GO'

I en halv time troede hans far, at han var død - ti år efter Præstø-ulykken har de fundet hinanden

Efter Præstø-ulykken startede en ny kamp for Nicklas og Thomas Bøhm. "Der var middage, hvor vi råbte ad hinanden", lyder det.

Da Thomas Bøhm så sin søn i hospitalssengen på Næstved Sygehus, kastede han sig om halsen på ham.

Han var lykkelig over at se, at hans søn, Nicklas Bøhm, var i live.

Tidligere på dagen havde han modtaget et opkald fra sin kone med den værst tænkelige besked, en forælder kan få.

Nicklas Bøhm har tidligere gæstet 'Go' morgen Danmark' og fortalt om ulykken. I dag er han selv journalist på den redaktion, der står bag 'Go' aften LIVE'.

- Min kone ringer og siger: "De har fundet ti børn, men de har ikke fundet Nicklas", fortæller han i 'Go’ aften LIVE'.

På dette tidspunkt havde Thomas Bøhm ikke hørt om ulykken på Præstø Fjord, fordi han havde taget fri fra arbejde for at besøge en golfmesse.

- Vi kørte fra Amager til Næstved. Det var en lang tur, og jeg græd hele vejen. Jeg blev guidet frem til den stue, han lå på. Så åbner jeg døren, og så lå han derinde på et leje pakket ind i stanniol og græd. Det gjorde vi selvfølgelig alle sammen, lyder det.

Folk begynder at skrige derude

Nicklas Bøhm, journalist

Ulykken på Præstø Fjord

11. februar sejlede 13 elever og 2 lærere fra Lundby Efterskole ud på Præstø Fjord i en dragebåd.

Vandet var tæt på frysepunket, og det blæste. Ombord var 16-årige Nicklas Bøhm, der var elev på efterskolen.

Pludselig kæntrede båden, og med ét lå alle elever og lærere i vandet.

- Folk begynder at skrige derude, og folk begynder at hive hinanden ned for at komme op selv, altså man brugte hinanden for at komme op på båden selv, fortæller Nicklas Bøhm.

Nicklas Bøhm gik på Lundby Efterskole i året 2010/2011. Hans tvillingesøster gik også på efterskolen, men hun var hjemme på ulykkesdagen, da hun skulle til tandlæge.

Herefter begyndte han at svømme mod land sammen med to veninder. I en time svømmede han mere end en kilometer mod strømmen i det iskolde vand.

- På et tidspunkt kigger jeg ned mod min redningsvest og tænker: "Nu klipper jeg den op, for jeg kan ikke mere", men så kan jeg huske, at jeg tænker, at hvis jeg klipper den af nu, så vil mine forældre komme til at sidde i et eller andet program og fortælle om, at de har mistet en dreng i den her ulykke, fortæller Nicklas Bøhm.

Forstod ikke hinanden

Efter han blev udskrevet, startede Nicklas Bøhm en ny kamp for at komme tilbage til den ungdom, han kæmpede for og drømte om, da han lå i vandet.

- For mig var det vigtigt at komme så hurtigt som muligt tilbage til min ungdom igen. Jeg kan huske, at jeg lovede mig selv i vandet, at hvis jeg overlevede, så var der en masse ting, jeg skulle nå.

Men for Thomas Bøhm var ulykken ikke slut, da hans søn blev udskrevet.

Han var vred på efterskolen, som han følte mødte de berørte familier med tavshed fremfor en undskyldning, som han mente var på sin plads.

Man må ikke bebrejde hinanden for at tackle ting på forskellige måder

Nicklas Bøhm, journalist

Hans kamp for en undskyldning og erstatning begyndte at påvirke relationen mellem far og søn, og det tærede på familien.

- På det tidspunkt forstod jeg ikke, hvorfor min far altid ville snakke om ulykken. Jeg gad ikke snakke mere om den ulykke. Jeg ville bare gerne tale om, hvordan mit hår skulle sidde til næste fest, fortæller Nicklas Bøhm og fortsætter:

- Der var middage, hvor vi sad og råbte ad hinanden, fordi min far var megavred og indebrændt, og jeg kunne ikke forstå, hvorfor det var, at han var så vred, lyder det.

Nicklas Bøhm ses her sammen sine forældre samt tvillingesøster.

Ulykken forsvinder ikke

Selvom det i dag er ti år siden, at ulykken fandt sted, påvirker den stadig familien - især på mærkedagen for ulykken, som de selv kalder den.

Men Thomas Bøhm har lagt kampen for retfærdighed på hylden.

Det gik op for ham, at det fyldte for meget.

- Jeg blev bedt om det af min familie, og heldigvis kom jeg til fornuft og lagde det ned i to papkasser og smed det ned i kælderen, og der har det ligget siden, fortæller han.

Nicklas og Thomas Bøhm har i dag en god relation, og Nicklas Bøhm er i dag nyuddannet journalist og arbejder på TV 2-programmet 'Go’ aften LIVE'.

I dag forstår de hinandens måde at bearbejde traumet på, og de kommer med en opfordring til andre familier, som oplever og skal bearbejde et traume:

- Det er vigtigt, at man tænker på, at man har samme mål. Man må ikke bebrejde hinanden for at tackle ting på forskellige måder, hvad end man tænker på ansvar, eller om man bare tænker på at vende tilbage til sin ungdom, slutter Nicklas Bøhm.

Ved ulykken mistede en friluftslærer livet, mens en idrætslærer og 13 elever overlevede.

Se interviewet med Nicklas og Thomas Bøhm i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY