Krimi

PET holder pressemøde om terrorsag

Hvad skete der? Fredag afholdte PET pressemøde i en stor terrorsag, hvor 14 personer er anholdt i Danmark og Tyskland.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Både danske og tyske myndigheder skal efterforske sagen

Efterforskningen kommer nu til at bestå af en lang række spor i både Danmark og Tyskland. Det fortæller tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller.

Blandt andet kommer der formentlig til at være et samarbejde mellem PET og de tyske efterretningstjenester, en selvstændig efterforskning i PET alene samt en "ad hoc-operation" ved Midt- og Vestsjællands Politi.

- Man skal ret hurtigt finde ud af, om den anholdte i Tyskland skal udleveres til Danmark, om de danske anholdte skal udleveres til Tyskland, eller om der skal være tale om sager i begge lande, fortæller Jens Møller.

Jens Møller: Tysk politi kom sandsynligvis først på sporet

Ifølge Jens Møller virker det til, at tyske myndigheder var de første til at komme på sporet af de sigtede.

- Det fremstår nu udmiddelbart sådan, at efterretningstjenesten i Tyskland har informeret PET. Når PET får sådan en oplysning, er jeg sikker på, at man laver en meget hurtig efterforskning, siger han.

Her er fokus ifølge Jens Møller først og fremmest at finde og sikre de ingredienser, som kan bruges til at bygge en bombe. 

Jens Møller: Politiet er på et meget tidligt stadie i efterforskningen

Det er ikke overraskende, at PET og politiet holder kortene tæt til kroppen. Det fortæller tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller:

- Det gør de selvfølgelig, fordi man er i den helt tidlige fase i en større efterforskning.

Han bider samtidig mærke i, at terrormålet endnu ikke er kendt og ifølge PET både kan være i Danmark og Tysland. 

- Det siger jo, at de er på et meget tidligt stadie i efterforskningen, fortæller Jens Møller.

PET-chef: - Vi skal ikke lade os kue

Danskerne skal ikke lade sig skræmme af terrortruslen, fortæller Flemming Drejer:

- Vi gør vores yderste og tager det alvorligt. Men vi skal ikke lade os kue af, at vi har en terrortrussel i Danmark. Vi gør vores yderste for at løbe det her ned, siger han.

Derfor skal danskerne heller ikke lade sig mærke af sagen og leve deres liv, som de plejer. 

Ransagninger skete ikke kun i Holbæk

Ifølge politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi er der også foretaget ransagninger andre steder end de hidtil kendte i Holbæk.

- Der har været forskellige ransagninger i Holbæk. Der har også været anholdelser og ransagelser andre steder, men der vil vi stadig gerne holde kortere tæt til kroppen, siger hun.

PET kender ikke terrormål, men angreb var ikke nært forestående

Ifølge operativ chef i PET Flemming Drejer ved myndighederne endnu ikke med sikkerhed, hvad det planlagte mål bar for terrorangrebet.

- Vi er fuldstændig åbne for, hvor det kunne være sket henne, siger han.

Dermed er det heller ikke sikkert, at målet var i Danmark.

Men ifølge PET-chefen var materialerne endnu ikke samlet til en egentlig bombe. Og derfor mener myndighederne heller ikke, at et angreb var nært forestående. 

Materialer til bombe, jagtriffel og IS-flag fundet ved sigtede

Politiet har fundet våben og materialer til at bygge bomber. Det fortæller operativ chef i PET Flemming Drejer.

- Vi har fundet de ingredienser, der skal til for at lave en bombe. Vi har også fundet våben som pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Det er nogle fund, som bekymrer os, siger han.

Derudover har politiet fundet IS-flag, og derfor mistænker politiet, at der kan være tale om islamistisk terror. 

De fund, som politiet har fundet i forbindelse med ransagningerne, har dog ikke været til fare for beboere i området. Det fortæller politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Materialer til bombe fundet i Danmark

Politiet og PET har også i Danmark fundet våben og materialer til at bygge bomber. Det fortæller operativ chef i PET Flemming Drejer.

- Vi har fundet de ingredienser, der skal til for at lave en bombe. Vi har også fundet våben som pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Det er nogle fund, som bekymrer os, siger han.

Derudover har politiet fundet IS-flag, og derfor mistænker politiet, at der kan være tale om islamistisk terror. 

De fund, som politiet har fundet i forbindelse med anholdelser i Danmark, har dog ikke været til fare for beboere i området. Det fortæller politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Terrorangreb skulle være sket i Danmark eller Tyskland

Den store politiaktion mellem 6. og 8. februar var baseret på en mistanke om, at en gruppe personer har planlagt et terrorangreb i Danmark eller Tyskland.

Det fortæller politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Jens Møller: Ikke sikkert, at målet for angrebet er kendt

Ifølge tidiligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller vil han på pressemødet særligt lytte efter, om Politiet og PET kender til målet for de formodede terrorplaner.

- Jeg vil lytte efter, hvor meget de ved om et potentielt mål. Er det i Danmark? Er det et konkret mål? Skulle det bruges i bombebælte?, siger han til TV 2. 

Ifølge Jens Møller er det dog langt fra sikkert, at politiet kender målet endnu - men han understreger samtidig, at det vigtigste er, at det potentielle angreb er blevet stoppet.

Formodet terror havde "militant islamistisk motiv"

Ifølge PET skal det formodede planlagte terrrorangreb have haft et "militant islamistisk motiv". Det skriver efterretningstjenesten i indkaldelsen til fredagens pressemøde.

Udover store mængder aluminiumspulver og svovl fandt man ifølge Der Spiegel også tændsnore, et hjemmelavet Islamisk Stat-flag og en koran, hvor en passage om "kamp mod de vantro" var understreget.

Blandt de sigtede er der overordnet set tale om to grupper med forskellige familierelationer. Ifølge TV 2s oplysninger har hovedparten syrisk baggrund.

Kunne bygge større bomber

Ifølge det tyske medie Der Spiegel kom politiet blandt andet på sporet af de anholdte, da de bestilte store mængder aluminiumspulver og svovl.

Og ifølge tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi Jens Møller, er det materialer, som bruges til at bygge større bomber. 

- Det har en betydelig sprængstofeffekt, hvad man kan lave ud af fem kilo aluminiumspulver og fem kilo svovl. Skulle det bruges til noget i Danmark, er det selvfølgelig en rigtig alvorlig sag, siger han til TV 2.

Sigtes for at anskaffe sig våben og sprængstoffer

Sagen kører for dobbeltlukkede døre ved domstolene. Derfor må offentligheden ikke være til stede i retslokalet.

PET har dog oplyst, at syv af de anholdte er sigtet for forsøg på overtrædelse af straffelovens terrorparagraf eller medvirken hertil. Det drejer sig konkret om at have anskaffet sig våben og materialer til fremstilling af sprængstof.

Vi ved også fra anklagemyndigheden i Naumburg, at tysk politi i weekenden foretog nogle ransagninger i Dessau. Det fortæller TV 2s korrespondent Uffe Dreesen.

- Man havde fået et tip om, at nogen havde bestilt kemikalier i Polen i så stort et omfang, at leverandøren blev lidt mistænksom, fordi de også kan bruges som ingredienser i noget sprængstof, fortæller han.

Desuden fandt politiet ifølge Spiegel et hjemmelavet IS-flag og en koran, hvor passager om kamp mod de "vantro" var understreget.

13 anholdt i Danmark for terror

I weekenden fra 6. til 8. februar gennemførte PET i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi en større politiaktion på Sjælland i forbindelse med en terrorsag.

Otte mænd og fem kvinder er blevet anholdt og er alle efterfølgende blevet varetægtsfængslet og sigtet for blandt andet at have planlagt et eller flere terrorangreb eller medvirket til forsøg på terror.

Derudover er én anholdt i Tyskland.

Syv af de anholdte i Danmark er varetægtsfængslet indtil 2. marts, mens de resterende seks kun er varetægtsfængslet indtil 23. februar.

Lyn-analyse

Vi har ikke kendskab til den præcise sigtelse. Men inden dørene blev lukket, kom det gennem forsvarsadvokaternes protester frem, at sigtelsen mod se seks seneste varetægtsfængslede skal være noget mildere end dem, der skal være rejst mod de øvrige syg.

Pressemøde om terrorsag starter klokken 11

Politiets Efterretningstjeneste afholder pressemøde fredag klokken 11 i en mørkelagt terrorsag, hvor 13 personer er varetægtsfængslet i Danmark.

Pressemødet finder sted i PET's hovedkvarter i Søborg. Her vil politidirektør Lene Sørensen fra Midt- og Vestsjællands Politi og operativ chef i PET Flemming Drejer være til stede.