Nyheder

Ansat fik ubehagelige bivirkninger af vaccine

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Region Nordjylland vaccinerer færre fra sundhedspersonalet ad gangen, efter at flere har oplevet bivirkninger, der har krævet en sygemelding.

På flere af landets sygehuse er der blevet sat en fartdæmper på udrulningen af AstraZeneca-vaccinen, fordi vaccinerede ansatte har sygemeldt sig med bivirkninger.

Det gælder eksempelvis i Region Nordjylland, hvor man søndag besluttede kun at vaccinere en tredjedel af en sygehusafdeling ad gangen. Inden da var det halvdelen.

Lægefaglig direktør ved Regionshospital Nordjylland, Søren Hjortshøj, fortæller, at der opleves milde bivirkninger hos omkring 20 procent af de vaccinerede. Og det er der "ikke noget usædvanligt i", fastslår han.

- Men når man vaccinerer flere hundrede ansatte på et sygehus, kan andelen, der skal sygemeldes alligevel påvirke driften, så derfor ændrer vi en smule i vores vaccinationsstrategi, siger han.

Kulderystelser og feber

Majbritt Nielsen havde da også forventet svage bivirkninger af det lille prik på skulderen.

Hun er radiograf på Aalborg Universitetshospital og var begejstret ved tanken om, at hun som frontpersonale i tæt kontakt med potentielt smittede nordjyder var en af de første i landet til at få vaccinen.

Men bivirkningerne var noget voldsommere end forventet.

- Da jeg skulle i seng, fik jeg kulderystelser og feber i løbet af natten. I løbet af lørdagen lå jeg og sov det meste af dagen og havde ondt i hovedet, som om der var en influenza på vej, siger hun til TV 2 NORD.

Flere regioner nedjusterer tempoet

Også i Region Hovedstaden sættes tempoet ned, da man oplever et større antal sygemeldinger hos vaccineret personale end forventet. I Region Midtjylland og Region Syddanmark er der ligeledes skærpet fokus på bivirkningerne. Region Sjælland oplyser til TV 2, at man ikke har ændret ved vaccinestrategien.

I Region Syddanmark på Sygehus Lillebælt, som dækker over sygehuse i Vejle, Kolding og Middelfart, blev de første AstraZeneca-vacciner taget i brug i onsdags, og kort tid efter begyndte de første meldinger om bivirkninger at løbe ind.

Men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Thomas Larsen, er ikke bekymret for sine ansatte. For han er af Lægemiddelstyrelsen blevet betrygget i, at bivirkningerne var helt normale og inden for rammerne af, hvad man havde forventet fra AstraZeneca-vaccinen, fortæller han til TV 2.

- Jeg er med på, at det er træls at få bivirkninger ved en vaccine, og det er træls at være syg. Men det er ikke varigt, og man beskytter sig selv og sine kollegaer ved at få den, siger han.

Ville lade sig vaccinere igen

Radiograf Majbritt Nielsen fortryder da heller ikke prikket i armen trods de slemme bivirkninger.

- Jeg ville lade mig vaccinere igen, fordi jeg er overbevist om, at hvis jeg fik sygdommen covid-19, ville jeg være mere syg, end jeg blev nu.