Trumps mur er officielt stoppet

Den nye præsident Joe Biden har trukket pengene fra projektet, og derfor er byggeriet på muren helt stoppet.

Byggeriet på muren mellem USA og Mexico er officielt blevet stoppet, da præsident Joe Biden har stoppet finansieringen af projektet.

Det skulle ellers have været et 3218 kilometer langt monument til Trumps efterdømme.

Donald Trump gjorde meget ud af, at han som USA's præsident endelig ville færdiggøre den fysiske barriere langs hele den amerikanske grænse, der skulle stoppe ulovlig indvandring til USA.

"Build the wall!" var et af hans støtters yndlingstilråb, når ekspræsidenten til sine store vælgermøder talte frit fra leveren.

Da Trump forlod Det Hvide Hus, var muren stadig ikke færdig.

Og så er det ikke engang Trumps mur, da den blev startet under George Bushs præsidentembede i starten af 2000'erne. Under Bush blev der bygget næsten 1000 kilometer mur langs grænsen - og byggeriet fortsatte de første måneder ind i Barack Obamas præsidentembede.

Under Trump blev der bygget 128 kilometer ny grænsemur, mens der blev renoveret på 643 kilometer af den eksisterende grænsemur.

Biden ruller Trumps politik tilbage

Præsident Joe Bidens bremsning af Trumps prestigeprojekt er blot det seneste skud på stammen i en række ordre, der gør op med dele af Donald Trumps politik.

Senest har Joe Biden blandt andet beordret, at migrantfamilier, der er blevet splittet fra hinanden ved den amerikanske grænse, skal genforenes. Desuden har han bedt om en undersøgelse af konsekvenserne af Trumps immigrationspolitik.

Det er tidligere kommet frem, at børn af ulovlige migranter blev adskilt fra familien og holdt i bure ved grænsen, ligesom der har været næsten 5000 sager om seksuelt overfald i detentionscentrene ved grænsen.

Joe Biden har yderligere valgt at granske, hvordan Trump finansierede muren, da en stor del af pengene blev overført fra militærets budget.

Trump erklærede krise

Der var mange bump på vejen, da Donald Trump forsøgte at bygge grænsemuren færdig. Blandt andet var Kongressen ikke villige til at finansiere projektet.

Trump sagde under valgkampen, at det kun ville koste 49 milliarder kroner, men ændrede efter valget prismærket til over 132 milliarder kroner.

Selv Trumps egne partifæller fra Det Republikanske Parti var ikke villige til at åbne for pengekassen, og det fik præsidenten til at erklære nødretstilstand ved grænsen, så han kunne gøre brug af militæret.

Daværende præsident Trump begyndte at tage fra militærbudgettet for at bygge grænsemuren færdig. Samtidig lykkedes det ham at få Kongressen med på at betale en mindre del af puljen.

I januar 2021, da Trump var færdig som præsident, havde byggeprojektet kostet USA 153 milliarder kroner. En tredjedel af pengene kom fra Kongressen, mens resten kom fra militærbudgettet.

Underskrev muren

I slutningen af sit præsidentembede besøgte Donald Trump 12. januar 2021 den ufærdige grænsemur.

Her holdt han en lille pressekonference, hvor han talte om at styrke de amerikanske grænser og gav udtryk for, hvor stolt han var over det byggeprojekt, han havde nået at sætte i gang.

Desuden satte Donald Trump sin autograf på den høje mur under sit besøg. En fotograf forevigede øjeblikket, hvor Trump smilende står med en sprittusch i hånden lige ved grænsen til Mexico.

Det var ikke første gang, han underskrev grænsemuren. I 2019 besøgte daværende præsident Trump muren, hvor han også skrev sit navn på den.