄr til afgĂĄende præsident Donald Trump. 

- Det republikanske parti kan aldrig blive respekteret igen med ledere som Mitch McConnell ved roret, lyder det ifølge Reuters.
 

Optøjer i Barcelona efter anholdelse af rapper

Demonstranterne har blandt andet sat ting i brand i Barcelonas gader.

Anholdelsen af den kontroversielle rapper Pablo HasĂ©l pĂĄ et universitet i Lleida i Catalonien har ført til voldsomme demonstrationer i regionshovedstaden Barcelona tirsdag aften. Det skriver Reuters. 

Vulkanen Etna har været i udbrud tirsdag

SĂĄdan sĂĄ det tidligere tirsdag ud ved den aktive vulkan.

En af verdens mest aktive vulkaner, Etna, har tirsdag været i udbrud. Den har sendt store skyer af røg og aske op i luften, men udbruddet vurderes ikke at udgøre nogen fare, oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hjemmeundervisning er svær for ældre elever

Det har været svært for de store børn at sidde hjemme og følge med i onlineundervisningen under den anden nedlukning, viser de første tal fra en stor ny undersøgelse foretaget af forskere på Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, skriver Information.

Fængselsbetjente overfaldet i Vestre Fængsel

To fængselsbetjente er tirsdag aften blevet overfaldet i Vestre Fængsel, skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse. Først blev en kvindelig fængselsbetjent slået med knytnæveslag i ansigtet, hvorefter en anden kvindelig betjent også får et knytnæveslag, da hun blander sig. De to betjente blev efterfølgende kørt på skadestuen.

Regeringskrise kan føre til aprilvalg i Grønland

Partierne Inuit Ataqatigiit, Demokraatit, Partii Naleraq og Atassut udtrykker mistillid til Grønlands ledende regeringsparti, Siumut. Dermed trækker det op til valg i Grønland, hvor der tirsdag foregĂĄr drøftelser pĂĄ en ekstraordinær samling i parlamentet Inatsisartut. 

Demokrat indleder civilt søgsmål mod Donald Trump

Det demokratiske medlem af repræsentanternes hus i USA Bennie Thompson har indledt et civilt søgsmĂĄl mod tidligere præsident Donald Trump og hans advokat Rudy Giuliani. Det skriver Reuters.

Dommere udpeget i rigsretssag mod Inger Støjberg

Rigsretten har konstitueret sig og udpeget de dommere, der skal dømme i sagen mod tidligere udlændingeminister Inger Støjberg, der er udtrådt af Venstre og blevet løsgænger. Blandt de politiske medlemmer er Christian Langballe, der er udpeget på vegne af Dansk Folkeparti og tidligere har kaldt sagen en politisk "kalkunjagt". Det fremgår af Rigsrettens hjemmeside.

Selskab fĂĄr lov til at beholde profit efter oliehandel

Højesteret har tirsdag afvist, at den danske olievirksomhed Monjasa skal erstatte et tab, som det svenske selskab Stena Oil har lidt i Guineabugten. Begge selskaber sælger brændstof til skibsfarten. 

Bitcoin er mere end 50.000 dollars værd for første gang

Kryptovalutaen bitcoin er for første gang nogensinde mere end 50.000 dollars værd. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Det svarer til en værdi pĂĄ over 300.000 kroner.

22-årig straffes for ulovlig gaderæs

En 22-ĂĄrig mand fra Gilleleje er ved Retten i Glostrup blevet straffet med betinget fængsel i 30 dage og bøde for at have medvirket som løbsstarter ved et ulovligt gaderæd i Avedøre Holme. Det er første gang, en dansk domstol dømmer for medvirken til ulovlige gaderæs.

Selskab fĂĄr lov til at beholde profit efter oliehandel

I en usædvanlig retssag om købet af en last olie er selskabet Monjasa med base i Fredericia blevet frifundet for at betale erstatning på cirka 40 millioner kroner. Kravet var rejst af det svenske selskab Stena Oil, men Højesteret har tirsdag afvist, at det danske selskab skal erstatte et tab, som svenskerne har lidt under et broget forløb i Guineabugten. De to selskaber sælger begge brændstof til skibsfarten og er således konkurrenter.

Afviser kup

Myanmars militær afviser tirsdag at have kuppet regeringen. Ifølge militæret var der ikke tale om et kup, da det afsatte landets folkevalgte leder, Aung San Suu Kyi, fordi hun blev valgt ved valgfusk. Militæret lover, at det vil afgive magten, når der er afholdt et nyt valg. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Verdens ældste krydstogtskib på auktion

Skibet Astoria blev søsat ĂĄret efter afslutningen pĂĄ Anden Verdenskrig og er dermed verdens ældste sejlende krydstogtskib. Minimumsprisen er sat til svimlende 10 millioner euro. Det skriver Tradewinds.

Mand udvises af Danmark efter røveriforsøg

Ved Retten i Aalborg faldt der mandag dom i en sag, hvor en 31-årig mand var tiltalt for forsøg på røveri og for at bryde knivloven. Den dømte kan nu se frem til 10 måneder i fængsel, hvorefter han bliver udvist af Danmark. Det skriver TV 2 Nord.

Tyskland frikendt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Tyskland bærer ikke noget ansvar for et dødeligt bombeangreb i Afghanistan i 2009. SĂĄdan lyder afgørelsen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag. Bombeangrebet var beordret af tysk militær og kostede flere civile livet. I kendelsen siger domstolen, at Tyskland ikke forbrød sig mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Navalnyj-anklager kræver bødestraf for æreskrænkelse

Russiske statsanklagere vil have idømt Aleksej Navalnyj en bødestraf for æreskrænkelse. Det siger de under en retssag tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Anklagerne mener, at den russiske systemkritiker skal have en bøde pĂĄ knap 80.000 kroner for æreskrænkelse mod en krigsveteran fra Anden Verdenskrig. Selv mener Navalnyj, at anklagen er politisk motiveret.
 

Venstre-profil melder sig ud i protest

Tirsdag morgen har Pernille Roth, formand for Venstre i Nordjylland, sagt farvel. I et nyhedsbrev sendt ud til flere en 3000 nordjyske V-medlemmer begrunder hun beslutningen og skriver blandt andet, at hun er rystet over Jakob Ellemann-Jensens ageren i minksagen og beslutningen om at støtte en rigsret mod Inger Støjberg.