Eksperter sår tvivl om dødstidspunkt i spektakulær drabssag

Nye oplysninger betyder, at en drabsdømt har et alibi og nu vil have Den Særlige Klageret til at genoptage sagen.

I næsten ni år har Thorsten Thomsen siddet fængslet for et bestialsk drab på den 22-årige mekaniker Anders Mark Hansen.

Thorsten Thomsen har løbende nægtet sig skyldig, og nu tyder nye tekniske oplysninger på, at drabet er foregået langt senere, end man antog under retssagen og ankesagen.

Nemlig på et tidspunkt, hvor den dømte havde et skudsikkert alibi.

Flere førende retsmedicinere, som har gennemgået sagen for TV 2, finder det usandsynligt, at drabet kan have fundet sted omkring klokken 18.00, 2. marts 2012, som det fremgår af dommen.

En simpel regnefejl kan være forklaringen på, at det aldrig blev opdaget i de to retssager, hvor Thorsten Thomsen er dømt.

De nye oplysninger betyder også, at Thorsten Thomsen nu vil have genoptaget sin sag af Den Særlige Klageret. Det har han forsøgt to gange tidligere, men uden resultat.

Forfærdeligt fund

Lørdag 3. marts 2012 blev Anders Mark Hansen fundet dræbt. Han var gennembanket, kvalt med strips og bundet op på trækkrogen til sin bil. Flere faktorer indikerede, at han allerede var død, da han blev placeret på findestedet.

Samme aften foretog en retsmediciner en såkaldt findestedsundersøgelse på gerningsstedet. Retsmediciner Brit Ladegaard Sørensen, der udførte findestedsundersøgelsen, målte ligets kropstemperatur til at være 11,3 grader klokken 19.50.

Kropstemperaturen bruges normalt til at udregne dødstidspunktet. Det gøres ud fra en antagelse om, at en person som udgangspunkt har en temperatur på 37 grader, men at kropstemperaturen falder med én grad i timen, efter man er afgået ved døden.

Den ene grads temperaturfald er normalt, hvis liget ligger i en konstant temperatur og ved stuetemperatur. Anders Mark Hansen blev fundet liggende i en skovbund, halvvåd og letpåklædt i 0-3 graders varme, og i det tilfælde vil temperaturen falde hurtigere.

Ifølge retsmediciner Brit Ladegaard Sørensens findestedsundersøgelse var Anders Mark Hansen død 20 timer tidligere. Hun indlagde en sikkerhedsmargin på plus/minus to timer. Undersøgelsen blev udført klokken 19.50. Derfor måtte Anders være død cirka klokken 23.50 fredag aften - og tidligst 21.50 - ifølge hendes rapport.

Medunderskriver på rapporten fra findestedet var overlæge ved retsmedicinsk institut Steen Holger Hansen. Han var enig i det anslåede dødstidspunkt.

Men både Thorsten Thomsen, der blev idømt 14 års fængsel for drabet, og Ronni Elg, der blev dømt to års fængsel for ikke at forhindre det, har skudsikre alibier efter cirka klokken 18.30. Tre vidner ser dem forlade skoven ved 18-tiden, og det ligger ligeledes vidnefast, at de ankommer til Store Heddinge senest klokken 18.30.

Thorsten Thomsen kom tilbage til den lukkede psykiatriske afdeling 'Fjorden', hvor han var indlagt, klokken 19.30. Ronni Elg gik i biografen i Næstved med sin kæreste. De var altså slet ikke i skoven, da Anders Mark Hansen døde.

Det hænger ikke sammen

TV 2 Dokumentar har forelagt fakta, findestedsundersøgelsen og obduktionsrapportens oplysninger samt oplysninger fra retsbøgerne for den erfarne retsmediciner Jørgen Lange Thomsen samt den anerkendte, britiske professor i retsmedicin Peter Vanezis fra Queen Mary University of London.

Begge retsmedicinere kommer også til den konklusion, at det er usandsynligt, at Anders Mark Hansen kan være død ved 18-tiden den fredag aften. Ifølge Jørgen Lange Thomsen burde Anders Mark Hansen være død efter midnat - formentlig omkring klokken to om natten.

Selv hvis man lægger en sikkerhedsmargin ind på plus/minus fire timer kan Anders Mark Hansen, ifølge Jørgen Lange Thomsen, tidligst være død klokken 22.

Alle fire retsmedicinere fastsætter altså dødstidspunktet for Anders Mark Hansen til omkring midnat. Selv hvis de forskellige sikkerhedsmarginer indregnes, kommer ingen af de anslåede dødstidspunkter i nærheden af klokken 18.00.

Regnefejlen

I retssagen mod Thorsten Thomsen og Ronnie Elg blev dødstidspunktet af anklageren fremlagt til at være cirka klokken 18.00 – selvom findestedsundersøgelsen gav et langt senere dødstidspunkt.

En lydfil, som TV 2 har fået adgang til fra retssagen i Østre Landsret, kaster nyt lys over, hvorfor det ikke blev opdaget.

Det var retsmediciner Steen Holger Hansen, der afgav retsmedicinsk forklaring i retten, og af lydfilen fremgår det, at han var enig i sin kollegas tidligere estimat af dødstidspunkt, men at han ville lægge en større sikkerhedsmargen ind. Nemlig fire timer.

Med en sikkerhedsmargin på fire timer kunne Anders Mark Hansen tidligst være død klokken 19.50.

Under retssagen lavede anklager Bente Schnack dog en regnefejl, og retsmedicineren opdagede den ikke.

Da Steen Holger Hansen fortalte, at han ville foretrække en sikkerhedsmargin på plus/minus fire timer, sagde anklager Bente Schnack:

- Ja, med andre ord, der er ikke noget til hinder for en antagelse om, at Anders er død omkring klokken 18?

Selvom anklageren nu talte om et dødstidspunkt, der hed klokken 18.00 og en sikkerhedsmargin på hele seks timer, svarede Steen Holger Hansen:

- Nej, intet.

Går til klageretten

Thorsten Thomsens advokat Mikkel Holm Nielsen var ikke en del af retssagerne, hvor hans klient blev dømt for drab.

På baggrund af de nye oplysninger, der er kommet frem i TV 2s dokumentarserie 'Drabet i skoven', har han nu anmodet Den Særlige Klageret om, at Thorsten Thomsen får genoptaget sin sag.

- Vi finder de nye oplysninger meget interessante, og det har derfor fået os til mandag at indgive en ny ansøgning for at få sagen genoptaget. Det er efter min mening en god mulighed for os for endelig at få sagen taget op igen, siger han.

Selvom Thorsten Thomsen tilsyneladende har et alibi i forhold til dødstidspunktet, bliver han dog ikke renset i 'Drabet i skoven'.

I serien sidste afsnit fremgår det via billeddokumentation, at han har ejet støvler af mærket Oakley Flak, som der blev fundet et halvt aftryk af i skoven tæt ved Anders Mark Hansens bil.

Det har Thorsten Thomsen ellers nægtet, ligesom han har nægtet overhovedet at have været inde i skoven den dag, hvor Anders Mark Hansen blev slået ihjel.

- Det er klart, at jeg helst havde været den oplysning foruden, for det er ærgerligt, at det i programmet fremstår som om, at han hele tiden har vidst det. Thorsten Thomsen har hele tiden troet, at hans støvler var af mærket Salomon, og det troede hans daværende kæreste også. Han vidste ikke, at det var Oakley Flak, siger hans advokat om de oplysninger.

Thorsten Thomsens advokat fra retssagen i byretten er i dag landsdommer og kan derfor ikke udtale sig om sine tidligere sager som advokat. Mikkel Holsteen Cramer, der repræsenterede Thorsten Thomsen i landsretten, kan heller ikke udtale sig, da han ikke længere er i besiddelse af sagens dokumenter.

TV 2 har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Anklagemyndigheden, der dog ikke ønsker at udtale sig om sagen.

Se sidste afsnit af 'Drabet i skoven' på TV 2 PLAY.